ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιμένει ρωσικά η Υπερδνειστερία, παρά την εισβολή

Η Μολδαβία έγινε επισήμως υποψήφιο προς ένταξη μέλος στην Ε.Ε. τον Ιούνιο, μαζί με την Ουκρανία

Kathimerini.gr

Δεν επηρεάστηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η βούληση της Υπερδνειστερίας, η οποία αποσχίστηκε το 1990 από τη Μολδαβία, να γίνει μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό, άλλωστε, αποφασίστηκε από δημοψήφισμα στην αυτόνομη περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2006.

Τη συνεχιζόμενη επιθυμία της Υπερδνειστερίας μετέφερε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της αυτόνομης περιοχής, Βιτάλι Ιγκνατίεφ, μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Η Μολδαβία (με την υποψηφιότητα ένταξης στην Ε.Ε.) πέρασε τον Ρουβίκωνα και έθεσε τέλος στην ανοικοδόμηση πολιτικών σχέσεων μεταξύ μας», τόνισε ο ΥΠΕΞ της αυτόνομης περιοχής.

Ειδικότερα ο Ιγκνατίεφ τόνισε ότι «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία δεν επηρέασε τον στόχο της χώρας του να ενταχθεί επίσημα στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ κατακεραύνωσε το καθεστώς του υποψήφιου προς ένταξη μέλους στην Ε.Ε. που πέτυχε η Μολδαβία, τονίζοντας ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. Η Μολδαβία έγινε επισήμως υποψήφιο προς ένταξη μέλος στην Ε.Ε. τον Ιούνιο, μαζί με την Ουκρανία, υπό την αίρεση ότι θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εδραιώνοντας το κράτος δικαίου.

Ο Ιγκνατίεφ, σχολιάζοντας την εξέλιξη τόνισε ότι «η Μολδαβία πέρασε τον Ρουβίκωνα και έθεσε τέλος στην ανοικοδόμηση πολιτικών σχέσεων μεταξύ μας. Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τη μολδαβική ηγεσία και δεν ήταν συλλογική. Κανείς, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει εκ μέρους μας» και πρόσθεσε ότι «η ελεύθερη πρόσβαση στη Ρωσία είναι μία διαδικασία που αναμφίβολα επιβάλλει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, πολιτική προετοιμασία και πολλά άλλα. Επί του παρόντος βασική μας προτεραιότητα είναι η ανεξαρτησία».

Παρότι η Μολδαβία είναι συνταγματικά ουδέτερη και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αποκτά όλο και περισσότερο δυτικό προσανατολισμό.

Κομβική θέση

Η θέση της Υπερδνειστερίας έχει κομβική σημασία στην παρούσα κατάσταση. Πρόκειται για έναν θύλακα στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας και η πρωτεύουσά της, Τιρασπόλ, απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από την Οδησσό. Μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων, το Κίεβο είχε εκφράσει έντονη ανησυχία μήπως η αυτόνομη περιοχή χρησιμοποιείτο ως εφαλτήριο για επιθέσεις εναντίον της, καθώς εκεί υπάρχει ρωσική ειρηνευτική δύναμη αποτελούμενη από εκατοντάδες Ρώσους στρατιώτες.

Χθες η κυβέρνηση της Μολδαβίας αρνήθηκε τις καταγγελίες του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ότι «σαμποτάρει» την κυκλική αλλαγή των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή και ότι δεν επιτρέπει στη Μόσχα να αναπτύξει εκεί πιο σύγχρονο οπλισμό. Το Κισινάου, απορρίπτοντας τις ρωσικές αιτιάσεις, απηύθυνε εκ νέου έκκληση για πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και οπλισμού από τη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, όπου ακόμα και σήμερα κυματίζουν σημαίες με σφυροδρέπανα, ενώ έξω από τη Βουλή δεσπόζει το άγαλμα του Λένιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση