ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας για Γεωργούλη και Σπυράκη

Υπενθυμίζεται ότι για τον κ. Γεωργούλη το αίτημα άρσης είχαν καταθέσει οι βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα», που διαπράχθηκαν πριν από τρία χρόνια

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην άρση ασυλίας του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη και της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη προχώρησε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εγκρίθηκαν οι σχετικές συστάσεις από την επιτροπή νομικών υποθέσεων από την ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι για τον κ. Γεωργούλη το αίτημα άρσης είχαν καταθέσει οι βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα», που διαπράχθηκαν πριν από τρία χρόνια, ενώ το αίτημα είχε ανακοινωθεί από την πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα στις 17 Απριλίου. Μόλις πριν από δύο μέρες, η Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (JURI) ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή, κάτι που αποτελεί πρωτοφανή επίσπευση της διαδικασίας, καθώς είθισται οι σχετικές αποφάσεις να καθυστερούν αρκετά.

Η δικηγόρος του Σταματία Μάλλα είχε χαρακτηρίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του στον συντομότερο δυνατό χρόνο «θετική», καθώς ο κ. Γεωργούλης αναμένεται πλέον να κληθεί από τις αρχές «προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και των διαλαμβανομένων στη δικογραφία».

Για την κα Σπυράκη υπήρξε αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις 15 Δεκεμβρίου 2022 σχετικά με έρευνα που αφορά απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η ίδια σε δήλωσή της τόνισε ότι είχε ζητήσει επίσπευση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας της και ανέφερε ότι δεν έχει κατηγορηθεί για λήψη αμοιβών συνεργατών της ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού καθώς και ότι δεν έχει καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα υπεράσπισης της ασυλίας του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, όπου που είχε κατατεθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή νομικών υποθέσεων όσο ήταν ευρωβουλευτής – προκειμένου να συζητηθεί εάν είχε παραβιαστεί η ασυλία του στην υπόθεση των υποκλοπών – αποφασίστηκε σήμερα στην ολομέλεια ότι διακόπτεται η εν λόγω διαδικασία, καθώς δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Καλώς ήρθατε στο club! Στην Ευρώπη, όπου τα συστήματα απλής αναλογικής κυριαρχούν, ένα Κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ