ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κούρσα εξοπλισμών στην Ασία: «Η μεγαλύτερη μετά το 1945»

Αυστραλοί αξιωματούχοι σημαίνουν συναγερμό για την απειλή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό

Ανώτατοι Αυστραλοί αξιωματούχοι σημαίνουν συναγερμό για την απειλή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα νέες αμυντικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

 

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή μας μετά το 1945 και τη μεγαλύτερη στρατηγική αβεβαιότητα, και ανταποκρινόμαστε», δήλωσε ο Πατ Κόνροϊ, υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, μιλώντας στο αμερικανικό Politico.

Δύο χρόνια έπειτα από τη γέννηση της συμμαχίας AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ), η Κανμπέρα ενισχύει το πολεμικό της ναυτικό (ο στόχος της είναι αυξήσει τα μεγάλα πολεμικά πλοία που έχει στη διάθεσή της από 11 σε 26) ενώ παράλληλα παράγει πυραύλους και πυρομαχικά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η ταχεία ενίσχυση της άμυνας της Αυστραλίας συμπίπτει όμως χρονικά και με την αύξηση ρεκόρ του αμυντικού προϋπολογισμού της Ιαπωνίας φέτος, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι ανησυχίες αναφορικά με τις ενδεχόμενες επιθέσεις που θα μπορούσε να εξαπολύσει η -επίσης ενισχυόμενη στρατιωτικά- Κίνα ενάντια όχι μόνο στην Ταϊβάν αλλά και στις Φιλιππίνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να υποδεχθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον τους ηγέτες της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων, με το βλέμμα στραμμένο στο Πεκίνο το οποίο αντιδρά καταγγέλλοντας. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής του εν λόγω σχήματος.

Με πληροφορίες από Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Τι αναμένουμε μετά το αεροπορικό ατύχημα στο οποίο έχασε την ζωή του ο Πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ