ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: Πώς άνοιξαν τα σχολεία εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων

Μάσκες και υποχρεωτικό τεστ για τους μικρότερους μαθητές και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Kathimerini.gr

Οι μαθητές στο Ισραήλ επέστρεψαν την Τετάρτη, στα σχολεία με μάσκες και υποχρεωτικό τεστ για τους μικρότερους μαθητές και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει επισκιάσει το εκ νέου άνοιγμά της, μετά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με φυσική παρουσία των περισσότερων από τα 2,4 εκατ. μαθητών της χώρας, θα επιδεινώσει το πρόσφατο κύμα κρουσμάτων ενόψει εβραϊκής εορταστικής περιόδου αυτό τον μήνα, υποχρεώνοντας ενδεχομένως τις αρχές να επιβάλλουν άλλο ένα lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Τα νέα κρούσματα εκτινάχθηκαν μετά την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, ενώ την Τρίτη, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 10.947 νέων κρουσμάτων από τότε που ξέσπασε η πανδημία μεταξύ των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων του Ισραήλ.

Βάσει μιας πολιτικής «ζούμε με την COVID», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ αποφάσισε να προχωρήσει στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όπως ήταν προγραμματισμένο, εντείνοντας εν μέρει την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων κατά της νόσου και αξιώνοντας την πραγματοποίηση τεστ από τους μικρότερους μαθητές, στους οποίους δεν χορηγείται το εμβόλιο, και τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.

Το προσωπικό των σχολείων, που αρνείται να εμβολιαστεί, θα πρέπει να παρουσιάζει ένα αρνητικό τεστ δύο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβε ο πρωθυπουργός πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Ωστόσο η κυβέρνηση Μπένετ εξήγγειλε τα νέα μέτρα μερικές μόνο μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους γονείς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν τους δόθηκε αρκετός χρόνος για να προετοιμαστούν.

Οι μαθητές ηλικίας κάτω των 12 ετών –το εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας– όφειλαν σήμερα να παρουσιάσουν στους δασκάλους τους σημείωμα των γονέων τους, στο οποίο αυτοί θα επιβεβαίωναν ότι τους έκαναν rapid test στο σπίτι και το αποτέλεσμά του ήταν αρνητικό.

Η πραγματοποίηση τεστ στους μικρότερους μαθητές δεν είναι υποχρεωτική πέραν της πρώτης ημέρας. Ωστόσο αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κι άλλα τεστ πριν ή μετά τις εβραϊκές αργίες κατά τις οποίες συνηθίζονται οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις. Η πρώτη ημέρα αυτών των αργιών είναι στις 6 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 30 του μήνα.

Στις περιοχές που έχουν ιδιαίτερα υψηλό αριθμό κρουσμάτων ζητήθηκε εξάλλου από τα σχολεία, στα οποία ποσοστό χαμηλότερο από το 70% των μαθητών έχει εμβολιαστεί, να κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο YNet, περίπου το 10% των μαθητών στο Ισραήλ θα άρχιζε σήμερα το σχολείο κάνοντας μάθημα μέσω διαδικτύου.

Στο Ισραήλ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, ήτοι περίπου το 60% του συνολικού πληθυσμού και περισσότερο από το 80% των ενηλίκων, ενώ το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Η κυβέρνηση μείωσε ωστόσο την Κυριακή στα 12 έτη το κατώτερο ηλικιακό όριο για να μπορεί να λάβει κάποιος μια τρίτη δόση εμβολίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το reality check του Μπάιντεν

Το reality check του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε και δημοσίως πως η Ρωσία πιθανόν να επιτεθεί της Ουκρανίας με μια δήλωση-πρόβλεψη
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ