ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραζιλία: Οι συμμορίες παίρνουν μέτρα στις φαβέλες

Η ανησυχία των συμμοριών για την τύχη των 15 εκατ. κατοίκων στις φαβέλες της Βραζιλίας βασίζεται στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού στη χώρα

Newsroom Κ, Αθήνα

Τα μεγάλα υπαίθρια πάρτι έχουν διακοπεί, ορισμένες «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών έχουν κλείσει, ενώ ένοπλες συμμορίες διακινητών επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία σε παραγκουπόλεις του Ρίο, εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού.

Στη φαβέλα Πόλη του Θεού, που έγινε διάσημη χάρη στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του 2002, καταγράφηκε το πρώτο θετικό κρούσμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών της κυβέρνησης Μπολσονάρο και η σκανδαλωδώς καθυστερημένη αντίδραση της προεδρίας στο ξέσπασμα της επιδημίας έπεισαν τις συμμορίες να αναλάβουν τον ρόλο των υγειονομικών υπηρεσιών. Σε ηχογραφημένο μήνυμά τους, που μεταδιδόταν μέσω μεγαφώνων στις φαβέλες, οι συμμορίες ανακοίνωσαν: «Η περιοχή βρίσκεται σε καραντίνα, αφού κανείς δεν πήρε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας. Οποιος βρεθεί να χαζεύει στον δρόμο θα ξυλοκοπείται για παραδειγματισμό. Καλύτερα να καθίσετε σπίτι σας και να μην κάνετε τίποτα. Το μήνυμα εστάλη».

Η ανησυχία των συμμοριών για την τύχη των 15 εκατ. κατοίκων στις φαβέλες της Βραζιλίας βασίζεται στην ταχύτητα μετάδοσης του ιού στη χώρα. Ο κορωνοϊός χαρακτηρίστηκε από την αρχή στη Βραζιλία «ασθένεια των πλουσίων», καθώς εισήχθη στη χώρα από εύπορους ταξιδιώτες που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την Ασία. Ο ιός μεταδίδεται, όμως, ταχύτατα και σε φτωχές κοινότητες και συνοικίες των βραζιλιάνικων μεγαλουπόλεων.

Την ίδια στιγμή, ένοπλες πολιτοφυλακές γειτονιάς λειτουργούν στις φαβέλες ως υποκατάστατα του κράτους, το οποίο προτιμά να απουσιάζει από τις προβληματικές αυτές ζώνες. Στη Βραζιλία, 40 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, ενώ 100 εκατ. –το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού– ζουν σε αυτοσχέδιες κατοικίες χωρίς σύνδεση σε δίκτυα αποχέτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X