ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:00
 

Γάλλος ΥΠΕΞ: Θα αποσυρθούμε από τη Συρία όταν εξευρεθεί πολιτική λύση

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προφανή «αλλαγή κατεύθυνσης» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

«Είμαστε παρόντες στο Ιράκ, έχουμε μια πολύ μετριοπαθή παρουσία στη Συρία συνοδεύοντας τους Αμερικανούς», είπε στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNEWS. Σπανίως οι γαλλικές αρχές παραδέχονται την παρουσία γαλλικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία.

«Προφανώς αν υπάρξει μια πολιτική επίλυση θα αποσυρθούμε», πρόσθεσε χωρίς να δίνει άλλες διευκρινίσεις.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προφανή «αλλαγή κατεύθυνσης» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος, αφού ανακοίνωσε με εντυπωσιακό τρόπο τον Δεκέμβριο την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, στη συνέχεια δήλωσε πως η αποχώρηση αυτή θα γίνει με τον «αρμόζοντα ρυθμό».

«Σήμερα ανακοινώνει πως η αποχώρηση θα γίνει με πιο αργό τρόπο (...) χωρίς αμφιβολία χάρη στις διάφορες πιέσεις που είχε, περιλαμβανομένης και αυτής από τη Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν συνομίλησε μαζί του πολλές φορές και φαίνεται πως υπήρξε μια αλλαγή κατεύθυνσης την οποία θεωρώ θετική», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Η Γαλλία κινητοποιεί 1.200 στρατιωτικούς στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών μέσω αεροπορικών επιχειρήσεων (5 έως 10% των αεροπορικών πληγμάτων), πυροβολικού, ειδικών δυνάμεων στη Συρία και εκπαίδευσης του ιρακινού στρατού.

Φαίνεται ωστόσο πολύ δύσκολο να ξεριζώσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) επί του εδάφους χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες από μόνες τους εξαπολύουν σχεδόν το 90% των πληγμάτων εναντίον του ΙΚ, παραδέχεται η γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός επέμεινε εξάλλου σήμερα στην ανάγκη να διασφαλιστεί «σε διεθνές επίπεδο η διατήρηση της ασφάλειας των Κούρδων» της Συρίας, «των καλύτερων συμμάχων μας» στη μάχη κατά του ΙΚ στο Λεβάντε και οι οποίοι θα αντιμετώπιζαν ευθεία απειλή από μια αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Η Γαλλία ανησυχεί επίσης για την τύχη των ευρωπαίων τζιχαντιστών, κυρίως των Γάλλων, που κρατούνται από τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία και οι οποίοι επιθυμεί να δικαστούν επί τόπου.

Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ήδη προειδοποιήσει πως δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα παραμείνουν υπό κράτηση και ότι θα δικαστούν, αν αποτελέσουν στόχο τουρκικής επίθεσης. Η Δαμασκός θα ήθελε επίσης την ανάκτηση του ελέγχου των περιοχών που τελούν υπό κουρδική διοίκηση αν οι Αμερικανοί αποσυρθούν.

«Στη βορειοανατολική Συρία, εξακολουθούμε να είμαστε σε πόλεμο, ακόμη κι αν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά, και εκεί θα πρέπει επίσης να σκεφθούμε με ηρεμία τις λύσεις προκειμένου τα άτομα αυτά να δικαστούν», είπε ο Λεντριάν χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X