ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράκ: Αποχωρούν οι υποστηρικτές του Σαντρ από την Πράσινη Ζώνη

Τους έδωσε διορία 60 λεπτών ο σιίτης ιερωμένος

Ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ έδωσε στους υποστηρικτές του, οι οποίοι συγκρούονται από χθες με αντίπαλες φιλοϊρανικές σιιτικές ομάδες και τον στρατό στη Βαγδάτη, διορία 60 λεπτών για να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη της πρωτεύουσας του Ιράκ, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους αποκηρύξει.

Ήδη οι υποστηρικτές του Σαντρ έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την Πράσινη Ζώνη, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η ιρακινή τηλεόραση.

«Ζητώ συγνώμη από τον ιρακινό λαό, τον μόνο που επηρεάστηκε από τα γεγονότα», δήλωσε ο Σαντρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το προπύργιό του, τη Νατζάφ στο κεντρικό Ιράκ.

«Αυτό δεν είναι επαναστατικό (πλέον) διότι έχει χάσει τον ειρηνικό του χαρακτήρα», πρόσθεσε ο ιερωμένος. «Απαγορεύεται να χύνεται ιρακινό αίμα», τόνισε.

Από χθες Δευτέρα, όταν ο Σαντρ ανακοίνωσε την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική, οι Ταξιαρχίες της Ειρήνης, μια ένοπλη ομάδα υπό τις διαταγές του, συγκρούεται με τη Χασντ αλ Σάαμπι, μια παραστρατιωτική, φιλοϊρανική ομάδα που έχει ενταχθεί στις τακτικές δυνάμεις, και τον στρατό.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, 23 υποστηρικτές του Σαντρ έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις αυτές.

Ιράν: Κλείνει τα σύνορα με το Ιράκ

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με το Ιράκ και κάλεσε τους πολίτες του να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, εν μέσω του ξεσπάσματος βίας μετά τη δήλωση του ισχυρού σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ ότι θα αποσυρθεί από την πολιτική.

Εκατομμύρια Ιρανοί ταξιδεύουν στην ιρακινή πόλη Κερμπάλα κάθε χρόνο για τη θρησκευτική γιορτή Αρμπάιν που σημαδεύει το τέλος μιας 40ήμερης περιόδου πένθους για τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμη Χουσέιν. Φέτος το Αρμπάιν πέφτει στις 16-17 Σεπτεμβρίου.

«Τα σύνορα με το Ιράκ έκλεισαν. Λόγω ανησυχιών ασφαλείας, οι Ιρανοί θα πρέπει να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ιράκ μέχρι νεωτέρας», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Ματζίντ Μιραχμαντί.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως το Ιράν διέκοψε όλες τις πτήσεις προς το Ιράκ μέχρι νεωτέρας λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

«Προσπαθούμε να διευθετήσουμε μια έκτακτη πτήση για να φέρουμε πίσω Ιρανούς από το Ιράκ και τη Βαγδάτη που βρίσκονται τώρα στο αεροδρόμιο. Ελπίζουμε να τους απομακρύνουμε σήμερα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Με φόντο τις ανακοινώσεις για την αποστολή δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ανακύπτουν μια σειρά από πολύ πρακτικά ερωτήματα ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ