ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Η Σ. Αραβία απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα πωλεί πετρέλαιο σε άλλο νόμισμα πλην δολαρίου

Αυτό θα συμβεί εάν η Ουάσιγκτον ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει αγωγές κατά του ΟΠΕΚ για μονοπωλιακή πολιτική

Newsroom Κ, Αθήνα

Απειλές εξαπολύει κατά των Ηνωμένων Πολιτειών η Σαουδική Αραβία, διαμηνύοντας ότι θα πωλεί το πετρέλαιό της και σε άλλα νομίσματα πλην δολαρίου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό θα συμβεί εάν η Ουάσιγκτον ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει αγωγές κατά του ΟΠΕΚ για μονοπωλιακή πολιτική, θεωρώντας πως ο οργανισμός πετρελαιοπαραγωγών κρατών λειτουργεί ως καρτέλ. Εάν η Σαουδική Αραβία πραγματοποιήσει την απειλή της, θα υποσκάψει τον ρόλο του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος, θα μειώσει το εκτόπισμα των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και θα τις αποδυναμώσει στο να επιβάλλουν κυρώσεις σε τρίτους. Η απειλή, πάντως, έχει συζητηθεί εντός της σαουδαραβικής κυβερνήσεως, αλλά και εντός του ΟΠΕΚ, καθώς και με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους σε θέματα ενέργειας.

Πάντως, είναι μικρές οι πιθανότητες να ψηφιστεί τέτοιος νόμος (το νομοσχέδιο γνωστό ως NOPEC), ενώ και οι Σαουδάραβες δεν φέρεται να θέλουν να αντιδράσουν. Ωστόσο, το ότι το συζητούν σημαίνει πως το Ριάντ έχει πολύ σοβαρά ενοχληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι Σαουδάραβες γνωρίζουν πως με το δολάριο στα χέρια τους μπορούν να κηρύξουν “πυρηνικό πόλεμο”», είπε μία από τις πηγές. Και μια άλλη προσέθεσε: «Λένε, λοιπόν, “αφήστε τους Αμερικανούς να περάσουν το ΝΟΡΕC και θα είναι η αμερικανική οικονομία που θα γονατίσει”».

Η πρόταση νόμου εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2000 και στόχο έχει να καταργήσει την πρόβλεψη περί κρατικής ασυλίας στην αμερικανική νομοθεσία περί ανταγωνισμού – σε μια τέτοια προοπτική θα μπορεί η Ουάσιγκτον να κινηθεί εναντίον των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, κατηγορώντας τα ότι μειώνουν την παραγωγή με στόχο τη στήριξη των τιμών. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ποτέ δεν προωθήθηκε το νομοσχέδιο ώστε να γίνει νόμος, ανεξαρτήτως των προσπαθειών που καταβλήθηκαν. Και ήταν αρκετές. Πάντως, αφ’ ης στιγμής ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Σε βιβλίο, που εκδόθηκε το 2011 και προτού εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του NOPEC. Eντούτοις από τότε που εξελέγη, δεν έχει αναφερθεί υπέρ του προαναφερθέντος νομοσχεδίου. Κάθε άλλο μάλιστα. Εχει επισημάνει τη σημασία των αμερικανοσαουδαραβικών σχέσεων, εννοώντας τις πωλήσεις αμερικανικού εξοπλισμού στο βασίλειο. Μάλιστα, αυτό το έκανε ακόμα και μετά την τραγική δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Βέβαια, μια πρωτοβουλία αποδυνάμωσης του δολαρίου θα έβρισκε απήχηση στις μεγάλες εκτός ΟΠΕΚ παραγωγούς, όπως η Ρωσία, καθώς και στις μεγάλες καταναλώτριες χώρες, όπως η Ε.Ε. και η Κίνα, που ζητούν να αποσυνδεθεί το διεθνές εμπόριο από το δολάριο και να εξασθενήσει η επιρροή των ΗΠΑ επί της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X