ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Debate Μακρόν - Λεπέν: Εντονη προεκλογική διαμάχη στο πλατό

Στο κρίσιμο ντιμπέιτ των Μακρόν - Λεπέν πρωταγωνίστησαν τα θέματα του κόστους διαβίωσης και του πολέμου στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Εξαιρετικά ζωηρή ήταν η τηλεοπτική πολιτική αναμέτρηση, χθες, ανάμεσα στους υποψηφίους για την προεδρία της Γαλλίας, τον απερχόμενο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. Οι δύο υποψήφιοι έκαναν διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο, με λιγοστές παρεμβάσεις από τους συντονιστές, ξεδιπλώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αντιπαράθεση των πολιτικών τους προγραμμάτων.

Η συζήτηση άρχισε από το κόστος διαβίωσης, με τη Μαρίν Λεπέν να υπόσχεται κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε 100 είδη πρώτης ανάγκης. Ο Μακρόν απάντησε ότι το πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, που έχει επιβάλει η κυβέρνησή του, είναι δύο φορές αποτελεσματικότερο από την πτώση του ΦΠΑ και είναι παροδικό μέτρο γιατί «όταν επιστρέψουμε σε φυσιολογικές εποχές θα καταργηθεί, δεν θα επιδοτώ πλέον το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που δεν παράγουμε». Ο Μακρόν ζήτησε κατ’ επανάληψιν από την αντίπαλό του να εξηγήσει γιατί δεν ψήφισε το πλαφόν και εκείνη απάντησε ότι προκρίνει πιο ριζικά μέτρα, όπως το να βγάλει τη Γαλλία από την ενιαία αγορά ενέργειας.

Η απάντηση του Γάλλου προέδρου ήταν ότι η ενιαία αγορά ενέργειας είναι χρήσιμη, αλλά πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε το κόστος της ενέργειας να μην καθορίζεται από το φυσικό αέριο, που αποτελεί πολύ μικρό κομμάτι του ενεργειακού μείγματος, αλλά από την ενέργεια βάσης, η τιμή της οποίας είναι πολύ χαμηλότερη.

Debate Μακρόν – Λεπέν: Εντονη προεκλογική διαμάχη στο πλατό-1

Κριτική του απερχόμενου Γάλλου προέδρου κατά της ακροδεξιάς υποψήφιας για δάνειο από ρωσική τράπεζα.

«Χαρακίρι το εμπάργκο»

Στο θέμα της Ουκρανίας, η Λεπέν είπε ότι θέτει δύο όρια, το όριο ανάμεσα στη βοήθεια και στη συμμετοχή στις εχθροπραξίες και τις κυρώσεις στις εισαγωγές αερίου και πετρελαίου, τις οποίες παρομοίασε με «χαρακίρι» που «θα βλάψει κατακλυσμιαία τον γαλλικό λαό και τις επιχειρήσεις». Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι οι θέσεις αυτές είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με αυτά που έχει δηλώσει κατά καιρούς και την πίεσε ως προς το δάνειο που έλαβε το 2015 από ρωσική τράπεζα. «Οταν μιλάτε στη Ρωσία, μιλάτε στον τραπεζίτη σας. Δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα της Γαλλίας». «Είμαι πατριώτισσα, είμαι μια γυναίκα ελεύθερη. Ο λόγος που πήρα δάνειο στο εξωτερικό είναι ότι καμία γαλλική τράπεζα δεν μου έδινε», απάντησε η Λεπέν, επιρρίπτοντας στον Μακρόν την ευθύνη γι’ αυτό. Ομως, την επίμαχη περίοδο ο Μακρόν δεν ήταν ούτε πρόεδρος ούτε υπουργός Οικονομικών, αλλά υπουργός Οικονομίας και οι τράπεζες δεν βρίσκονταν υπό τη δική του δικαιοδοσία.

Ως προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Λεπέν υποστήριξε πως θέλει να μείνει εντός, αλλά να την αλλάξει «εκ βάθρων», καταργώντας τις εμπορικές συμφωνίες και την εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό. Ο Μακρόν απάντησε ότι την εμπορική συμφωνία με τη Λατινική Αμερική δεν την ψήφισε και ότι έχει ήδη εφαρμόσει μέτρα εναντίον του εργασιακού ντάμπινγκ. «Δεν σας είδα ποτέ να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της Γαλλίας», του είπε εκείνη. «Ισως λείπατε από την αίθουσα», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση