ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραζιλία: Οι συμμορίες παίρνουν μέτρα στις φαβέλες

Η ανησυχία των συμμοριών για την τύχη των 15 εκατ. κατοίκων στις φαβέλες της Βραζιλίας βασίζεται στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού στη χώρα

Kathimerini.gr

Τα μεγάλα υπαίθρια πάρτι έχουν διακοπεί, ορισμένες «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών έχουν κλείσει, ενώ ένοπλες συμμορίες διακινητών επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία σε παραγκουπόλεις του Ρίο, εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού.

Στη φαβέλα Πόλη του Θεού, που έγινε διάσημη χάρη στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 2002, καταγράφηκε το πρώτο θετικό κρούσμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών της κυβέρνησης Μπολσονάρο και η σκανδαλωδώς καθυστερημένη αντίδραση της προεδρίας στο ξέσπασμα της επιδημίας έπεισαν τις συμμορίες να αναλάβουν τον ρόλο των υγειονομικών υπηρεσιών. Σε ηχογραφημένο μήνυμά τους, που μεταδιδόταν μέσω μεγαφώνων στις φαβέλες, οι συμμορίες ανακοίνωσαν: «Η περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα, αφού κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας. Οποιος βρεθεί να χαζεύει στον δρόμο θα ξυλοκοπείται για παραδειγματισμό. Καλύτερα να καθίσετε σπίτι σας και να μην κάνετε τίποτα. Το μήνυμα εστάλη».

Η ανησυχία των συμμοριών για την τύχη των 15 εκατ. κατοίκων στις φαβέλες της Βραζιλίας βασίζεται στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού στη χώρα. Ο κορωνοϊός χαρακτηρίστηκε από την αρχή στη Βραζιλία «ασθένεια των πλουσίων», καθώς εισήχθη στη χώρα από εύπορους ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την Ασία. Ο ιός μεταδίδεται, όμως, ταχύτατα και σε φτωχές κοινότητες και συνοικίες των βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων.

Την ίδια στιγμή, ένοπλες πολιτοφυλακές γειτονιάς λειτουργούν στις φαβέλες ως υποκατάστατα του κράτους, το οποίο προτιμά να απουσιάζει από τις προβληματικές αυτές ζώνες. Στη Βραζιλία, 40 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, ενώ 100 εκατ. –το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού– ζουν σε αυτοσχέδιες κατοικίες χωρίς σύνδεση σε δίκτυα αποχέτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση