ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπάιντεν και Ζελένσκι συζήτησαν για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού

Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα - Στόχος το Ντονμπάς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του ανασυγκροτούνται κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στη βόρεια πόλη Τσερνοχίβ, προκειμένου να επικεντρωθούν σε άλλες βασικές περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

18:34 - Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις κοντά στο Κίεβο και στο βορρά «ανασυγκροτούνται» για να επικεντρωθούν στο Ντονμπάς

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις του ανασυγκροτούνται κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και στη βόρεια πόλη Τσερνοχίβ, προκειμένου να επικεντρωθούν σε άλλες βασικές περιοχές και να ολοκληρώσουν την «απελευθέρωση» της αποσχισθείσας περιοχής Ντονμπάς, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η δήλωση του υπουργείου ήρθε μια ημέρα αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις κοντά στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ για να υποστηρίξει την πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ωστόσο, οι ρωσικές επιθέσεις και στις δύο τοποθεσίες συνεχίστηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το Reuters, κοντά στο Κίεβο και τον δήμαρχο του Τσερνίχιβ.

18:04 - Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλά για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ δήλωσε ότι στην Ουκρανία έχουν διαπραχθεί «εγκλήματα πολέμου», αναφερόμενη σε ένα μακρύ κατηγορητήριο της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ κατά των ενεργειών που πραγματοποίησε ουσιαστικά ο ρωσικός στρατός μετά από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Οι αδιάκριτες και μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε η Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

17:30 - Ουκρανία: Καμία μαζική απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από Κίεβο και Τσερνίχιβ

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στο Τσερνίχιβ κατά τη διάρκεια της νύχτας και λίγο έξω από το Κίεβο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι δεν υπήρξε μαζική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από καμία από τις δύο πόλεις.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση είχαν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με τη δέσμευση της Ρωσίας.

17:24 - Αμετάβλητη η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και Ντονμπάς

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι αναφέρθηκε στις χθεσινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, κατά τις οποίες η Ρωσία δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Τόνισε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία συνεχίζονται, αλλά σημείωσε ότι η θέση της Ρωσίας για την Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, ενώ τμήματα των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ -γνωστά ως Ντονμπάς- βρίσκονται υπό τον έλεγχο αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ο Μεντίνσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει δηλώσει προθυμία να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις της Ρωσίας.

17:09 - Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι και 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν

Τουλάχιστον 200-300 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, πριν να την ανακαταλάβουν από τους Ρώσους οι ουκρανικές εβδομάδες, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο Ολεξάντρ Μαρκούσιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης όπου για πολλές ημέρες διεξάγονταν σφοδρές μάχες με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περίπου 50 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιρπίν και υπάρχουν ακόμη πτώματα κάτω από τα χαλάσματα. Όπως είπε, όλη τη νύχτα συνεχίζονταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

16:53 - Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα και προτρέπει το κλείσιμο των λιμανιών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε περισσότερα όπλα και το κλείσιμο των λιμανιών της Ευρώπης προς τη Ρωσία. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις σε ομιλία του στο νορβηγικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ζήτησε πυραύλους, αντιαεροπορικά συστήματα και αντιαρματικά πυροβόλα. «Όλα τα όπλα με τα οποία μπορείτε να μας βοηθήσετε θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την προστασία της ελευθερίας μας, της ελευθερίας σας», είπε.

Επισήμανε ότι η Ρωσία μπλοκάρει τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας, κάτι που ισοδυναμεί με πειρατεία. «Η Ρωσία δεν πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα τα λιμάνια του κόσμου. Αυτό είναι ένα θέμα παγκόσμιας θαλάσσιας ασφάλειας», τόνισε.

Προειδοποίησε ότι το μέλλον «ολόκληρης της ηπείρου, από βορρά προς νότο, από ανατολή προς δύση, αποφασίζεται αυτή τη στιγμή» στην Ουκρανία.

16:45 - Ουκρανικό υπ. Άμυνας: Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας σημείωσε ότι οι κύριες προσπάθειες της Ρωσίας επικεντρώνονται στην περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

16:37 - Η Ρωσία τονίζει ότι το Κίεβο είναι πρόθυμο να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία δήλωσε την Τετάρτη ότι το Κίεβο εμφανίζεται πρύθυμο να ικανοποιήσει τις βασικές απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά και ότι η θέση της Ρωσίας για σχετικά με το Ντονμπάς και την Κριμαία παρέμεινε αμετάβλητη.

16:19 - Αισιόδοξος ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντολιακ δήλωσε την Τετάρτη πως αισθάνεται αισιόδοξος μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στις οποίες η Μόσχα δήλωσε ότι θα περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κίεβο και σε άλλη μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία.

«Είμαι αισιόδοξος από τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο Ποντόλιακ σε διαδικτυακή ενημέρωση μετά τις συνομιλίες της Τρίτης στην Τουρκία.

16:04 - Συζητήσεις Ουκρανίας και Τουρκίας για στρατιωτική - τεχνική συνεργασία

Η ουκρανική αντιπροσωπεία που είχε συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα μένει πίσω για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για «στρατιωτικοτεχνική» συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση την Τετάρτη, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Αραχαμία.

Η Τουρκία διαδραμάτισε ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας από τη ρωσική εισβολή. Προηγουμένως η Τουρκία είχε συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της άμυνας, αλλά έχει πουλήσει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στο Κίεβο, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

14:51 - Ουκρανία: Συνομιλίες με Ρουμανία για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μέσω της Κωνστάντζα

Η Ουκρανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρουμανία για τις εξαγωγές των γεωργικών της προϊόντων μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ρωσική εισβολή έχει αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, ανέφερε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας.

Η Ουκρανία, η οποία είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών και φυτικών ελαίων στον κόσμο, έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες της σε τρόφιμα για δύο χρόνια, αλλά θα χάσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα από τις εξαγωγές της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανέφερε το υπουργείο.

14:35 - Ρωσικό χτύπημα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Στόχος ρωσικής επίθεσης έγινε το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανίδας αξιωματούχου.

14:31 - Κινέζος ΥΠΕΞ: Ακλόνητη η σινορωσική συνεργασία – Αποκλιμάκωση στην Ουκρανία το συντομότερο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι:

 • Οι σινορωσικοί δεσμοί άντεξαν και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
 • Κίνα και Ρωσία είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν και άλλο τις σχέσεις τους, προκειμένου να περάσουν σε ένα νέο υψηλότερο επίπεδο, υπό την καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών.
 • Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου Ουκρανία και Ρωσία να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους.
 • Η Κίνα θέλει να δει την ένταση στην Ουκρανία να αποκλιμακώνεται το συντομότερο.
 • Το Πεκίνο στηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση λόγω του Ουκρανικού. 

14:19 - Λαβρόφ: Ρωσία και Ιράν θα κάνουν μαζί βήματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως Μόσχα και Τεχεράνη πρόκειται να συνεργαστούν κάνοντας πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

14:10 - Συλλήψεις 60 «νεοναζί» ανακοίνωσε η Μόσχα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν συλλάβει 60 υποστηρικτές της «ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας MKU» και έχουν κατάσχει όπλα σε 23 περιοχές σε όλη τη Ρωσία.

H FSB υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει συσταθεί από Ουκρανούς και υπό την επίβλεψη των ουκραικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συντομογραφία «MKU», σύμφωνα με την κρατική ρωσική τηλεόραση, σημαίνει 
«Maniacs. Cult of Murder»

14:03 - Κρεμλίνο: Δεν διαπραγματευόμαστε για την Κριμαία – Είναι κομμάτι της Ρωσίας

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την θέση της ουκρανικής πλευράς ότι το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ξεκαθάρισε πως η Κριμαία αποτελεί πια, από το 2014, κομμάτι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, το καθεστώς της δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

13:22 - Φυσικό αέριο: Όχι άμεσα, αλλά σταδιακά η πληρωμή σε ρούβλια, λέει η Μόσχα

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

13:20 - Επίκειται επικοινωνία Πούτιν - Ντράγκι

«Τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

13:14 - Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σήμερα βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

13:13 - Kρεμλίνο: Θετικό ότι λάβαμε γραπτές προτάσεις, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος

Παρότι καλωσορίζει το γεγονός ότι το Κίεβο κατέθεσε γραπτά τα αιτήματά του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια απτή ένδειξη προόδου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία «δεν έχει δει κάτι πραγματικά υποσχόμενο» που θα μπορούσε να αποτελέσει σαφές σημάδια προόδου, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολλή δουλειά ακόμη για μεγάλο διάστημα. 

13:10 - «Η Ρωσία μάς άκουσε για πρώτη φορά»

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σίγουρα προχώρησαν δηλώνει ο Ιχόρ Ζόφκα, δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στο γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος δηλώνει ότι στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία αντί να δίνει τελεσίγραφα και να μιλά για τις κόκκινες γραμμές, άκουσε ν την ουκρανική πλευρά.

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS 

Πρόσθεσε όμως, μιλώντας στο BBC Radio 4, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εκχωρήσει «ούτε ίντσα από τα εδάφη της», ερωτηθείς για τις ανατολικές περιοχές.

Τέλος υποστήριξε και αυτός ότι οι Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματά της ούτε από το Κίεβο ούτε από το Τσερνίχιβ παρότι έχει πει ότι θα αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις της σε αυτές τις δύο περιοχές

13:00 - OHE: Τρεις ειδικοί θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε σήμερα τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

12:51 - Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκιβ με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.

«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού. 

12:14 - Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι πρόσφυγες

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε σήμερα το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί --κυρίως γυναίκες και παιδιά-- έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR.

Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. εξ αυτών.

12:11 - Ουκρανία: 12 νεκροί και 30 τραυματίες από επίθεση σε κτίριο της κυβέρνησης στο Μικολάιφ

Μια ρωσική επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο του Μικολάιφ χθες Τρίτη, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 30, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο δήμαρχος του Μικολάφι, Ολεξάντρ Σένκεβιτς, δήλωσε στο BBC ότι δεν υπήρχε στρατιωτικό προσωπικό στο κτίριο, «υπήρχαν μόνο φύλακες... όλοι οι υπόλοιποι ήταν απλώς υπάλληλοι γραφείου».

Ο Σένκεβιτς θεωρεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθούσαν να στοχοποιήσουν τον τοπικό κυβερνήτη Βιτάλι Κιμ, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν εκεί όταν έγινε η επίθεση.

Όπως είπε: «Η δραστηριότητά του στα μέσα [ενημέρωσης], σίγουρα δεν βοηθάει το ηθικό των ρωσικών στρατευμάτων κι έτσι, θεωρώ ότι η επίθεση στόχευε σε εκείνον».

12:06 - Κυβερνήτης Τσερνίχιβ: Καμία αποκλιμάκωση των ρωσικών επιθέσεων

Ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δηλώνει δεν έχει δει καμία αποκλιμάκωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά την υπόσχεση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Ο Βιάτσεσλαβ Κλάους ανήρτησε στο κανάλι του στο Telegram τα εξής: «Πιστεύουμε σε αυτήν την υπόσχεση; Φυσικά όχι».

Ο Τσάους είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «εκτελούν επιδρομές στην πόλη Νίζιν, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών, και όλη τη νύχτα πλήττουν το Τσερνίχιβ».

Το BBC δεν μπόρεσε να επιβεβαίωσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες. Χθες, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι θα «μειώσουν δραστικά» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μάχης γύρω από το Τσερνίχιβ και το Κίεβο. 

11:57 - Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει ο «πρώτος συναγερμός» στη Γερμανία – Τα τρία στάδια έκτακτης ανάγκης

Η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. 

11:33 - Σύρος μισθοφόρος: Πολεμώντας για τη Ρωσία, ταϊζω και την οικογένειά μου

Στις 5.000 λίρες μηνιαίως (περίπου 6.000 ευρώ) φθάνει η «αποζημίωση» που προφέρεται στους Σύρους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC. 

REUTERS/Stanislav Yurchenko

Σύρος στρατιώτης που προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει, πιστεύει, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ότι η Ρωσία διεξάγει μία σφαγή στην Ουκρανία, αλλά βοηθά επίσης και φτωχούς συμπατριώτες του που δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να φάνε.

Ο ίδιος λέει ότι έχει προσφερθεί εθελοντικά λόγω των χρημάτων που του προσφέρονται. Η οικογένειά του δεν ήθελε να φύγει, αλλά του είπαν ότι θα πληρωθεί 37.000 λίρες (περίπου 44.000 ευρώ) εάν κατά τη διάρκεια των μαχών σκοτωθεί.

11:12 - Διά της βίας μεταφορά στη Ρωσία ασθενών από τη Μαριούπολη καταγγέλλουν οι αρχές της πόλης

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν σήμερα ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν με τη βία στη Ρωσία.

ALEXANDER ERMOCHENKO

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

11:03 - Οι Ρώσοι «βομβαρδίζουν όλες τις πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ»

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν όλες τις πόλεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή που χωρίζει τις περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο από εκείνες που βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Πάβλο Κιριλένκο.

Όπως είπεο ο ίδιος στην κρατική τηλεόραση, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, από τη στιγμή που οι Ρώσοι συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στο μέτωπο του Ντονέτσκ.

10:57 - Λονδίνο: Δεν πιστεύουμε ό,τι βγαίνει από το στόμα της στρατιωτικής μηχανής του Πούτιν

«Κρίνουμε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή από τις πράξεις της, όχι μόνο από τα λόγια της.

Reuters

«Κρίνουμε τη ρωσική στρατιωτική μηχανή από τις πράξεις της, όχι μόνο από τα λόγια της. Υπάρχει προφανώς κάποιος σκεπτικισμός ότι πρόκειται να ανασυνταχθεί, για να επιτεθεί ξανά, αντί να ασχοληθεί σοβαρά με τη διπλωματία ή οτιδήποτε άλλο τέτοιου είδους. Φυσικά, η πόρτα της διπλωματίας θα μένει πάντα μισάνοιχτη. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να εμπιστευτείς αυτό που βγαίνει στο στόμα της πολεμικής μηχανής του Πούτιν»«, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνέντευξή του στο SKY NEWS.

10:46 - Ντ. Μεντβέντεφ: Μπούμερανγκ για τη Δύση οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για τις δυτικές χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή των καταραμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ήταν αναμενόμενο, αποδείχθηκε ότι επιστρέφουν στη Δύση σαν μπούμερανγκ», έγραψε στη σελίδα του στο Telegram την Τετάρτη.

Πρόσθεσε πως ο παγκόσμιος πληθωρισμός βρίσκεται σε άνοδο. «Φαίνεται ότι ξεκινά μια ύφεση στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται με κοσμική ταχύτητα», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Μεντβέντεφ.

10:45 - Ρωσία - Κίνα: Συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σήμερα στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών», όπως τις χαρακτήρισε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

10:39 - Σύνοδος Ε.Ε. - Κίνας την Παρασκευή

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ θα συναντηθούν με τους ηγέτες της Ε.Ε. την Παρασκευή, 1η Απριλίου, όπως ανέφερε το Πεκίνο.

Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση μιας σινοευρωπαϊκής συνόδου. Η διεξαγωγή της είχε αναβληθεί αρκετές φορές, με τις σχέσεις των δύο πλευρών να βρίσκονται σε περίοδο αστάθειας ή και επιδείνωσης.

10:29 - Ασταμάτητοι οι βομβαρδισμοί στο Τσερνίχιβ

Ακατάπαυστα συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της πόλης και της περιφέρειας του Τσερνίχιβ, στον ουκρανικό Βορρά, παρά τις διαβεβαιώσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη περί μείωσης της στρατιωτικής δράσης εκεί και στο Κίεβο.

Όπως αναφέρει ανταποκριτής της κρατικής ουκρανικής τηλεόρασης, το Τσερνίχιβ εξακολουθεί να γίνεται στόχος επιθέσεων χωρίς σταματημό, πέντε εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής. 

Παράλληλα η πόλη έχει μείνει χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό, ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα με τις τηλεπικοινωνίες, ανέφερε ο ανταποκριτής, τονίζοντας πάντως ότι το φρόνημα των κατοίκων παραμένει υψηλό.

10:24 - Σύμβουλος Ζελένσκι: Ρωσικός στόχος παραμένει να σκοτώσουν τον Πρόεδρο

Οι Ρώσοι εισβολείς δεν εγκαταλείπουν την πρόθεσή τους να καταστρέψουν σωματικά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή έναν από τους εκπροσώπους της ανώτατης ηγεσίας της χώρας, ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC ο επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας Αλεξέι Αρέστοβιτς.

«Θα σας το πω ευθέως, είμαι επίσης στην πρώτη πεντάδα για εκκαθάριση», πρόσθεσε.

«Από την άλλη πλευρά, μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Γραφείο του Προέδρου θα συνιστούσε καταστροφή κάθε είδους διαπραγμάτευσης», διευκρίνισε ο κ. Αρέστοβιτς.

10:15 - Πρώτος συναγερμός στη Γερμανία για τα αποθέματα φυσικού αερίου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε σήμερα ότι θέτει σε εφαρμογή το πρώτο επίπεδο συναγερμού σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου, εν μέσω των συνεχιζόμενων απαιτήσεων της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

09:58 - Κίεβο: Να φύγουν τα ρωσικά πυρομαχικά από το Τσερνόμπιλ πριν σκάσουν

Έκκληση για άμεση απομάκρυνση των ρωσικών πυρομαχικών από το Τσερνόμπιλ πριν γίνει κάποιο μεγάλο κακό έκανε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, αποδίδοντας τις εκρήξεις κοντά στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ το βράδυ της Τρίτης σε αντίστοιχο ατύχημα.

Στην καθημερινή της ενημέρωση για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που ελπίζεται να λειτουργήσουν την Τετάρτη, η κα Βερεστσούκ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι δεν προσέχουν τον απαρχαιωμένο τους στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος συνιστά μεγάλο κίνδυνο για ακούσιες εκρήξεις, ειδικά στην περιοχή του Τσερνόμπιλ, λόγω του εκεί πυρηνικού εργοστασίου.

Η κα Βερεστσούκ τόνισε ότι είναι τα ρωσικά πυρομαχικά -κάποια από τα οποία όπως είπε χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- που ευθύνονται για τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το ρωσικό χωριό Κράσνι Οκτιάμπρ (που σημαίνει Κόκκινος Οκτώβρης) το βράδυ της Τρίτης. Πρέπει να αποτραπεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε ουκρανικό έδαφος και ειδικά πέριξ του Τσερνόμπιλ, υπογράμμισε. 

09:55 - Αντιδήμαρχος Κιέβου: Βομβαρδισμοί γύρω από την πόλη μέσα στη νύχτα - Δεν υπήρξε επίθεση εντός της πρωτεύουσας

Έξω από το Κίεβο ακούγονταν βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά η ίδια η ουκρανική πρωτεύουσα δεν δέχθηκε επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μίκολα Ποβόροζνικ.

«Η νύχτα κύλησε σχετικά ήρεμα, με σειρήνες και πυρά να ακούγονται από τις μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός στην ίδια την πόλη», δήλωσε ο ίδιος στην ουκρανική κρατική τηλεόραση.

09:49 - Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας 

09:10 - Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται για να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν.

Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιστάθμισης της μειωμένης ικανότητας ελιγμών στην ξηρά μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων, προσθέτει το υπουργείο. 

08:47 - Βομβαρδίστηκε η πόλη Λουσιτσάνσκ στα ανατολικά

Συνοικίες της πόλης Λουσιτσάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας βομβαρδίστηκαν από βαρύ πυροβολικό της Ρωσίας σήμερα το πρωί, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, μέσω Telegram.

«Αρκετές πολυκατοικίες έχουν υποστεί ζημιές» από τον βομβαρδισμό και υπάρχουν «πληροφορίες για θύματα», οι οποίες όμως βρίσκονται στο στάδιο «της επιβεβαίωσης», τόνισε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλά κτίρια κατέρρευσαν. Σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώσουν όσους είναι ακόμη ζωντανοί», πρόσθεσε. 

08:45 - Δύο Ρώσοι και ένας Αμερικανός κοσμοναύτης επιστρέφουν μαζί από το Διάστημα

Ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες πρόκειται να αναχωρήσουν μαζί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσα στην κάψουλα Soyuz για να επιστρέψουν πίσω στη γη.

Η ρωσική κάψουλα Soyuz που μεταφέρει τον Mark Vande Hei της NASA και τους Ρώσους κοσμοναύτες Anton Shkaplerov και Pyotr Dubrov πρόκειται να αποσυνδεθεί από τον ISS στις 6:45 π.μ. GMT και να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο στο κεντρικό Καζακστάν σχεδόν πέντε ώρες αργότερα.

Η ζώνη προσγείωσης βρίσκεται περίπου 400 χλμ. (250 μίλια) βορειοανατολικά της διαστημικής εγκατάστασης εκτόξευσης της Ρωσίας στο κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν. 

08:39 - Πρ. πρωθυπουργός Ουκρανίας: Οι Ρώσοι αγοράζουν χρόνο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας το 2014-2016, Αρσένιι Γιατσενιούκ, εκτιμά ότι οι Ρώσοι λένε ψέματα και χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή και να κερδίσουν χρόνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια προσπάθεια δοκιμής της κατάστασης στο εσωτερικό της Ρωσίας και γενικότερα στον κόσμο, όπως έγραψε για αυτό στη σελίδα του στο Telegram.

08:23 - Η Ρωσία απέκλεισε πάνω από 90 πλοία με τρόφιμα στον Εύξεινο Πόντο

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι η Ρωσία μπλόκαρε πολλές δεκάδες εμπορικά πλοία με τρόφιμα στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek.

Η παρεμπόδιση τουλάχιστον 94 πλοίων που κατευθύνονται από τον Εύξεινο Πόντο προς τη Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κρίση σε πολλές περιοχές, εκτιμάται.

«Το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού προέρχεται συνήθως από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως και το 20% του παγκόσμιου καλαμποκιού και το 75% του ηλιελαίου», είπε η κα Σέρμαν.

08:17 - Στην Κίνα έφθασε ο Λαβρόφ

O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Κίνα στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Λαβρόφ προσγειώθηκε στην ανατολική πόλη Χουανγκσάν, δημοσιεύοντας φωτογραφίες των αντιπροσώπων που κατέβαιναν από ένα αεροπλάνο και τους συναντούσαν Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας με προστατευτικές στολές.

Ο Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε μια σειρά συναντήσεων που θα φιλοξενήσει η Κίνα για να συζητήσουν τρόπους βοήθειας του Αφγανιστάν.

Ωστόσο η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι πιθανό να καταλάβει μ,εγάο μέρος των συνομιλιών καθώς το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει την εισβολή και υστερείς σε σχέση με πολλές άλλες χώρες όσον αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

08:07 - Συνοπτικά οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Καθώς συμπληρώνεται η πέμπτη εβδομάδας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ελπίδες για περιορισμό των εχθροπραξιών χάρη στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης φαίνονται να μένουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Ακολουθεί μια σύνοψη των γεγονότων των τελευταίων 12 ωρών:

 • Ενώ είχαν δημιουργηθεί ελπίδες για μείωση των ρωσικών επιθέσεων, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία (Κίεβο-Τσερνίχιβ) μετά τη σχετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, η νύχτα πέρασε με έντονους βομβαρδισμούς, κυρίως στα περίχωρα του Κιέβου.
 • Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι η ρωσική υπόσχεση για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελεί πιθανότατα διαδικασία εναλλαγής μονάδων και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό.
 • «Δεν είμαστε αφελείς για να πιστέψουμε όσα λέει η Ρωσία», αντιτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις υποσχέσεις μείωσης της στρατιωτικής δράσεις από τη Μόσχα.
 • «Για να δούμε...», ήταν το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με τις ρωσικές υποσχέσεις, ενώ το Λονδίνο δηλώνει ότι μετρούν τα έργα και όχι τα λόγια.
 • Το Πεντάγωνο αναφέρει ότι το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό συνεργάζεται με τον ουκρανικό στρατό από την Πολωνία, αλλά δεν τον εκπαιδεύει.
 • Εικόνες επιβεβαιώνουν την ανακατάληψη του Ιρπίν, στα περίχωρα του Κιέβου από την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας.

08:01 - Ζελένσκι: «Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς»

«Οι Ουκρανοί δεν είναι αφελείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντιδρώντας στην υπόσχεση της Ρωσίας για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ.

Η δέσμευση αυτή ήρθε αφότου ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Μόσχας - Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη χθες Τρίτη.

07:49 - Παραπλάνηση φοβάται το Κίεβο

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αποσύρονται από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ στο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά περιέγραψε ότι οι κινήσεις είναι απλώς «μια εναλλαγή μεμονωμένων μονάδων» με στόχο να «παραπλανηθεί η στρατιωτική ηγεσία» της Ουκρανίας.

Reuters

Σε έκθεσή του δημοσιοποιήθηκε κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης και δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Άμυνας αναφέρει:

 • Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο Ρώσος εχθρός ανασυντάσσει μονάδες για να επικεντρώσει τις κύριες προσπάθειές του στα ανατολικά.
 • Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «απόσυρση στρατευμάτων» είναι πιθανώς μια εναλλαγή  μονάδων που στοχεύει να παραπλανήσει τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να δημιουργήσει μια εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με την πρόθση των κατακτητών να σχεδιάσουν και να περικυκλώσουν το Κίεβο.

07:26 - Γαλλικές πηγές: Η Μόσχα φταίει που αργεί η ανθρωπιστική επιχείρηση Γαλλίας/Ελλάδας/Τουρκίας

Στην άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει στους κατοίκους της Μαριούπολης που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν να κινηθούν προς όποια κατεύθυνση επιθυμούν, καθώς και στην άρνησή της να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει το διεθνές δίκαιο αποδίδουν γαλλικές διπλωματικές πηγές το ότι δεν έχει γίνει προς το παρόν η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδιάζουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Τουρκία στη Μαριούπολη.

07:25 - Μπορέλ: Βομβαρδίστηκε γραφείο της αποστολής της ΕΕ στη Μαριούπολη

Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη, υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε χθες Τρίτη το βράδυ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζοζέπ Μπορέλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση