ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

E.E.: Συγχαρητήρια για την επανεκλογή Ερντογάν, χωρίς αναφορές στο μεταναστευτικό

Εμφαση στη στρατηγική σημασία των σχέσεων Ε.Ε. – Αγκυρας έδωσαν στα συγχαρητήρια μηνύματά τους οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Εμφαση στη στρατηγική σημασία που έχουν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας έδωσαν στα συγχαρητήρια μηνύματά τους οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία, που επισφραγίστηκε με την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Είχε προηγηθεί κοινή ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ και του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι, όπου τόνιζαν την μεγάλη συμμετοχή του τουρκικού λαού στις χθεσινές εκλογές.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι από τις ανακοινώσεις των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών λείπουν αναφορές στο μεταναστευτικό, αλλά και στα θέματα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δεύτερο, όπως άλλωστε και η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνονται ωστόσο στην κοινή ανακοίνωση των Μπορέλ – Βάρχελι.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι αναμένει να συνεχίσει η οικοδόμηση της σχέσης Ε.Ε – Τουρκίας. «Είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Τουρκία να εργαστούμε για την προώθηση αυτής της σχέσης προς όφελος των λαών μας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις της προέδρου της Κομισιόν με τον πρόεδρο της Τουρκίας είχαν ψυχρανθεί αρκετά, μετά το γνωστό σκάνδαλο «sofagate», όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκαναν από κοινού με τον Σαρλς Μισέλ στην Αγκυρα τον Απρίλιο του 2021, η πρόεδρος της Κομισιόν αναγκάστηκε να καθίσει σε έναν απομακρυσμένο καναπέ, μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με πιο θετικό τόνο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε την ανυπομονησία του… να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας για την εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. -Τουρκίας.

Από την πλευρά τους ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο επίτροπος για τη Διεύρυνση ανέφεραν ότι «η Ε.Ε καλωσορίζει τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία την Κυριακή, 28 Μαΐου με υψηλό ποσοστό συμμετοχής των Τούρκων πολιτών που άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα». Ωστόσο, από την πρώτη παράγραφο σημειώνουν ότι «αναμένουμε τα οριστικά ευρήματα και τις συστάσεις του ΟΑΣΕ / Συμβουλίου της Ευρώπης» σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

«Η Ε.Ε έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία και τον λαό της, όπως και για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνουν οι Μπορέλ και Βάρχελι, ενώ προσθέτουν ότι «η Ε.Ε είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω μια εποικοδομητική σχέση για την κοινή ευημερία και σταθερότητα στη βάση των δεσμεύσεων για ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, διεθνούς δικαίου και περιφερειακής σταθερότητας για το καλό όλων των πολιτών μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν έστειλε – για πρώτη φορά – παρατηρητές στις εκλογές στην Τουρκία και σε ανακοίνωσή του μάλιστα στις 12 Μαΐου είχε τονίσει ότι δεν θα σχολιάσει ούτε τη διαδικασία, ούτε τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση