ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bloomberg: Ο Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο

Παράλληλα προετοιμάζει τη Ρωσία για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Δύση

Τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία σχεδιάζει για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg. Παράλληλα προετοιμάζει τη χώρα του για μια σύγκρουση με τη Δύση που αναμένει να διαρκέσει επί χρόνια.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή που υποτίθεται ότι θα διαρκούσε εβδομάδες, το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία ύστερα από μήνες εδαφικών απωλειών, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του να συμφωνήσουν σε κάποιο είδος εκεχειρίας που θα αφήνει τη Ρωσία να έχει τον έλεγχο του εδάφους που τώρα κατέχει, σύμφωνα με αξιωματούχους, συμβούλους και άλλοι γνώστες της κατάστασης.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι ακόμη και ο κ. Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού που έχτιζε επί δεκαετίες, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία. Οι συνεχείς υποχωρήσεις έχουν υποχρεώσει πολλούς στο Κρεμλίνο να γίνουν πιο ρεαλιστές σχετικά με τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση του υπάρχοντος μετώπου θα αποτελεί επίτευγμα.

Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Πούτιν παραμένει πεπεισμένος ότι οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η ανοχή της στις απώλειες – που ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, περισσότερες από οποιαδήποτε σύγκρουση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εκτιμήσεις – θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.

Η καινούργια επίθεση μπορεί να ξεκινήσει μόλις τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, δήλωσαν στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων άνθρωποι κοντά στο Κρεμλίνο. Τα σχόλιά τους επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις από την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι έρχεται μια νέα ρωσική επίθεση και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει πριν το Κίεβο λάβει προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης που του υποσχέθηκαν Ουάσιγκτον, Βερολίνο και άλλες κυβερνήσεις στη Δύση.

Η αποφασιστικότητα του κ. Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμό του, καθώς το Κίεβο επίσης προετοιμάζει μια νέα δική του προσπάθεια για να εκδιώξει τις κατοχικές δυνάμεις, απορρίπτοντας κάθε κατάπαυση του πυρός που αφήνει τη Ρωσία να διατηρήσει ουκρανικά εδάφη.

Πιθανή νέα επιστράτευση την άνοιξη

Ο Ρώσος ηγεμόνας πιστεύει ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, σχολιάζουν Ρώσοι παρατηρητές. Ένας νέος γύρος επιστράτευσης είναι πιθανός μέσα στην άνοιξη, είπαν, καθώς η ρωσική οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.

«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος με το πώς πάνε τα πράγματα, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του», δήλωσε η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας εταιρείας πολιτικών συμβούλων: «Απλώς σημαίνει ότι η διαδρομή θα είναι μεγαλύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η σύγκρουση θα μπορούσε σύντομα να καταλήξει σε μια μάχη τύπου Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κατά κύριο λόγο στάσιμες γραμμές μετώπου, ένα σενάριο που θα μπορούσε να ευνοήσει τη Ρωσία, χάρη στον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη στρατιωτική βιομηχανία της.

«Αν δεν αλλάξει κάτι, διαφαίνεται ένας πόλεμος φθοράς όπως ο Α’ Παγκόσμιος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους», δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας, που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι σίγουρος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν», προειδοποίησε.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Βαθαίνει η πολιτική ρήξη στο Ισραήλ με τους διαδηλωτές να συντρίβουν την αμφιλεγόμενη δικαστική αναθεώρηση του Νετανιάχου ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ