ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλλικές εκλογές: Ανησυχία σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τη Λεπέν

Δημοψήφισμα για την Ευρώπη ο δεύτερος γύρος κατά τον Μακρόν

REUTERS, A.P.

«Αυτές οι εκλογές θα είναι, εκτός των άλλων, και δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Η υποψήφια της άκρας Δεξιάς προωθεί ένα εθνικιστικό σχέδιο, που δεν είναι πατριωτισμός». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την αντίληψή του για τη σύγκρουση δύο κόσμων στον δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συγκέντρωση οπαδών του στο Στρασβούργο. Ο απερχόμενος πρόεδρος θύμισε το σύνθημα που είχε ρίξει στην ίδια πόλη, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο σοσιαλιστής προκάτοχός του Φρανσουά Μιτεράν, το 1995: «Εθνικισμός σημαίνει πόλεμος». Το συγκεντρωμένο πλήθος τον επιδοκίμασε με ενθουσιασμό, προτού τραγουδήσει τη «Μασσαλιώτιδα» και την «Ωδή στη Χαρά», που έχει πολιτογραφηθεί ως ύμνος της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο επικράτησης της Λεπέν στην αναμέτρηση της 24ης Απριλίου προκαλεί έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μετά την αρχική ανακούφιση για το προβάδισμα Μακρόν στον πρώτο γύρο, επανήλθαν οι ανησυχίες, καθώς «υπάρχει πάντα η πιθανότητα να επιλέξουν οι Γάλλοι μια πρόεδρο που θέλει να αποσύρει τη χώρα τους από τις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, να καταργήσει μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αποκαταστήσει σχέσεις με τη Ρωσία του Πούτιν», αναφέρει ανάλυση των Financial Times. Η ανησυχία μετατρέπεται σε εφιάλτη αν σκεφθεί κανείς ότι η Γαλλία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο.

Αν και η Μαρίν Λεπέν έριξε αρκετό νερό στο κρασί της στην πενταετία που μεσολάβησε από τις εκλογές του 2017 και δεν προτείνει πλέον το Frexit, δηλαδή την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωζώνη ή και από την ίδια την Ε.Ε., δεσμεύεται ότι ως πρόεδρος θα μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα καταργήσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, παραβιάζοντας πολιτικές της Ενωσης, και δεν θα εφαρμόζει κοινοτικές αποφάσεις που αντίκεινται στο γαλλικό σύνταγμα. Τοποθετήσεις που τη φέρνουν σε σύμπλευση με τον Ούγγρο εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, τοποθετώντας τη σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Εκτός ευρωκανόνων​​​​​​

«Ανοησίες» χαρακτήρισε τις θέσεις της Λεπέν ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη χθεσινή περιοδεία του στη Μιλούζ. «Λέει ότι δεν θα πληρώνει τον λογαριασμό στη λέσχη της Ε.Ε. και ότι θα αλλάξει τους κανόνες της Ενωσης μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να φύγει από την Ε.Ε., αλλά δεν τολμάει να το πει ανοιχτά», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. Εντονες επικρίσεις προκάλεσε η επιλογή της Λεπέν να αποκλείσει εκπροσώπους της δημοφιλούς τηλεοπτικής εκπομπής «Quotidien» από συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, με το επιχείρημα ότι έκαναν σατιρικό πρόγραμμα, επομένως, κατά τη γνώμη της, δεν είναι δημοσιογράφοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει: «Οταν ένα άτομο λέει “εσείς είστε δημοσιογράφος, αλλά εκείνος ο κύριος δεν είναι, γιατί αυτά που λέει δεν μου αρέσουν”, τότε βρισκόμαστε στην αρχή μιας αυταρχικής στροφής».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση