ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Καλιφόρνια

Mε 933 κρούσματα και 19 θανάτους είναι τρίτη στον κατάλογο, πίσω από τη Νέα Υόρκη (4.152 και 32) και την Ουάσιγκτον (933 και 74)

ΚΥΠΕ

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκέιβιν Νιούσομ διέταξε αργά την Πέμπτη όλους τους κατοίκους της πολιτείας να παραμείνουν σπίτια τους και να να μην κυκλοφορούν εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Η Καλιφόρνια με 40 εκατομμύρια κατοίκους είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που λαμβάνει παρόμοια απόφαση. Μία ώρα νωρίτερα, η Κομητεία του Λος Άντζελες – η πολυπληθέστερη των ΗΠΑ – έλαβε παρόμοια απόφαση, ενώ στις αρχές της εβδομάδας οι αντίστοιχες κομητείες στον Κόλπο του Αγίου Φραγκίσκου είχαν εκδώσει διατάγματα περιορισμού των κατοίκων στα σπίτια τους.

«Είναι η στιγμή των σκληρών αποφάσεων, η στιγμή που θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Η καμπύλη (Σ.Σ. της αύξησης των κρουσμάτων) θα πρέπει να καμφθεί». Η Καλιφόρνια με 933 κρούσματα και 19 θανάτους είναι τρίτη στον κατάλογο, πίσω από τη Νέα Υόρκη (4.152 και 32) και την Ουάσιγκτον (933 και 74), ενώ σ’ όλή τη χώρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 13.229, με 195 θανάτους. Το διάταγμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας – που τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή και ισχύει επ’ αόριστον – περιλαμβάνει εξαιρέσεις για θέματα δημόσιας ασφάλειας και υγείας, αλλά και υπηρεσίες όπως καταστήματα τροφίμων, καθαριστήρια και εστιατόρια take – out.

Ο νόμος επιβάλλει πρόστιμα μέχρι 1.000 δολάρια και ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες, ωστόσο ο κυβερνήτης Νιούσομ και οι τοπικές αρχές δήλωσαν πως δεν σκοπεύουν να στείλουν την αστυνομία να επιβάλλει το νόμο. «Είναι ένα κοινωνικό συμβόλαιο και νομίζω οι πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα», είπε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Στην Πενσυλβάνια ο κυβερνήτης Τομ Γουλφ διέταξε όλες τις επιχειρήσεις, πλην των «ζωτικών» να κλείσουν, μέχρι νεωτέρας. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα και μέσα μεταφοράς. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την Πέμπτη οδηγία προειδοποιώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα διεθνή ταξίδια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τις μετακινήσεις του κοινού από χώρα σε χώρα.

Η προειδοποίηση είναι χαρακτηρισμένη στο επίπεδο 4, δηλαδή το πλέον αυστηρό, το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα για χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα. Aρκετοί Αμερικανοί έχουν αποκλειστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, λόγω της διακοπής των αεροπορικών γραμμών και του κλεισίματος συνόρων κι όπως ανέφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος Τραμπ, γίνονται προσπάθειες επιστροφής τους με στρατιωτικά αεροπλάνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Coronavirus  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση