ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός στην ατμόσφαιρα της Ουχάν

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, επισημαίνει ότι παραμένει άγνωστο κατά πόσον αυτά τα αερολύματα μπορούν να μολύνουν ανθρώπους.

Newsroom Κ, Αθήνα

Πληθαίνουν τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αερόβιος. Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν στον αέρα νοσοκομείων της Ουχάν μικροσκοπικά σταγονίδια (αερολύματα) που περιείχαν γενετικό υλικό του κορωνοϊού.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, επισημαίνει ότι παραμένει άγνωστο κατά πόσον αυτά τα αερολύματα μπορούν να μολύνουν ανθρώπους. Η παρουσία τους, όμως, αποδεικνύει ότι ο ιός απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τους φορείς με την αναπνοή και την ομιλία. Οπως επισημαίνει η καθηγήτρια περιβαλλοντικής μηχανικής Λίνσλεϊ Μαρ, του πανεπιστημίου Virginia Tech, «τόσο μικρά σταγονίδια παραμένουν στον αέρα επί αρκετές ώρες. Η ανίχνευσή τους υποδεικνύει ότι είναι πιθανή η αερόβια μετάδοση του μικροοργανισμού. Οι Κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν την έρευνα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρενμίν ανίχνευσαν ελάχιστα ιικά σωματίδια στους θαλάμους απομόνωσης και νοσηλείας, επειδή αερίζονταν συστηματικά, αλλά βρήκαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε μικρούς κλειστούς χώρους, όπως τουαλέτες χωρίς εξαερισμό.

Μια άλλη μελέτη εκπονήθηκε σε 14 νοσοκομεία της επαρχίας Χουμπέι, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία, προκειμένου να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από την COVID-19 για καρκινοπαθείς. Συμμετείχαν 105 καρκινοπαθείς και 536 συνομήλικοί τους που έπασχαν από COVID-19, αλλά όχι από καρκίνο.

Επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, που ανέλυσαν τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς με COVID-19 διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, ήταν πιθανότερο να διασωληνωθούν, συγκριτικά με ασθενείς που δεν έπασχαν από καρκίνο. Η μελέτη υποδεικνύει ότι περισσότερο κινδυνεύουν ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους (λευχαιμία, λέμφωμα, μυέλωμα), καθώς και όσοι πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων. Καρκινοπαθείς στα πρώιμα στάδια της νόσου δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την COVID-19 συγκριτικά με μη καρκινοπαθείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X