ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:57
 

Φορτίο 4,5 τόνων κοκαΐνης στο Αμβούργο

Το ύποπτο τάνκερ, είχε ξεκινήσει από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με προορισμό την Αμβέρσα

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν την Παρασκευή 4,5 τόνους κοκαΐνης, αξίας 1 δισ. ευρώ, στο λιμάνι του Αμβούργου, το μεγαλύτερο φορτίο ναρκωτικών που έχει βρεθεί ποτέ στην ιστορία της χώρας. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν έρευνες στο ύποπτο τάνκερ, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, με προορισμό την Αμβέρσα. Οι έλεγχοι έγιναν δύο εβδομάδες νωρίτερα και, όπως ανακάλυψαν οι άνδρες του σώματος, αντί για σπόρους σόγιας, που υποτίθεται ότι μετέφερε, βρήκαν 221 μαύρες αθλητικές τσάντες. Μέσα σε αυτές υπήρχαν 4.200 πακέτα συμπιεσμένης κοκαΐνης. Η κατασχεθείσα ποσότητα καταστράφηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ οι Αρχές προσπαθούν τώρα να διαπιστώσουν ποιος ήταν ο παραλήπτης του φορτίου στο βελγικό λιμάνι.

Το Αμβούργο είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας και το τρίτο πλέον πολυσύχναστο της Ευρώπης. Συχνά αποκαλείται «πύλη στον έξω κόσμο», καθώς μεγάλο μέρος του εθνικού εμπορίου και των συγκοινωνιών εξαρτιόταν από το συγκεκριμένο λιμάνι στη διάρκεια της γερμανικής Ιστορίας. Η έκθεση της Ε.Ε. για το εμπόριο ναρκωτικών είχε επισημάνει πρόσφατα ότι το Ρότερνταμ είναι το κατεξοχήν σημείο εισόδου για τους διακινητές ναρκωτικών, ωστόσο το Αμβούργο φαίνεται να έχει αποκτήσει εσχάτως κυρίαρχο ρόλο. Τα τελευταία χρόνια, φορτία κοκαΐνης μέχρι και ενός τόνου έχουν βρεθεί σε πολλά παρόμοια περιστατικά, όμως η χθεσινή λεία ήταν πρωτόγνωρη.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι αστυνομικές αρχές έχουν καταστρέψει ναρκωτικά αξίας 520 εκατ. ευρώ. Η Γερμανία έχει αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη στη χρήση ναρκωτικών. Τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε στην κορυφή πανευρωπαϊκής έρευνας για τη χρήση αμφεταμίνης και κρυσταλλικής μεθαδόνης, με βάση αναλύσεις του νερού της χώρας. Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, επίσης στο Αμβούργο, οι Αρχές είχαν ανακαλύψει φορτίο κοκαΐνης 3,8 τόνων. Τα ναρκωτικά είχαν το καλοκαίρι του 2017 αξία δρόμου 800 εκατ. ευρώ. Η κατάσχεση έγινε από τρία διαφορετικά φορτία από τη Νότια Αμερική, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου της ίδιας χρονιάς.

Η παγκόσμια παραγωγή κοκαΐνης έπιασε νέο ιστορικό υψηλό το 2017 – περίπου 2.000 τόνους. Αντιθέτως, άνευ προηγουμένου είναι η μείωση παραγωγής οπίου, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) κατά την ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουνίου. Η τύχη της κοκαΐνης, που απορροφάται κυρίως από τις αγορές της Β. Αμερικής και της Ευρώπης, συνδέεται με την επέκταση των καλλιεργειών και της ικανότητας παραγωγής στην Κολομβία, υπογραμμίζει η υπηρεσία. Στη χώρα αυτή, όπου παράγεται περίπου το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως, το 2017 οι επιφάνειες όπου καλλιεργούνται φυτά κόκας αυξήθηκαν κατά 17%, συνέπεια της ειρηνευτικής συνθήκης που υπεγράφη με το Farc και με την οποία επετράπη σε εγκληματικές οργανώσεις να επεκταθούν σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήλεγχαν οι αντάρτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Τζιουλιάνι: Ξέπλυμα Μπάιντεν με δίαυλο την Κύπρο

«You should be more circumspect about positng such a serious charge without background check. THe charges ...»
ANDREAS  |  00:17

#PoliticsBlog Οι επιθέσεις κατά Χριστοδουλίδη και η νέα λίστα του Οδυσσέα

«Δια της πλαγίας η Καθημερινή πλασάρει τον Υπουργό Εξωτερικών ως εν δυνάμει υποψήφιο στις προεδρικές ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:41

Απαντούν οι εκπαιδευτικοί στην έκκληση Χαμπιαούρη για διάλογο

«Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις είστε απαράδεκτοι. Δεν σέβεστε ούτε την εργοδότησή σας, ούτε τους μαθητές, ...»
Ελένη Αγαθοκλέους  |  18:46

Δρόμος μετ’ εμποδίων για τον τουρισμό

«Τα παιδία παίζει, οι ηλίθιοι πληρώνουν φόρους και οι ατσίδες πωλούν και αγοράζουν τα πάντα και τους ...»
Ai Em  |  09:37

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X