ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Διαβεβαιώσεις σταθερότητας από Μακρόν και υπουργούς ενόψει… τρικυμίας

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται ο πρόεδρος της Γαλλίας και στελέχη της κυβέρνησης τη στιγμή που πολίτες και αναλυτές διαβλέπουν νέα περίοδο αβεβαιότητας

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην πίεση που δέχτηκαν αυτή την εβδομάδα μετοχές και ομόλογα, ενόψει της επικείμενης ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η Γαλλία είναι σταθερή – όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Η Γαλλία είναι σταθερή χώρα με σταθερή οικονομία… αλλά πρέπει να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφί Πριμάς περιγράφοντας τις δηλώσεις του Μακρόν.

«Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι θέλουμε μια Γαλλία ακόμη πιο σταθερή», πρόσθεσε.

«Δεν θα πηδήξουμε στο κενό»

«Σε αντίθεση με τους συναγερμούς που είχαν ηχήσει την προηγούμενη ημέρα, δεν βρισκόμαστε σήμερα υπό την απειλή οποιασδήποτε παρέμβασης, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε από κάποιον διεθνή οργανισμό», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ερίκ Λομπάρντ, στο δίκτυο X.

«Θέλω να καθησυχάσω τους Γάλλους: δεν πρόκειται να πηδήξουμε στο κενό», τόνισε η υπουργός Δημόσιων Λογαριασμών, Αμελί ντε Μοντσαλέν, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV. 

Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα, ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ολα δείχνουν πως θα χάσει στην προγραμματισμένη ψηφοφορία.

Ο Μακρόν δεν συζήτησε την επιλογή διάλυσης του κοινοβουλίου στη συνάντηση, δήλωσε η Πριμάς, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των Γάλλων (ποσοστό άνω του 56%) θέλει νέες εκλογές. 

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σε δύο από τις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα θέλουν επίσης την παραίτηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) φαίνεται να λαμβάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης σε δημοσκόπηση, αν και όχι την πλειοψηφία.

Πολιτική κρίση δίχως τέλος

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επιδείνωση της αβεβαιότητας και της δυσαρέσκειας για την πολιτική σε μία χώρα που έχει μειοψηφικές κυβερνήσεις και κατακερματισμένα κοινοβούλια μετά την επανεκλογή του Μακρόν το 2022.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Μπαϊρού τη Δευτέρα, ότι θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου, ώστε να εξασφαλίσει υποστήριξη για τις προτεινόμενες περικοπές δαπανών ύψους 44 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2026, απειλεί να βυθίσει τη Γαλλία πίσω στην κρίση, προκαλώντας απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της.

Οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Ο Μακρόν έχασε τον προηγούμενο πρωθυπουργό του, Μισέλ Μπαρνιέ, σε ψήφο μομφής για τον προϋπολογισμό στα τέλη του 2024, μόλις τρεις μήνες αφότου ο εκείνος είχε αναλάβει καθήκοντα έπειτα από πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων θέλει τη διάλυση του κοινοβουλίου για νέες εκλογές, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Ifop, Elabe και Toluna Harris Interactive. Πιο αναλυτικά, ποσοστό από 56% έως 69% των ερωτηθέντων επιθυμεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές, έδειξαν οι δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση της Elabe για το BFM TV έδειξε ότι το 67% θέλει την παραίτηση του Μακρόν εάν ο Μπαϊρού χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης. Η δημοσκόπηση της Ifop για το LCI έδειξε παρόμοιο αποτέλεσμα.

Το χρέος

Η δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive για το RTL έδειξε ότι το 41% ​​θα ήθελε ο Εθνικός Συναγερμός για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης – το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε κόμμα, αλλά χωρίς πλειοψηφία. Περίπου το 59% ήταν αντίθετο.

«Θέλουμε να τονίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση και τα δύο σενάρια (δηλαδή νέος πρωθυπουργός ή πρόωρες εκλογές) πιθανότατα θα σημάνουν παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, σε κανένα από τα δύο σενάρια, ότι οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό.

Ο Μπαϊρού έχει προτείνει συμπίεση του προϋπολογισμού κατά 44 δισ. ευρώ, καθώς προσπαθεί να μετριάσει έλλειμμα που έφτασε το 5,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πέρυσι, σχεδόν διπλάσιο από το επίσημο όριο του 3% της Ε.Ε. Θέλει ακόμη να καταργήσει δύο δημόσιες αργίες και να παγώσει το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων δαπανών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι συμφωνούν με την εκτίμηση του Μπαϊρού ότι το έλλειμμα και το χρέος της Γαλλίας είναι πολύ υψηλά, αλλά διαφωνούν με τις προτάσεις του για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό. Η Αριστερά θέλει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους πλούσιους και η Ακροδεξιά θέλει να στοχεύσει στις πολιτικές μετανάστευσης.

«Και υποψιαζόμαστε ότι όσο πλησιάζουμε στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου του 2026 τόσο πιο περίπλοκο θα γίνεται το να επιτευχθεί συμβιβασμός στο κοινοβούλιο», ανέφερε η Morgan Stanley, αφήνοντας αιχμές σε βάρος όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων που προωθούν τη δική τους ατζέντα, όπως υπονοεί, καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων.

Ως τότε πολιτικό αουτσάιντερ, ο Μακρόν εξελέγη για πρώτη φορά το 2017 με την υπόσχεση να σπάσει το δίπολο Δεξιάς – Αριστεράς και να εκσυγχρονίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης με φορολογικές περικοπές και μεταρρυθμίσεις φιλικές προς την ανάπτυξη.

Διαμαρτυρίες έχουν προκηρυχθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, από διάφορες οργανώσεις με διαφορετικούς στόχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την υποστήριξη αριστερών κομμάτων και συνδικάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση