ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παλαιστινιακή Αρχή - Τερματίζει τη συνεργασία της με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία της με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας, μετά την επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε σήμερα ότι τερματίζει τη συνεργασία της με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας, μετά την επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι.

«Υπό το φως των επαναλαμβανομένων επιθέσεων εναντίον του λαού μας και τις παραβιάσεις των υπογεγραμμένων συμφωνιών, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, θεωρούμε ότι ο συντονισμός για την ασφάλεια με την κατοχική ισραηλινή κυβέρνηση παύει να υφίσταται από τώρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε λάβει μια παρόμοια απόφαση τον Μάιο του 2020, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο προσάρτησης ορισμένων περιοχών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ.

Ο συντονισμός σε θέματα ασφαλείας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων (κληροδότημα των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο του 1993) ξανάρχισε τον Νοέμβριο του 2020. Η αναστολή του είχε συνέπειες κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταφορά Παλαιστίνιων ασθενών σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, στόχος ήταν μέλη της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ που σχεδίαζαν επίθεση στο Ισραήλ.

Επεισόδια ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης. Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από σφαίρες των ισραηλινών δυνάμεων στο Αλ Ραμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί.

Από τις αρχές του έτους έχουν σκοτωθεί 30 Παλαιστίνιοι – άμαχοι ή μέλη ενόπλων οργανώσεων – σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς πολίτες ή με τις δυνάμεις ασφαλείας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση