ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δίκη Τραμπ: Ορκίστηκαν οι 12 ένορκοι για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

Η πρώτη ποινική δίκη με κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από την έναρξή της, αφού επιλέχθηκε το σώμα των ενόρκων

Σχηματίστηκε και ορκίστηκε το δωδεκαμελές σώμα των ενόρκων για τη δίκη του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μια από τις πιο πολύκροτες δίκες στην αμερικανική ιστορία.

«Εχουμε τους ενόρκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν μετά την επιλογή των επτά ανδρών και των πέντε γυναικών που θα συναπαρτίσουν το σώμα. Υπενθυμίζεται ότι δύο ένορκοι χρειάστηκε να αποχωρήσουν νωρίτερα.

Οπως αναφέρει το BBC, οι εκτιμήσεις ότι η επιλογή των ενόρκων θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες εντέλει διαψεύστηκαν. Η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη δίκη θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί από τους 192 πιθανούς ενόρκους που είχαν εξεταστεί μέχρι χθες από το δικαστήριο δεν έγιναν δεκτοί, αφού είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να αποφανθούν αμερόληπτα για την ενοχή ή την αθωότητά του.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες που του αποδίδονται για παραποίηση εγγράφων με στόχο την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016.

Ο Τραμπ βρίσκεται στο εδώλιο επειδή παρουσίασε ως «νομικά έξοδα» τα συνολικά 130.000 δολάρια που είχε δώσει, μέσω του τότε δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν, στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, προκειμένου εκείνη να μη μιλήσει στα μίντια για την ερωτική σχέση που φέρεται να είχε παλαιότερα (το 2006) μαζί του.

Η καταβολή χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής κάποιου, στο πλαίσιο ενός συμφωνητικού εχεμύθειας επί παραδείγματι, δεν είναι παράνομη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τραμπ κατηγορείται ότι κατέλαβε χρήματα για τα οποία παραποίησε τα στοιχεία στις φορολογικές του δηλώσεις με στόχο να αποκρύψει ένα πιθανό σκάνδαλο από τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Από τις συνολικά τέσσερις ποινικές υποθέσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο Τραμπ (χρηματισμός Στόρμι Ντάνιελς – απόρρητα κρατικά έγγραφα στην έπαυλή του στη Φλόριντα – συνωμοσία για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών του 2020 – παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Πολιτεία της Τζόρτζια), η υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς αξιολογείται από πολλούς ως η περισσότερο «αδύναμη». Από την άλλη πλευρά ωστόσο, είναι η μοναδική που είναι σίγουρο ότι θα έχει εκδικαστεί πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από BBC και FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση