ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα - Πρώτη αντίδραση Ζελένσκι

Θα κινηθούμε προσεκτικά για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στο νότο, είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού, υπό την απειλή της αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων που αναμένετο στην πόλη της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.

Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο έπειτα από εννέα μήνες μαχών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη είναι μάταιο», είπε ο Σουροβίκιν. 

Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ουκρανία, παραδέχθηκε ότι πρότεινε να μετατοπιστούν οι ρωσικές αμυντικές γραμμές στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας και ότι, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να κρατήσουν την πόλη της Χερσώνας.

«Θα σώσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και θα διασφαλίσουμε τη μαχητική ικανότητα των μονάδων μας. Το να κρατάμε δυνάμεις στη δυτική όχθη (σ.σ. του ποταμού Δνείπερου) είναι μάταιο. Μερικές από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέτωπα», συνέχισε ο Σουροβίκιν, ενώ ο Σοϊγκού από την πλευρά του δήλωνε ότι συμφωνεί με τον Ρώσο στρατηγό.

Αυτή η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές υποχωρήσεις της Ρωσίας και μια πιθανή καμπή στον πόλεμο.

Ουκρανικές πηγές υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για πλήρη αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα καθώς ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα, τις προηγούμενες μέρες, επίσημες ουκρανικές πηγές δήλωναν πως ίσως πρόκειται για παγίδα των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει νόημα να μιλήσουμε για ρωσική υποχώρηση όταν η ουκρανική σημαία κυματίσει και πάλι στην πόλη της Χερσώνας.

Ρωσικοί λογαριασμοί στο Telegram παρουσιάζονται, πάντως, να επιβεβαιώνουν την είδηση της ρωσικής αποχώρησης από τη συγκεκριμένη πόλη, ενώ το πρακτορείο Reuters κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «μεγάλη υποχώρηση» από την πλευρά των Ρώσων.

Υπενθυμίζεται ότι η Χερσώνα ήταν επί της ουσίας η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που είχε περάσει υπό ρωσική κατοχή τον περασμένο Μάρτιο, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου, με τις ρωσικές δυνάμεις τότε να εισβάλλουν εκεί από την γειτονική Κριμαία. Η Χερσώνα είναι όμως παράλληλα και η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας τη μονομερή προσάρτηση της οποίας στη Ρωσική Ομοσπονδίας ανακοίνωσε προ εβδομάδων, πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Χερσώνα έχει στρατηγικά κρίσιμη θέση στον χάρτη, βορείως της Κριμαίας και ανατολικά της Οδησσού. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απώλειά της αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τη Ρωσία.

Ζελένσκι: Θα κινηθούμε προσεκτικά για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στο νότο 

Μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του «θα κινηθεί πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα και χωρίς περιττό κίνδυνο».

Στο καθημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι είπε: «Προχωρούμε σταδιακά προς τα νότια, ενισχύοντας τις θέσεις μας. Βήμα προς βήμα».

«Οι σημερινές πληροφορίες μας δίνουν πολύ χαρά και είναι σαφές γιατί. Αλλά τα συναισθήματά μας πρέπει να συγκρατούνται πάντα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σίγουρα δεν θα τροφοδοτήσω τον εχθρό με όλες τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων μας. Είτε στο νότο, είτε στα ανατολικά, είτε οπουδήποτε αλλού, όταν επιτευχθεί το αποτέλεσμά μας, θα το δουν όλοι», πρόσθεσε.

«Έτσι θα εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση της Χερσώνας, της Καχόβκα, του Ντόνετσκ και των άλλων πόλεων μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Οι σημερινές πληροφορίες μας δίνουν πολύ χαρά και είναι σαφές γιατί. Αλλά τα συναισθήματά μας πρέπει να συγκρατούνται πάντα κατά τη διάρκεια του πολέμου, είπε ο Ζελένσκι. 

Νέα διοίκηση σε τέσσερις περιοχές της Χερσώνας

Νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε τέσσερις επικεφαλής περιφερειών στην πόλη.

Σύμφωνα με το Kyiv Independent, ο Ζελένσκι υπέγραψε σχετικό διάταγμα. Οι τέσσερις περιφέρειες βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, τον οποίο εξακολουθεί να κατέχει η Ρωσία.

Στόλτενμπεργκ: H υποχώρηση δείχνει ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι επιτυχής

«Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων με προηγμένο εξοπλισμό και το θάρρος των ουκρανικών δυνάμεων καθιστά δυνατή την απελευθέρωση εδάφους», είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ότι μια μερική υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα δείχνει ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τη στρατιωτική συμμαχία στην Ουκρανία είναι επιτυχής. «Αποδεικνύει το θάρρος, την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και επίσης τη σημασία της συνεχούς υποστήριξης», είπε.

«Ο συνδυασμός της εκπαίδευσης των ουκρανικών δυνάμεων με προηγμένο εξοπλισμό και το θάρρος των ουκρανικών δυνάμεων καθιστά δυνατή την επίτευξη κερδών και την απελευθέρωση εδάφους όπως βλέπουμε τώρα και στη Χερσώνα», πρόσθεσε.

Καντίροφ: Σώθηκαν χιλιάδες στρατιώτες

«Πιστεύω ότι ο Σουροβίκιν ενήργησε σαν πραγματικός στρατηγός, που δεν φοβάται την κριτική. Είναι υπεύθυνος για αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Καντίροφ. 

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης των Τσετσένων της Ρωσίας, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και του διοικητή στην Ουκρανία να αποσύρουν τα στρατεύματα από τμήμα της Χερσώνας.

Ο Καντίροφ, ο οποίος επικρίνει συχνά το υπουργείο και την ηγεσία της επιχείρησης, είπε ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν «έσωσε χίλιους στρατιώτες που βρίσκονταν σε πραγματική περικύκλωση». «Πιστεύω ότι ο Σουροβίκιν ενήργησε σαν πραγματικός στρατηγός, που δεν φοβάται την κριτική. Είναι υπεύθυνος για αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Καντίροφ.

Πηγή: Reuters, BBC, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση