ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βέλγιο: Παραιτείται σήμερα ο πρωθυπουργός

«Γρίφος» ο σχηματισμός κυβέρνησης

Kathimerini.gr

Σε παραίτηση οδηγείται σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μετά την βαριά ήττα, που υπέστη το φιλελεύθερο κόμμα του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. «Για εμάς είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη βραδιά, χάσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός σε συγκέντρωση του κόμματός του. «Από αύριο θα παραιτηθώ» τόνισε ο Ντε Κρο, ο οποίος, ωστόσο, θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση άμεσα. Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο» σημείωσε ο Αλεξάντερ ντε Κρο, καθώς το κόμμα του Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες έλαβε 5,7% των ψήφων.

Το Βέλγιο έκανε στροφή στα «δεξιά», αλλά τελικά οι ανησυχίες για επικράτηση του ακροδεξιού αποσχιστικού κόμματος Vlaams Belang – που έβγαινε πρώτο στις δημοσκοπήσεις – δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τελικά βγήκε δεύτερο με 21% κερδίζοντας 20 από τις συνολικά 150 έδρες, μετά τους συντηρητικούς της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (N-VA), που συγκέντρωσαν το 25% και φθάνουν τις 24 έδρες.

Το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR) κέρδισε επίσης 20 έδρες, ακολουθούμενο από τους Σοσιαλιστές, που έχασαν 4 έδρες και πλέον έχουν 16 στο νέο κοινοβούλιο. Το κόμμα του Ντε Κρο έχασε σχεδόν 7 έδρες.

Στο νότιο τμήμα της χώρας, στη Βαλλονία οι ψηφοφόροι επίσης στράφηκαν προς τα δεξιά με το γαλλόφωνο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα να βγαίνει πρώτο με 32%, ενώ οι κεντρώοι Les Engagés βγήκαν δεύτεροι. Βαριά ήττα υπέστησαν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές του PS.

Αρκετοί αναλυτές στα βελγικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι οι συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν μεταξύ κεντροδεξιών κομμάτων. Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο επικεφαλής του κεντροδεξιού N-VA Μπαρτ ντε Βεβερ είχε αποκλείσει κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό Vlaams Belang.

Στόχος για τον ίδιο και το κόμμα του θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με κεντρώα ή κεντροαριστερά κόμματα ώστε να υπάρξει πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Για να σχηματιστεί ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μέλη των κομμάτων που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα (γαλλόφωνοι/ ολλανδόφωνοι) χρειάζεται να σχηματίσουν εθνικό συνασπισμό.

Για τον λόγο αυτό, το Βέλγιο έχει προϊστορία σε μεγάλης χρονικής διάρκειας διαπραγματεύσεις, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση. Μετά τις βουλευτικές εκλογές το 2010 έζησε 541 ημέρες χωρίς κυβέρνηση –αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Καλώς ήρθατε στο club! Στην Ευρώπη, όπου τα συστήματα απλής αναλογικής κυριαρχούν, ένα Κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ