ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:36
 

Παραιτήθηκε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ (βίντεο)

Η υπόθεση έχει κλείσει λέει ο Τραμπ

ΠΗΓΗ: Reuters

Τη σιωπή του μετά από δύο χρόνια «έσπασε» ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ που είχε αναλάβει την έρευνα σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από το Γραφείο Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι «επιστρέφει στη δημόσια ζωή».

Η δήλωσή του ήρθε εν μέσω των πιέσεων να καταθέσει στο Κογκρέσο για τα ευρήματά του και την ένταση με τον Γενικό Εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ. O ίδιος Μιούλερ στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε ότι παραιτείται καθώς δεν σκοπεύει να καταθέσει στο Κογκρέσο, ενώ τόνισε ότι το να «κατηγορήσει» τον Αμερικανό πρόεδρο δεν ήταν ποτέ επιλογή της ομάδας των εισαγγελέων που επέβλεπε. Επικαλέστηκε δε τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Δικαιοσύνης που απαγορεύουν να κατηγορηθεί ο εκάστοτε νυν πρόεδρος.

«Το να χρεώσουμε στον πρόεδρο ένα έγκλημα... δεν ήταν μια επιλογή που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μιούλερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μια τελική απόφαση είτε με τον ένα είτε με τον άλλον τρόπο για το αν ο πρόεδρος διέπραξε έγκλημα», πρόσθεσε.

O Μιούλερ και ο Μπαρ είχαν αντιπαρατεθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας χειρίστηκε την έκθεση του Μιούλερ για την παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και την πιθανότητα ότι το επιτελείο του Δημοκρατικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ συνεργάστηκε με τις προσπάθειες των Ρώσων να τον βοηθήσει να κερδίσει.

Τη διαφωνία του φέρεται να είχε εκφράσει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ με την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να χαρακτηρίσει το πόρισμα της έκθεσης για τις επαφές μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας «αθωωτικό» για τον Αμερικανό πρόεδρο. Από την πλευρά του ο Μπαρ είχε ισχυριστεί ότι διαφώνησε με ορισμένα νομικά συμπεράσματα του Ρόμπερτ Μιούλερ και ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να επηρεάσει την έρευνα δεν συνιστούν παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Παρότι αποδέχθηκε το νομικό σκεπτικό του Μιούλερ, θεώρησε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για την άσκηση δίωξης για παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Στην έκθεσή του, ο Μιούλερ καταγράφει επίσης με λεπτομέρειες τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να περιορίσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα, όπως και τις προσπάθειές του να επιτύχει την απόλυση του Μιούλερ. Παρόλα αυτά, ο ειδικός ανακριτής παρέμεινε υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι την κατάθεση του πορίσματος της έρευνάς του τον Μάρτιο, παρόλο που το υπουργείο δεν είχε διασαφηνίσει τι ακριβώς έκανε.

Τραμπ: «Η υπόθεση έχει κλείσει»

«Δεν αλλάζει τίποτα στο πόρισμα του Μιούλερ. Δεν υπήρξαν επαρκείς αποδείξεις και ως εκ τούτου, στη χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο. Η υπόθεση έχει κλείσει! Ευχαριστώ», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Ντ. Τραμπ μέσω του επίσημου λογαριασμού στο Twitter με αφορμή την παραίτηση του Ρόμπερτ Μιούλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X