ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: Σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τέθηκε στις 7 το πρωί (ώρα τοπική και Ελλάδος) τυπικά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τέθηκε στις 7 το πρωί (ώρα τοπική και Ελλάδος) τυπικά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αρχικής διάρκειας τεσσάρων ημερών, με την προοπτική της σταδιακής απελευθέρωσης Ισραηλινών ομήρων από το μεσημέρι της Παρασκευής παράλληλα με την επιστροφή Παλαιστινίων φυλακισμένων και την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο εμπόδιο της τελευταίας στιγμής στην πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου.

Υπάρχει πάντως σύννεφο καπνού πάνω από την πόλη της Γάζας, άγνωστης προέλευσης, ενώ έχει αρχίσει η περίοδος εφαρμογής της ανακωχής. Τα πρώτα λεπτά ακούγονταν ακόμη πυροβολισμοί, αλλά στη συνέχεια επικράτησε ησυχία.

«Τα πράγματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει προς το παρόν», μεταδίδει από τη Γάζα ο απεσταλμένος του αμερικανικού δικτύου CNN. Για ηρεμία τουλάχιστον στην πόλη της Γάζας κάνει λόγο και το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen.

Επίσης σε δύο ισραηλινά χωριά κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ηχούν το πρωί σειρήνες, με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση να κάνει λόγο για επίθεση της Χαμάς με μία ρουκέτα στα πρώτα 15 λεπτά της εκεχειρίας.

Πάντως, η Χαμάς επιβεβαίωσε στο κανάλι της στο Telegram ότι όλες οι εχθροπραξίες από τις δυνάμεις της θα σταματήσουν.

Ηδη ενημερώθηκαν οι συγγενείς των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν περίπου στις 4 το μεσημέρι για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ώστε να συναντηθούν ξανά με τους δικούς τους ανθρώπους που λείπουν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων και απαγωγών πολιτών.

Σύμφωνα με δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου το πρωί της Παρασκευής, αναμένεται η απελευθέρωση 39 φυλακισμένων Παλαιστινίων εντός της ημέρας.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι –επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι αναμένει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα στη Ράφα, μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, ώστε να εισέλθουν τάχιστα τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν συγκεντρωθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, ακόμη κι αν όπως αναφέρουν τόσο οι υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και μη κυβερνητικές οργανώσεις η βοήθεια αυτή θα είναι ελάχιστη για να καλύψεις τις ανάγκες στην πολύπαθη περιοχή – για σταγόνα στον ωκεανό μιλούν χαρακτηριστικά κάποιοι.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας μόλις εφαρμοστεί η ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στον θύλακο.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

Οι μάχες μαίνονταν τις ώρες πριν από την εκεχειρία, με αξιωματούχους εντός του θυλάκου που διοικείται από τη Χαμάς να λένε ότι ένα νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας ήταν μεταξύ των στόχων που βομβαρδίστηκαν.

Και οι δύο πλευρές ειδοποίησαν επίσης ότι η παύση θα ήταν προσωρινή, πριν συνεχιστεί η μάχη από την Τρίτη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να θεωρήσει κανείς πως αυτή η ανακωχή συνιστά και το τέλος του πολέμου.

Επίσης, ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, αναφέρθηκε σε «αυτή την προσωρινή εκεχειρία» σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ζητούσε «κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με (το Ισραήλ) σε όλα τα μέτωπα αντίστασης», συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης όπου η βία έχει αυξηθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών είπε την Πέμπτη πως «όλοι ελπίζουμε ότι αυτή η εκεχειρία θα οδηγήσει σε μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε μια ευρύτερη προσπάθεια για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, i24, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση