ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Μετά τη Zero Covid, η νοσηλεία κοστίζει όσο πέντε μισθοί

Τουλάχιστον 14 κινεζικές πόλεις και επαρχίες σταμάτησαν να παρέχουν δωρεάν θεραπεία για τον κορωνοϊό

Τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα αποτελούν πλέον παρελθόν. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη δωρεάν θεραπεία για τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που υπάρχει έξαρση κρουσμάτων και οι προβλέψεις για αύξηση θανάτων και εισαγωγών είναι ανησυχητικές.

Τουλάχιστον 14 κινεζικές πόλεις και επαρχίες σταμάτησαν να παρέχουν δωρεάν θεραπεία για τον κορωνοϊό, αφού το Πεκίνο ανακάλεσε απότομα τη στρατηγική του για την πολιτική του zero Covid τον περασμένο μήνα.

Εξαιτίας της αλλαγής στρατηγικής όμως, σταμάτησε και η επιδοτούμενη περίθαλψη για την Covid-19 που λάμβαναν οι ασθενείς.

Ήδη τα νοσοκομεία στη Σαγκάη και την Γκουανγκζού χρεώνουν τους ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά από κορωνοϊό με έως και 20.000 ρουμπίες (3.000 δολάρια), το οποίο αντιστοιχεί σε 5 μισθούς για έναν πολίτης της μεσαίας τάξης.

Την ίδια ώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι απρόθυμες να καλύψουν το κόστος, παρ΄όλο που όλα αυτά τα χρόνια είχαν εισπράξει εκατομμύρια δολάρια από προγράμματα.

Δεν δίνουν αποδείξεις ασθένειας

Ένας αξιωματούχος της ασφαλιστικής Taikang Insurance στο Πεκίνο δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία του ήταν «πολύ αυστηρή» όσον αφορά την έγκριση των αιτήσεων για κάλυψη των εξόδων.

«Πρέπει [να] αποκτήσετε απόδειξη της ασθένειας από νοσοκομεία, τα οποία σπάνια εκδίδουν το έγγραφο», έλεγε στους πελάτες ο αξιωματούχος.

Η κατάργηση της δωρεάν περίθαλψης για τους ασθενείς με κορωνοϊό έχει προκαλέσει σημαντική πίεση στους ασθενείς με χαμηλό εισόδημα και έχει αναδείξει τις ανισότητες στο υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κίνας, σύμφωνα με αναλυτές.

«Η Κίνα δεν έχει καταστήσει ποτέ ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που να είναι προσιτό και προσβάσιμο σε όλους», δήλωσε ο Yanzhong Huang, συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων τονίζοντας πως η έξαρση το τελευταίο διάστημα επιδεινώνει το πρόβλημα.

Του έστειλαν λογαριασμό υπερδιπλάσιο του ετήσιου εισοδήματός του

Δυστυχώς τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Το Anhui, μια ανατολική πόλη 64 εκατομμυρίων κατοίκων, άρχισε να απαιτεί από τους κατοίκους την περασμένη εβδομάδα να πληρώνουν το 30% των λογαριασμών από τις επισκέψεις σε κλινικές που σχετίζονται με την πανδημία. Η Sanhe, μια πόλη κοντά στο Πεκίνο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό θα πρέπει να πληρώνουν έως και το ήμισυ των εξόδων νοσηλείας τους.

Ο Γκάο Σενγκλί, ένας 53χρονος αγρότης στην κεντρική επαρχία Χενάν, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα αφού βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

Δύο ημέρες αφότου εισήχθη σε τοπικό νοσοκομείο, ο ίδιος έλαβε λογαριασμό ύψους 150.000 ρουβλίων, ποσό υπερδιπλάσιο από το ετήσιο εισόδημα του νοικοκυριού του.

«Το ξέσπασμα της Covid-19 συνέβη τόσο γρήγορα που οι αρχές δεν είχαν χρόνο να καταρτίσουν σχέδιο δράσης», δήλωσε σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας με έδρα το Πεκίνο. Η ίδια πρόσθεσε πως το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να τους θεραπεύσει όλους δωρεάν.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση