ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως στις αμερικανικές δυνάμεις να... καταρρίπτουν τα ιρανικά σκάφη που τις παρενοχλούν

Newsroom Κ, Αθήνα

Αν ήλπιζε κανείς ότι η πανδημία θα έριχνε τους τόνους στην αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ιράν, καθώς και οι δύο χώρες έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια, κακώς ήλπιζε. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε τους κυβερνήτες των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο να «καταρρίψουν» ιρανικά πλοία εάν αυτά παρενοχλούν αμερικανικές δυνάμεις. Το Ιράν απάντησε σε ανάλογο τόνο, αν και αργότερα ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως το Ιράν δεν θα είναι αυτό που θα αρχίσει εχθροπραξίες. Οι στρατηγικοί στόχοι των δύο χωρών στην περιοχή παραμένουν οι ίδιοι ασχέτως της πανδημίας, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο, προκειμένου Ουάσιγκτον και Τεχεράνη να συντηρήσουν την ένταση ώστε να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας από τους χιλιάδες νεκρούς που έχει προκαλέσει η ασθένεια.

Αφορμή για τη νέα κλιμάκωση στάθηκε περιστατικό στον Περσικό Κόλπο όπου, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, οπλισμένα ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης παρενόχλησαν νηοπομπή αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Εδωσα οδηγίες στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να καταρρίψει και να καταστρέψει οποιαδήποτε ιρανική κανονιοφόρο αν παρενοχλεί τα πλοία μας στη θάλασσα». Η άστοχη επιλογή του ρήματος δεν θα πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένου πως πέρυσι είχε δηλώσει πως ο αμερικανικός επαναστατικός στρατός είχε «καταλάβει τα αεροδρόμια» των Βρετανών τη δεκαετία του 1770, υπενθυμίζει το BBC. Το επεισόδιο στον Περσικό Κόλπο περιελάμβανε τη διέλευση ιρανικών ταχυπλόων ακόμη και εννέα μέτρα δίπλα από αμερικανικά πολεμικά σκάφη. Ακολούθησαν οι συνήθεις αλληλοκατηγορίες και απειλές μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Φρουρούς της Επανάστασης να παραδέχονται ότι υπήρξε επεισόδιο, αλλά να κατηγορούν τους Αμερικανούς. Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί πλοίαρχοι έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν πυρ κατά ιρανικών σκαφών εάν κρίνουν ότι απειλείται η ασφάλεια του πλοίου και του πληρώματος.

Παρ’ όλα αυτά, η απειλή Τραμπ ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν από την αρχή του έτους, όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε σκοτώσει τον δεύτερο στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί. Το να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί στη συνέχεια θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο, καθώς από τη μια πλευρά υπάρχει ο απρόβλεπτος Τραμπ και από την άλλη το ιρανικό καθεστώς, το οποίο πιέζεται από το αμερικανικό εμπάργκο και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση που υπήρξε τον Ιανουάριο, όταν οι δύο πλευρές είχαν φτάσει στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης, προσφέρει κάποια αισιοδοξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X