ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:09
 

DW: Γιατί οι Γερμανοί Πράσινοι είναι τόσο δημοφιλείς

Οι ψηφοφόροι ανέδειξαν τους Πράσινους σε δεύτερη δύναμη στη Γερμανία

Newsroom Κ, Αθήνα

Τουλάχιστον δύο δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές δίνουν στην πρόθεση ψήφου οριακή πρωτιά στους Πράσινους πριν από τους Συντηρητικούς της Άνγκελα Μέρκελ. Η εποχή στην οποία κυριαρχούσαν στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες μοιάζει να ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Όταν ιδρύθηκαν οι Γερμανοί Πράσινοι το 1980 σχεδόν κανένας πολιτικός των άλλων κομμάτων δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά. Ούτε καν όταν μόλις τρία χρόνια αργότερα μετά τις εκλογές του 1983 οι Πράσινοι αποκτούσαν 28 έδρες στη γερμανική βουλή. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ωστόσο αλλάξει πολλά. Σήμερα δεν μπορεί να αποκλειστεί πια ότι ο επόμενος ή η επόμενη καγκελάριος θα προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων.

Ένας λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι ότι η γερμανική κοινωνία έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, λέει στην DW η πρώην πρόεδρος του κόμματος Κλάουντια Ροτ: «Αν συγκρίνουμε το 1980 με το 2019 διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία είναι σήμερα πολύ πιο διαφορετική από ότι πριν από 40 χρόνια. Η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή και το ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα μεγαλύτερο. Επιπλέον οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι ζουν σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία».

Δεν μπορείς να αγνοήσεις ένα κόμμα με ποσοστά 15-20%

Από την ίδρυσή τους οι Πράσινοι δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του κλίματος. Ζητούν εδώ και δεκαετίες να κλείσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Γερμανία και να φορολογηθούν οι βιομηχανίες που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ζητούμενα για τα οποία οι γερμανοί πολίτες αδιαφορούσαν για πολλά χρόνια. Τώρα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για τους Γερμανούς η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις.

Είναι επομένως ζήτημα χρόνου μέχρι να δούμε έναν «πράσινο» καγκελάριο; Όχι, εκτιμά ο κοινωνιολόγος Χόλγκερ Λένγκφελντ  από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας: «Το πιθανότερο είναι ότι οι Πράσινοι δεν θα διατηρήσουν τα υψηλά ποσοστό δημοτικότητάς τους. Ο ρόλος που θα διαδραματίζουν ωστόσο στην γερμανική πολιτική σκηνή θα ενισχυθεί. Που σημαίνει ότι θα συγκυβερνήσουν, και πάλι, στο Βερολίνο. Στα κάτω κάτω δεν μπορείς να αγνοήσεις ένα κόμμα με εκλογικό ποσοστό 15 - 20%».

Ο Γερμανός κοινωνιολόγος Χόλγκερ Λένγκφελντ αποδίδει τη μεγάλη άνοδο των Πρασίνων και στο γεγονός ότι αυξήθηκε στη Γερμανία ο αριθμός των κοσμοπολιτών, αλλά και εκείνων με ανώτερη μόρφωση ως αποτέλεσμα της ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν ωφελήθηκαν από την οικονομική ανάπτυξη και απορρίπτουν τις θέσεις των Πρασίνων υπέρ των προσφύγων και της ανοιχτής κοινωνίας. Κατά συνέπεια η άνοδος της Πρασίνων καταδεικνύει ένα χάσμα που υπάρχει μέσα στη γερμανική κοινωνία, τονίζει ο καθηγητής Χόλγκερ Λένγκφελντ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X