ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

FT: Από τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της Ένωσης, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν μεμονωμένα την απόφαση που θα λάβει ο ΕΜΑ

Newsroom K

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να αποφανθεί για την έγκριση του εμβολίου των BionTech/Pfizer στις 29 Δεκεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι η διανομή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει πριν από τον Ιανουάριο, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη, 1η Δεκεμβρίου 2020, ότι κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει τον κυλιόμενο έλεγχο των δεδομένων της μεγάλης κλίμακας κλινικής δοκιμής του εν λόγω εμβολίου, από τον Οκτώβριο.

Τον Ιανουάριο η απόφαση για AstraZeneca και Moderna

Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν σε γνώση των FT, στο χρονοδιάγραμμά του, της περασμένης εβδομάδας, ο EMA έθετε ως στόχο την 22α Δεκεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, για την διατύπωση της άποψης του επί των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Όμως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συζητήθηκε την Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, αυτή η ημερομηνία μπορεί να μετακινηθεί. Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση, για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Tο εμβόλιο που αναπτύσσεται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν θα εξεταστεί πριν από τον Ιανουάριο, όπως ανέφεραν στις FT άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά με τις συζητήσεις.

Πίεση στον ΕΜΑ από Κράτη-Μέλη

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 λίγες ημέρες αφότου ανάψει «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της Ένωσης, θα πρέπει επίσης να εγκρίνουν μεμονωμένα την απόφαση που θα λάβει ο ΕΜΑ.

Αξιωματούχοι των κρατών μελών πιέζουν τον EMA να ευθυγραμμιστεί με τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, ακόμη και εντός της εβδομάδας, ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να λάβει την απόφαση της, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με πληροφορίες: Financial Times, Καθημερινή

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Υλικές ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Με σειρά προεδρικών διαταγμάτων ξηλώνει την κληρονομιά Τραμπ. Η πρώτη δέσμη θα υπογραφεί αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ