ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκη Τραμπ: Σκηνή Δεύτερη και «πρώτη» των Δημοκρατικών

Οι πλειοψηφία των Αμερικανών επιθυμούν να γίνουν καταθέσεις μαρτύρων

Newsroom K

Τελευταία Ενημέρωση: Λευκωσία 10:00

Με το πέρας της δεύτερης μέρας της κύριας φάση της δίκης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είδαμε το κόμμα των Δημοκρατικών να «ξεκινά» και επίσημα την δίκη, με τις 8 από τις 24 συνολικά ώρες που αναλογούν αντίστοιχα σε κάθε πλευρά, για να τοποθετηθεί με τα αρχικά της επιχειρήματα επί της υπόθεσης.

Στο σύνολο των 24 αυτών ωρών, που σύμφωνα με το πρόγραμμα που πέρασε μετά από ψήφισμα από τη Γερουσία,  διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουν επιχειρήματα τους, ως το επίσημο κατηγορητήριο κατά του προέδρου Τραμπ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί επίσημα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, αφορούν την κατάχρηση προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι πλειοψηφία των Αμερικανών επιθυμούν να γίνουν καταθέσεις μαρτύρων

Η πλειοψηφία των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλει να καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, ενώ παρακολουθεί σε γενικές γραμμές τη διαδικασία αυτή, παρά τις ατέρμονες αντεγκλήσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που μεταδόθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη 17η ως την 22η Ιανουαρίου, κατέδειξε επίσης ότι η κοινή γνώμη δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων απήγγειλε κατηγορίες στον Τραμπ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Περί το 44% των Αμερικανών θεωρεί πως ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, άλλο ένα 15% θεωρεί ότι πρέπει να υποστεί επίσημη δημόσια επίπληξη, ενώ το 31% θεωρεί πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.

Ως τώρα ο Τραμπ έχει απορρίψει τα αιτήματα των Δημοκρατικών να τους παραδοθούν έγγραφα που συνδέονται με τις ενέργειες της κυβέρνησής του στην Ουκρανία το 2019. Έχει επίσης παροτρύνει πρώην και νυν αξιωματούχους, όπως ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία τάσσονται στο πλευρό του προέδρου, απέρριψαν τις αιτήσεις να δοθούν στο σώμα έγγραφα του Λευκού Οίκου ή άλλων κυβερνητικών θεσμών και απέρριψαν την απαίτηση να γίνουν καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ipsos και του Ρόιτερς, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί στις τάξεις των Αμερικανών θέλουν πρόσωπα όπως ο Μπόλτον και ο Πομπέο να καταθέσουν στη Γερουσία για την πολιτική της κυβέρνησης του Τραμπ στην Ουκρανία.

Προηγήθηκαν τα θέματα:

 1. Σχόλιο Τραμπ για εισαγωγικές παρατηρήσεις Άνταμ Σιφ

 2. Οι κανόνες «συμπεριφοράς» στη Γερουσία

 3. Δεν αποκλείεται να καταθέσουν οι Μπάιντεν

 4. Το πρόγραμμα της δίκης όπως αναμένεται να εξελιχθεί

 5. Τα 11 όχι των Ρεπουμπλικανών

Διαβάστε Επίσης:

Σχόλιο Τραμπ για εισαγωγικές παρατηρήσεις Άνταμ Σιφ

Δύο ώρες μετά από την αρχή της παρουσίασης του Γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Άνταμ Σιφ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στο Twitter σχόλιο για την παρουσίαση.

Καθώς ο γερουσιαστής Σιφ συνεχίζει την παρουσίαση του, ο πρόεδρος έγραψε «καμία πίεση», αναφερόμενος στην υπόθεση για την οποία εκδικάζεται, περί της πίεσης που ασκήθηκε στην Ουκρανική κυβέρνηση, αλλά παράλληλα και σχολιάζοντας σαρκαστικά τον χρόνο που διαρκεί η παρουσίαση του γερουσιαστή.

Οι κανόνες «συμπεριφοράς» στη Γερουσία

Οι κανόνες δόθηκαν στις 22 Ιανουαρίου στους Γερουσιαστές, με μερικούς από τους κανόνες να είναι οι ίδιοι με το παρελθόν, κάτι που δεν επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και διάδοση πληροφοριών. 

Τα κινητά τηλέφωνα ή οποιεσδήποτε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές να απαγορεύονται εντός της αίθουσας και της πτέρυγας του κτηρίου της Γερουσίας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Ακόμη οι γερουσιαστές παρακαλούνται σύμφωνα με τους κανόνες να παραμένουν σιωπηλοί, χωρίς να επιτρέπεται η ανάγνωση οποιουδήποτε εγγράφου δεν έχει σχέση με τη δίκη.

1. Δεν αποκλείεται να καταθέσουν οι Μπάιντεν

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κληθούν να καταθέσουν στη δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γιος του, Χάντερ. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γερουσιαστές να ακούσουν μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση με τις κατηγορίες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Καπιτώλιο, ο Σούμερ δεν απάντησε ευθέως όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει την πιθανότητα να καταθέσουν οι Μπάιντεν, πατέρας και γιος.

«Οι μάρτυρες θα πρέπει να έχουν κάποια σχέση και άμεση γνώση των κατηγοριών σε βάρος του προέδρου (Τραμπ). Δεν χρειαζόμαστε μάρτυρες που δεν έχουν καμία σχέση», τόνισε, προσθέτοντας ότι «κάποιοι προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή των Αμερικανών από την αλήθεια».

2. Το πρόγραμμα της δίκης όπως αναμένεται να εξελιχθεί

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος, η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας και Ρεπουμπλικάνος, Μιτς ΜακΚόνελ, κατέθεσε αλλαγές στο ψήφισμα του περί των διαδικαστικών σημείων και κανόνων οι οποίοι θα διέπουν την διαδικασία της δίκης, μετά από έντονες διαμαρτυρίες Δημοκρατικών Γερουσιαστών και τις ανησυχίες ορισμένων Ρεπουμπλικάνων.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, κάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, αντί για δύο, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.

Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:

 • 21 Ιανουαρίου: Ψήφισμα περί των κανόνων της διαδικασίας
 • 22 Ιανουαρίου: Επιχειρήματα Δημοκρατικών (κατηγορητήριο)
 • 23 Ιανουαρίου: Επιχειρήματα Δημοκρατικών (κατηγορητήριο)
 • 24 Ιανουαρίου: Επιχειρήματα Δημοκρατικών (κατηγορητήριο)
 • 25 Ιανουαρίου: Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου / Τραμπ (υπεράσπιση)
 • 26 Ιανουαρίου: Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου / Τραμπ (υπεράσπιση)
 • 28 Ιανουαρίου: Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου / Τραμπ (υπεράσπιση)
 • 29 Ιανουαρίου: Ερωτήματα από Γερουσιαστές
 • 30 Ιανουαρίου: Ερωτήματα από Γερουσιαστές
 • 31 Ιανουαρίου: Σύνολο τεσσάρων ωρών συζήτησης σχετικά με την πρόσκληση μαρτύρων κατηγορίας και τις κλήσεις αυτών. Ψηφοφορία επί των προσώπων των μαρτύρων και των εγγράφων σχετικών. Ψηφοφορία επί άλλων θεμάτων. Αν αποτύχουν όλες οι ψήφοι, η Γερουσία θα προχωρήσει σε αθωωτική ψηφοφορία.

3. Τα 11 όχι των Ρεπουμπλικανών 

Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του προέδρου Τραμπ απέρριψαν και τις 11 καταθέσεις τροπολογιών των κανόνων διαδικασίας από το κόμμα των Δημοκρατικών, πάνω στο προσχέδιο/ψήφισμα το οποίο κατέθεσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την όποια προσπάθεια των Δημοκρατικών για την παράδοση εγγράφων και αποδείξεων στην δίκη για την καθαίρεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δίκη θα προχωρήσει σε ένα πλαίσιο που ευνοεί τον Αμερικανό πρόεδρο.

Συνοπτικά, σε ότι αφορά το κάλεσμα μαρτύρων και την παρουσίαση εγγράφων κατά την διάρκεια της δίκης, οι γερουσιαστές ψήφισαν 53-47 τηρώντας τις κομματικές γραμμές, ώστε να μην εγκριθεί ένα αίτημα του ηγέτη των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ για την έκδοση κλήσης αναφορικά με την παράδοση αρχείων του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης της Ουκρανίας από τον πρόεδρο Τραμπ.

Είχε προηγηθεί μία ψηφοφορία με το ίδιο αποτέλεσμα που εμπόδισε να ζητηθεί η παράδοση εγγράφων και αποδείξεων από τον Λευκό Οίκο για το ίδιο ζήτημα.

Οι Δημοκρατικοί έχουν καλέσει την Γερουσία να αποφασίσει για την απομάκρυνση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για την διενέργεια έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Το ζήτημα αυτό, προκάλεσε την έναρξη της έρευνας από τους Δημοκρατικούς με στόχο την καθαίρεση του Τραμπ από τα προεδρικά καθήκοντά του.

Πηγές: Καθημερινή Ελλάδος, ΣΚΑΪ, CBS News, CNN, New York Times

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση