ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένοπλοι εκπαιδευτικοί σε σχολεία των ΗΠΑ

Εκπαίδευση των διδασκόντων αλλά και του διοικητικού προσωπικού σε σχολεία

ΣΑΡΑ ΜΕΡΒΟΣ / THE NEW YORK TIMES

Η δολοφονία 19 παιδιών δημοτικού και δύο δασκάλων στο Ουβάλντε του Τέξας έχει προκαλέσει συναισθήματα απελπισίας σε πολλούς εκπαιδευτικούς στις ΗΠΑ. «Νιώθουμε αδύναμοι», λέει η νηπιαγωγός Μάντι στο Οχάιο, η οποία αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει το συναίσθημα αυτό, αγοράζοντας πιστόλι εννέα χιλιοστών. Η Μάντι γράφτηκε σε μάθημα χρήσης του όπλου, που θα της επέτρεπε να το φέρει πάνω της στο νηπιαγωγείο.

Πριν από μία δεκαετία, η οπλοφορία ήταν σπάνιο φαινόμενο μεταξύ εκπαιδευτικών. Σήμερα, μετά τη σειρά επιθέσεων σε σχολεία, η οπλοφορία από μέρους του διδακτικού προσωπικού έχει αναδειχθεί σε κύρια πρόταση των Ρεπουμπλικανών και των οπαδών της οπλοφορίας για την αντιμετώπιση περιστατικών μαζικών δολοφονιών σε σχολικά συγκροτήματα. Τουλάχιστον 29 πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν την οπλοφορία σε σχολικά συγκροτήματα από αστυνομικούς ή μέλη των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφάλειας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, ποσοστό 2,6% των εκπαιδευτικών σε δημόσια σχολεία των ΗΠΑ οπλοφορούσε. Ο αριθμός αυτός πρέπει να έχει αυξηθεί σημαντικά έκτοτε.

Τέσσερις από τις πέντε πλέον πολύνεκρες επιθέσεις σε σχολεία –Νιουτάουν, Ουβάλντε, Πάρκλαντ και Σάντα Φε– σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία. Αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε τη Μάντι σε λέσχη σκοποβολής του βορειοανατολικού Οχάιο. Σε διάστημα τριών ημερών, η Μάντι εκπαιδεύθηκε στις βολές, στην τοποθέτηση αιμοστατικού βραχίονα για τη διακοπή αιμορραγίας και σε άλλες διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης. Στο νηπιαγωγείο, τα καθήκοντα της Μάντι περιορίζονται στο τραγούδι και στον χορό με τα παιδιά, στο σερβίρισμα παγωτού ως ανταμοιβή και στην ανάρτηση πολύχρωμων ζωγραφικών έργων των παιδιών στον τοίχο. Η εκπαίδευση της Μάντι αποτελεί έμμεση παραδοχή για την αποτυχία της χώρας να δώσει τέλος στις μαζικές δολοφονίες και τη μετάθεση της βαρύτατης αυτής ευθύνης στις πλάτες των εκπαιδευτικών, που ήδη διαχειρίζονται τις επιπτώσεις της πανδημίας και του ιδεολογικού διχασμού και της πόλωσης των ετών Τραμπ.

Ο Τζιμ Ιρβάιν, πρόεδρος οργάνωσης υπέρ της οπλοκατοχής και οργανωτής της εκπαίδευσης δασκάλων στα όπλα, επισημαίνει ότι η ταχύτητα είναι το σημαντικότερο για την αντιμετώπιση ενόπλου και ότι τα σχολεία δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν την εμφάνιση της αστυνομίας. Στο Δημοτικό του Νιουτάουν, η αστυνομία ειδοποιήθηκε πέντε λεπτά μετά την εισβολή του ενόπλου, ενώ τρία λεπτά αργότερα η αστυνομία βρισκόταν στις εγκαταστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, 20 παιδιά και έξι ενήλικοι έπεσαν νεκροί.

Τα σχολεία δεν αποκαλύπτουν ποιοι εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού οπλοφορούν προκειμένου να μην επιτρέψουν σε επίδοξους επιτιθέμενους να σχεδιάσουν την πράξη τους. Αυτό καθιστά την επιλογή των ένοπλων εκπαιδευτικών ιδιαίτερα σημαντική. «Δεν προτιμούμε όσους μοιάζουν πολύ πρόθυμοι να οπλοφορούν. Οι “κεραίες” μου οξύνονται όταν βλέπω κάποιον να θέλει διακαώς να οπλοφορεί μέσα σε σχολείο. Δεν μπορώ να επιλέξω έναν τέτοιο άνθρωπο», λέει ο Μάλκολμ Χάινς, διευθυντής σχολείου στην κομητεία Σουάνι της Φλόριντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση