ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η Ευρώπη απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες

Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται κατά συντονισμένο από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της ρωσικής κατασκοπείας

Οι Αρχές του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας και της Τσεχίας έκαναν γνωστό την Τρίτη πως προχωρούν στην απέλαση συνολικά 43 Ρώσων διπλωματών και πρακτόρων, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας από την πλευρά του να σημειώνει πως πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται κατά συντονισμένο από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την αντιμετώπιση της ρωσικής κατασκοπείας.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε πως προχωρά στην απέλαση συνολικά 21 ατόμων, άλλα από τα οποία εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες και άλλα στο ρωσικό προξενείο στην Αμβέρσα.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο του Βελγίου την Τρίτη, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών, Σόφι Βιλμές, είπε πως οι Ρώσοι διπλωμάτες έλαβαν προθεσμία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η ίδια δικαιολόγησε την σχετική απόφαση ως «σχετική με την εθνική ασφάλεια».

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε και εκείνη την Τρίτη ότι απελαύνει 17 Ρώσους αξιωματούχους που ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες αλλά στην πραγματικότητα «δραστηριοποιούνταν κρυφά ως αξιωματικοί πληροφοριών». Η σχετική απόφαση ελήφθη βάσει πληροφοριών που προήλθαν από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας.

«Απειλή για την εθνική ασφάλεια»

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση επειδή «αυτή η ομάδα» των προς απέλαση Ρώσων «αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, M. Μάρτιν, είπε στο ιρλανδικό κοινοβούλιο την Τρίτη ότι ζητήθηκε από τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους να εγκαταλείψουν την Ιρλανδία. Η απόφαση και σε αυτήν την περίπτωση λέγεται πως βασίστηκε σε στοιχεία που είχαν οι ιρλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών για την δράση αυτών των ατόμων.

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ, Σαίμον Κόβενι, οι εν λόγω Ρώσοι παραβίασαν «διεθνή πρότυπα διπλωματικής συμπεριφοράς» («international standards of diplomatic behavior») και πιο συγκεκριμένα τη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 για τις Διπλωματικές Σχέσεις («Vienna Convention on Diplomatic Relations»).

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, ωστόσο, παραδέχθηκε πως ακόμη και δεν υπάρχει συναίνεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της ρωσικής κατασκοπείας.

Οι Αρχές της Τσεχίας, από την άλλη, δήλωσαν πως ένα μέλος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα έχει κηρυχθεί persona non grata με αποτέλεσμα να του ζητηθεί να φύγει από τη χώρα εντός 72 ωρών.

Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Τσεχία ακολουθούν πλέον το παράδειγμα άλλων χωρών (των Ηνωμένων Πολιτειών, της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας), που έχουν επίσης απελάσει Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες εβδομάδες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του και οι κατά τόπους ρωσικές πρεσβείες αποκηρύσσουν τις απελάσεις ως «αυθαίρετες», «προκλητικές» και «αβάσιμες». Η ρωσική πλευρά απαντά ωστόσο και με το ίδιο νόμισμα, προχωρώντας σε απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών.

Με πληροφορίες από New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Μετά την πρόταση του γκωλικού Σιοτί για συμμαχία με τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη των εκλογών δίνει ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΚΟΣΜΟΣ