ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:41
 

Βέτο Κίνας - Ρωσίας στον ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος των ΗΠΑ για κάλεσμα σε ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές στην Βενεζουέλα.

ΠΗΓΗ: Reuters

Βέτο στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προβεί σε κάλεσμα για ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές στην Βενεζουέλα, καθώς και για ανεμπόδιστη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, άσκησαν η Κίνα και η Ρωσία στο πλαίσιο του οργάνου του ΟΗΕ.

Το προσχέδιο του ψηφίσματος των Ηνωμένων Πολιτειών συγκέντρωσε το μίνιμουν των εννέα ψήφων, αναγκάζοντας την Κίνα και τη Ρωσία να ασκήσουν βέτο στην αμερικανική πρόταση. Ακόμη, εναντίον την πρότασης ψήφισε η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία η Ινδονησία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ισημερινή Γουινέα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατήγγειλε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο, το οποίο στοχεύει στην «καθαίρεση ενός προέδρου», τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ επιμένουν στην κλιμάκωση». «Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν κατάφερε χθες να υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, το οποίο στόχευε στην καταδίκη «των απειλών προσφυγής σε βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ. Τη Μόσχα στήριξαν μονάχα η Κίνα, η Νότια Αφρική κι η Ισημερινή Γουινέα.

Το ρωσικό ψήφισμα υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα πλήρους σεβασμού των αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στην παροχή διεθνούς βοήθειας».

Οι ΗΠΑ, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου από την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο) και το Περού το καταψήφισαν. Τέσσερις χώρες απείχαν: η Ινδονησία, το Κουβέιτ, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Η ρωσική πρόταση δεν προσέφερε «καμία λύση στην κρίση, δίνει την ψευδαίσθηση μιας Βενεζουέλας, όπου επικρατεί η ειρήνη, την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε νωρίτερα, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Ιωνάς: Η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης

«Τραγελαφικό το μήνυμα του Υπ.Δικαιοσύνης. Καμία επαφή με την πραγματικότητα. »
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:46

Από μοτοσικλέτες θα μεταφερθεί σε δεκάδες σημεία το Άγιο Φως

«Γιατί τόση ταλαιπωρία για μια σκευωρία ανάμματος με "ιερό αναπτήρα" όπως έχει ομολογήσει ιεράρχης των ...»
Ιάσων Αληθεινός  |  10:15

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Ο γρίφος ‘Παντελίδης’ αναμένει αυτόν που θα τον λύσει! Έχει ή δεν έχει `απογριφολόγους`;;; ...»
ΑΚΑ  |  09:43

Α. Κυπριανού: O Ιωνάς Νικολάου «ξέχασε τι θα πει πολιτική ευθιξία»

«Tι μπαρούφα είναι και αυτή κύριε Κυπριανού! Η πολιτική ευθιξία χάθηκε από καιρό και μάλιστα επί ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X