
Βίντεο από την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον του ελληνόκτητου πλοίου Magic Seas στην Ερυθρά Θάλασσα έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με ενημέρωση της επιχείρησης «Ασπίδες», το χτύπημα σημειώθηκε 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης. Το πλοίο δέχθηκε επίθεση από οκτώ ταχύπλοα με ενόπλους, τα οποία εξαπέλυσαν τουλάχιστον 20 αντιαρματικές ρουκέτες τύπου RPG, καθώς και από τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας.
Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου κατάφερε να αναχαιτίσει δύο από τα τέσσερα USVs, ενώ τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο. Επίσης, το πλοίο δέχθηκε επίθεση και από τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους. Δύο εξ αυτών έπληξαν το πλοίο.
Σημειώνεται πως, ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, το Magic Seas βυθίστηκε. Τα 22 μέλη του πληρώματος (17 υπήκοοι Φιλιππίνων, 1 υπήκοος Ρουμανίας, 1 υπήκοος Βιετνάμ και 3 υπήκοοι Σρι Λάνκα μέλη της ομάδας ασφαλείας) διασώθηκαν από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης.
مشاهد نوعية وزعها الإعلام الحربي اليمني تظهر لحظات استهداف وإغراق السفينة "ماجيك سيز" في البحر الأحمر التي انتهكت الشركة المالكة لها قرار القوات المسلحة اليمنية حظر دخول السفن إلى موانئ فلسطين المحتلة#ثابتون_مع_غزة #يمن_الواثقين_بالله pic.twitter.com/TjqmJ7uad1
— قناة المسيرة (@TvAlmasirah) July 8, 2025
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
«Με φόντο τις επιθέσεις των Χούθι σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και βρίσκεται σε ετοιμότητα να συνδράμει, εφόσον απαιτηθεί, για την αντιμετώπιση προβλημάτων πλοίων Ελληνικής Σημαίας και των ναυτικών τους, αλλά και Ελλήνων ναυτικών σε ελληνόκτητα πλοία, μέσω της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας.
Ως εκ τούτου και δεδομένης της σοβαρής κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Χούθι κατά ελληνόκτητων πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο διήμερο, το Υπουργείο έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
1. Παρέμβαση στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ζήτημα τέθηκε στην υπό εξέλιξη σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η χώρα μας ζήτησε συμπόρευση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Σύμβασης για Ασφάλεια στη Θάλασσα (SOLAS).
2. Συνεχής επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε αδιάλειπτη επιχειρησιακή επαφή (24/7) με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES, η οποία μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.
3. Συνεχής ενημέρωση και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα.
Έχουν αποσταλεί αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, για τον ασφαλέστερο δυνατό διάπλου της περιοχής, με λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
4. Συστάσεις για την προστασία Ελλήνων ναυτικών.
Αποδίδοντας απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία των Ελλήνων ναυτικών, οι συστάσεις του Υπουργείου επικοινωνούνται – μέσω των ναυτιλιακών φορέων – και στα ελληνόκτητα πλοία με σημαία άλλης χώρας, δεδομένης της πιθανής απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών και σε αυτά.
Το ΥΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή με κύριο γνώμονα την προστασία, με κάθε μέσο, της ποντοπόρου ναυτιλίας μας».