ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο

Ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιώτες, καθώς και καθυστερήσεις σε παραδόσεις αμυντικών συστημάτων από τη Δύση, πιθανώς να επιτρέψουν στον Πούτιν να εξαπολύσει μία σαρωτική επίθεση έως το καλοκαίρι

«Απλά ρωτήστε έναν Ουκρανό στρατιώτη αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Δύση θα σταθεί στο πλευρό του Κιέβου “για όσο χρειαστεί”». «Αυτή η υπόσχεση ακούγεται αβάσιμη όταν έχουν περάσει τέσσερις εβδομάδες από τότε που η μονάδα πυροβολικού σου είχε για τελευταία φορά ένα βλήμα να ρίξει, όπως παραπονέθηκε ένας στρατιώτης από την πρώτη γραμμή του μετώπου», σημειώνει το Politico.

Οπως γράφει ανταποκριτής του, δεν είναι το μόνο πρόβλημα ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ξεμένουν από πυρομαχικά. «Οι δυτικές καθυστερήσεις στην αποστολή βοήθειας σημαίνουν ότι η χώρα παρουσιάζει επικίνδυνη έλλειψη σε κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστεί από τα βλήματα: το μαχητικό πνεύμα που απαιτείται για να νικήσει».

«Το ηθικό των στρατευμάτων είναι στα τάρταρα, καταβεβλημένο από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγμένων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης. Σε πόλεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, οι ουρές με πλήθη νέων ανδρών που περίμεναν να καταταγούν στο στρατό τους πρώτους μήνες του πολέμου έχουν εξαφανιστεί. Σήμερα, οι “υποψήφιοι” στρατιώτες αποφεύγουν τη στράτευση και περνούν τα απογεύματά τους σε νυχτερινά κέντρα. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα» σημειώνει ο Τζέιμι Ντετμέρ.

Δυσοίωνες προβλέψεις

«Η εικόνα που προέκυψε από δεκάδες συνεντεύξεις με πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς και απλούς πολίτες ήταν η εικόνα μιας χώρας που ολισθαίνει προς την καταστροφή» προσθέτει. «Ακόμα και όταν ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να μην υποχωρήσει, οι στρατιωτικοί αξιωματικοί αναγνωρίζουν, κατ’ ιδίαν, ότι είναι αναπόφευκτες περισσότερες απώλειες μέσα στο καλοκαίρι. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο σοβαρές θα είναι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στον στόχο του».

Για έναν πόλεμο τόσο καθοριστικής σημασίας για την εποχή, η κλίμακα των ενεργειών των δυτικών ηγετών για να βοηθήσουν το Κίεβο έχει μείνει πολύ πίσω από τη ρητορική τους. Η απογοήτευση έχει επηρεάσει όλους τους Ουκρανούς που είναι «κουρασμένοι και ευερέθιστοι: από τους στρατιώτες που σκάβουν τα χαρακώματα μέχρι τους υπουργούς που διοικούν τη χώρα, σημειώνει το Politico.

Οταν ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα ερωτήθηκε αν αισθάνεται ότι η Δύση άφησε την Ουκρανία να πολεμήσει «με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της», η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Ναι, το αισθάνομαι», είχε πει σε συνέντευξη στο γραφείο του, μια ώρα ύστερα από άλλη μια ρωσική, μεσημεριανή πυραυλική επίθεση.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε το διακύβευμα ακόμη πιο έντονα, προειδοποιώντας ότι η Ουκρανία «θα χάσει τον πόλεμο» αν το αμερικανικό Κογκρέσο δεν παρέμβει και δεν παράσχει βοήθεια.

«Ολο και περισσότερο φαίνεται ότι το στοίχημα του Πούτιν να συνθλίψει την ουκρανική αντίσταση και τη δυτική υποστήριξη ενδέχεται να αποδώσει». Χωρίς μια σημαντική αλλαγή στην παροχή προηγμένων δυτικών όπλων και μετρητών, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που κατέχουν τώρα οι δυνάμεις του Πούτιν. Αυτό θα αφήσει τον Πούτιν ελεύθερο να ροκανίσει την πληγωμένη χώρα τους επόμενους μήνες ή και χρόνια. Ακόμα και αν η Ρωσία δεν καταφέρει να αποτελειώσει την Ουκρανία, μια τμηματική νίκη θα «παγώσει» τις ελπίδες του Κιέβου να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ένας «μεγάλος» στόχος του Πούτιν

Η Ουκρανία χρειάζεται κατεπειγόντως εκατομμύρια βλήματα –είναι η μεγαλύτερη ανάγκη της αυτή την περίοδο– καθώς και περισσότερα από είκοσι συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα στις γραμμές του μετώπου και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο δέχεται εδώ και εβδομάδες σφοδρή επίθεση με πυραύλους και πυροβολικό.

Ολο και περισσότεροι ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει σύντομα χερσαία επίθεση. «Είναι συμβολικό γιατί λένε ότι το Χάρκοβο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Είναι ένας μεγάλος στόχος», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.

Ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται για περισσότερες απώλειες τους επόμενους μήνες. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι, προειδοποίησε ότι η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας «επιδεινώθηκε σημαντικά» τις τελευταίες ημέρες. Οπως το έθεσε ο ίδιος ο Ζελένσκι: «Προσπαθούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να μην υποχωρήσουμε».

Η εύθραυστη, πρώτη γραμμή

Οι φόβοι σχετικά με την αντοχή στην πρώτη γραμμή εντείνονται από το πρωτοφανές μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Σε πρόσφατες συναντήσεις με το Politico, πολιτικοί ηγέτες της χώρας αναγνώρισαν ότι η ψυχολογία των πολιτών έχει επηρεαστεί, και παρόλο που όλοι προσπάθησαν να παραμείνουν αισιόδοξοι, η απογοήτευση για τη Δύση διαφαινόταν σε κάθε συζήτηση.

«Δώστε μας τους καταραμένους Patriot», ξέσπασε ο Κουλέμπα, ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ουκρανίας. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν μπορούσε να κρύψει την αγανάκτησή του για τις καθυστερήσεις και τους όρους που συνδέονται με τα δυτικά όπλα – όπως το να μην πλήξουν ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί που μίλησαν στο Politico μόνο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, έκαναν τη ζοφερή πρόβλεψη πως οι γραμμές του μετώπου ενδεχομένως να καταρρεύσουν αυτό το καλοκαίρι. Τότε η Ρωσία, με μεγαλύτερους αριθμούς και δυνατότητα να δεχθεί τεράστιες απώλειες, μπορεί να ξεκινήσει την αναμενόμενη επίθεσή της.

Ουκρανοί διοικητές ζητούν περισσότερους στρατιώτες. Ο πρώην ανώτατος διοικητής, Βαλερί Ζαλούζνι, εκτιμούσε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 500.000 στρατιώτες. Ο Ζελένσκι όμως και το ουκρανικό κοινοβούλιο διστάζουν να διατάξουν μια μαζική νέα επιστράτευση.

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση