ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποφυλακίζεται η Εύα Καϊλή με «βραχιολάκι»

«Δεν θα σχολιάσω περισσότερο, εκτός από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί», δήλωσε o δικηγόρος της

Kathimerini.gr

Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους.

Μετά από τέσσερις και πλέον μήνες στη φυλακή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» παρακολούθησης, όπως επιβεβαίωσε στο Euronews ο δικηγόρος της, Σβεν Μέρι.

«Δεν θα σχολιάσω τίποτα άλλο, πέρα από το γεγονός ότι αυτή είναι μια λογική απόφαση που άργησε να ληφθεί», δήλωσε o Μέρι.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου. «Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη, καθώς ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της ενώπιον δικαστή το πρωί της Πέμπτης», σχολιάζει το Euronews.

Το χρονικό

Είχε συλληφθεί στις 11 Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος με «βραχιολάκι» από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ίδια συνθήκη θα ισχύσει τώρα και για την Εύα Καϊλή.

Η Καϊλή φέρεται να είχε πιαστεί επ’ αυτοφώρω, και για αυτό η βουλευτική ασυλία της δεν είχε καμία ισχύ. Είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Στις 13 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε δώσει γενική εντολή για δέσμευση, κάθε περιουσιακού στοιχείου που μπορεί να διαθέτει στην Ελλάδα η ευρωβουλευτής, όπως και ο σύζυγός της ή άμεσα συγγενικά της πρόσωπα (γονείς, αδέλφια).

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήταν η πρώτη που συνελήφθη για το Qatargate, όταν οι αρχές αποκάλυψαν την έρευνα για δωροδοκία ευρωβουλευτών από χώρες εκτός ΕΕ, το Κατάρ και το Μαρόκο. Και οι δύο χώρες είχαν αρνηθεί κάθε εμπλοκή.

Σε έρευνες στην κατοικία της Εύας Καϊλή και σε γραφεία, η βελγική αστυνομία κατάσχεσε πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Στον απόηχο της αποκάλυψης του σκανδάλου, η Καϊλή είχε καθαιρεθεί από αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Όπως αναφέρει το Euronews, η 44χρονη ευρωβουλευτής εξακολουθεί να δικαιούται μηνιαίο μισθό ύψος 7.146 ευρώ.

Η Εύα Καϊλή είναι ένα από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν από τις βελγικές αρχές, μαζί με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρζι, τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, τον διευθυντή μη κυβερνητικής οργάνωσης Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα.

Η συμφωνία του Παντσέρι με τις αρχές

Ο φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, έχει έρθει σε συμφωνία συνεργασίας με τις αρχές.

Στις 18 Ιανουαρίου ο Παντσέρι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» , σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται «να ενημερώσει προσωπικά το δικαστικό σώμα και τους ερευνητές για τον τρόπο λειτουργίας, τις οικονομικές συμφωνίες με τρίτα κράτη», αλλά και για την «εμπλοκή γνωστών και αγνώστων στη δικογραφία, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν».

Σε αντάλλαγμα για τις «πολύτιμες πληροφορίες» που θα δώσει στους εισαγγελείς, θα εκτίσει μειωμένη ποινή βάσει ενός βελγικού νόμου που ενθαρρύνει τους «pentiti» (μετανοήσαντες) να συνεργαστούν με τις Αρχές. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που γίνεται χρήση του συγκεκριμένου νόμου, στην ιστορία του Βελγίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση