ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Πολωνία κατηγορεί τη Γερμανία για παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία

Η μετανάστευση έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου

Η έκκληση του Γερμανού καγκελάριου προς τη Βαρσοβία να αποσαφηνίσει τις καταγγελίες που αφορούν τη χορήγηση βίζας σε μετανάστες συνιστά απόπειρα ανάμειξης στην προεκλογική εκστρατεία της Πολωνίας, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου.

Η μετανάστευση έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση δέχτηκε κατηγορίες από κόμματα της αντιπολίτευσης αυτόν τον μήνα ότι εμπλέκεται σε σύστημα με το οποίο μετανάστες λάμβαναν πολωνική βίζα με ταχείες διαδικασίες και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους πληρώνοντας μεσάζοντες.

Δήλωση του Σολτς

Το Σάββατο, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι το θέμα απαιτεί αποσαφήνιση και υπαινίχθηκε ότι η Γερμανία πιθανόν να λάβει μέτρα που αφορούν τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία.

«H αρμοδιότητα του Γερμανού καγκελάριου σαφώς δεν αφορά τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πολωνία», έγραψε ο Ράου στην πλατφόρμα X αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Δηλώσεις υπό αυτό το πρίσμα φανερώνουν απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του πολωνικού κράτους και στη συνεχιζόμενη προεκλογική εκστρατεία στην Πολωνία», σχολίασε.

Ο Ράου έκανε έκκληση προς τον Γερμανό καγκελάριο να «σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Πολωνίας και να αποφύγει δηλώσεις που πλήττουν τις διμερείς σχέσεις».

Εξηγήσεις ζήτησε η Κομισιόν

Νωρίτερα, η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ιλβα Γιόχανσον ζήτησε εξηγήσεις για το ζήτημα και κάλεσε την Πολωνία να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι έως και 350.000 μετανάστες αγόρασαν βίζες σε πολωνικά προξενεία μέσω μεσαζόντων.

Καθώς η Πολωνία είναι μέλος του χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, οι βίζες που εκδίδονται από τη χώρα παρέχουν στους κατόχους δωρεάν πρόσβαση στα 27 κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν, τα οποία περιλαμβάνουν 23 κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν και επιτρέπει επίσης την είσοδο σε ορισμένες χώρες εκτός Σένγκεν.

Σε επιστολή της προς την Ευρωπαία επίτροπο αρμόδια για την ασφάλεια, η πολωνική κυβέρνηση έκανε λόγο για «διόγκωση» του ζητήματος από Μέσα Ενημέρωσης και αναφέρθηκε σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια που αποσκοπεί στο να τη ζημιώσει ενόψει των εκλογών.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση