ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γερμανία: Ερευνά πιθανή υποκλοπή συνομιλιών αξιωματικών του στρατού

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τη δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας ηχογράφησης από συνομιλία μεταξύ Γερμανών αξιωματικών

Kathimerini.gr

Πιθανή υποκλοπή απόρρητης συνομιλίας μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ερευνούν οι γερμανικές Αρχές.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, «εξετάζουμε εάν επικοινωνίες που συνδέονται με την Πολεμική Αεροπορία έγιναν στόχος παρακολουθήσεων». Πρόσθεσε δε πως «η στρατιωτική αντικατασκοπεία (BAMAD) έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η υπόθεση ήρθε στο φως μετά τη δημοσίευση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από ρωσικούς λογαριασμούς που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, μιας ηχογράφησης από συνομιλία μεταξύ Γερμανών αξιωματικών.

Στην ηχογράφηση, οι αξιωματικοί αναφέρονται κυρίως στο σενάριο χρήσης από τις ουκρανικές δυνάμεις των γερμανικής κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους, αν χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων όπως η γέφυρα της Κριμαίας.

Ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτίμησαν ότι η συνομιλία είναι αυθεντική.

Η Ουκρανία ζητεί εδώ και καιρό από τη Γερμανία αυτού τους είδους τους πυραύλους, αλλά μέχρι στιγμής το Βερολίνο αρνείται επικαλούμενο τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

«Αν αυτή η ιστορία επιβεβαιωθεί, θα είναι ιδιαίτερα προβληματική», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής αρμόδιας για τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών, Κονσταντίν φον Νοτς.

«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση ή για ένα δομικό πρόβλημα ασφαλείας» στους κόλπους του γερμανικού στρατού, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Αμυνας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ρόντεριχ Κίζεβέτερ, εκτίμησε ότι «η συνομιλία δόθηκε στη δημοσιότητα σκοπίμως από τη Ρωσία αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή με έναν συγκεκριμένο στόχο», να σταματήσει εν τη γενέσει της η συζήτηση στη Γερμανία για την παροχή Τaurus στην Ουκρανία.

«Και άλλες συνομιλίες έχουν σίγουρα υποκλαπεί και θα δημοσιευθούν αργότερα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Ρωσίας», προέβλεψε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σύμφωνα με το Spiegel, η συζήτηση μεταξύ των αξιωματικών διαρκεί μισή ώρα και προήλθε από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη δημόσια πλατφόρμα WebEx και όχι σε ένα εσωτερικό, απόρρητο δίκτυο του στρατού, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τους κανόνες εσωτερικής ασφάλειας της Μπούντεσβερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση