ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιθουανία: Επανεκλογή διά περιπάτου για τον πρόεδρο Ναουσέντα

Με τεράστια διαφορά επανεξελέγη στην προεδρία της Λιθουανίας ο Γκιτάνας Ναουσέντα

Με τεράστια διαφορά επανεξελέγη στην προεδρία της Λιθουανίας ο Γκιτάνας Ναουσέντα κατά τον β΄ γύρο των εκλογών την Κυριακή στη χώρα της Βαλτικής.

Με την Ουκρανία και την πίεση που ασκεί στις δημοκρατίες της Βαλτικής η Μόσχα να είναι τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, ο κ. Nαουσέντa κατέγραψε το σαρωτικό ποσοστό του 74,43% στον επαναληπτικό γύρο της 26ης Μαΐου, πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από την αντίπαλό του, Ιγκρίντα Σιμονίτε, που έλαβε το 24,06% των ψήφων σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιθουανίας.

Ο 60χρονος κ. Ναουσέντα κατέγραψε έτσι το υψηλότερο ποσοστό για προεδρικές εκλογές από τότε που η Λιθουανία ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ενωση, το 1991, συντρίβοντας τη 49χρονη πρωθυπουργό από το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Ενωση για την Πατρίδα.

Πρώην ανώτερος οικονομολόγος του σουηδικού τραπεζικού ομίλου SEB, που δεν συνδέεται με κανένα κόμμα, ο κ. Ναουσέντα είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 12 Μαΐου με 44% των ψήφων, λιγότερο από το 50% που χρειαζόταν για την ανάδειξή του από τότε.

Το έθνος της Βαλτικής των 2,8 εκατ. κατοίκων είναι σταθερός σύμμαχος της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Οπως και άλλες χώρες της περιοχής, ανησυχεί ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.

Περισσότεροι από τους μισούς Λιθουανούς πιστεύουν ότι μια ρωσική επίθεση είναι πιθανή ή ακόμη και πολύ πιθανή, σύμφωνα με δημοσκόπηση των ELTA/Baltijos Tyrimai, που διενεργήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Η Ρωσία έχει απορρίψει τακτικά τις ανησυχίες ότι μπορεί να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Ναουσέντα είπε στους ενθουσιασμένους υποστηρικτές του στην πρωτεύουσα Βίλνιους ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

«Η ανεξαρτησία και η ελευθερία της Λιθουανίας είναι σαν ένα εύθραυστο σκάφος που πρέπει να αγαπάμε και να μη ραγίσει», είπε.

Τόσο ο κ. Ναουσέντα όσο και η κ. Σιμονίτε υποστηρίζουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε τουλάχιστον 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Λιθουανίας, από το 2,75% που είχε προγραμματιστεί για φέτος.

Ωστόσο ο κ. Ναουσέντα, ο οποίος χαρακτηρίζεται «κοινωνικός συντηρητικός», έχει συγκρουστεί με την πρωθυπουργό για άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του αν θα δοθεί νομική αναγνώριση στη συμβίωση ομοφυλοφίλων, κάτι στο οποίο ο πρόεδρος αντιτίθεται.

Πηγή: Reuters, The Economist, LRT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση