ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το Πεκίνο δεν θέλει ειρήνη», δήλωσε από την Ταϊβάν σημαίνων πολιτικός των ΗΠΑ

Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έδειξαν πως «το Πεκίνο δεν θέλει την επανένωση με ειρηνικά μέσα», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής

Kathimerini.gr

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικλ Μακόλ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ταϊπέι πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξήγαγε την περασμένη εβδομάδα η Κίνα γύρω από την Ταϊβάν για να την «εκφοβίσει» μετά την ορκωμοσία του προέδρου της Λάι Τσινγκ-τε έδειξαν πως το Πεκίνο δεν θέλει την επανένωση με ειρηνικά μέσα.

Ο Μακόλ έκανε τις δηλώσεις αυτές, που μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοπτικό σταθμό της Ταϊβάν, στο προεδρικό μέγαρο στην Ταϊπέι. Ανέφερε επίσης πως «η Αμερική είναι και θα είναι πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και κανένας εξαναγκασμός ή εκφοβισμός δεν θα επιβραδύνει ούτε θα σταματήσει τις συνηθισμένες επισκέψεις (μελών) του Κογκρέσου στην Ταϊβάν».

«Στρατηγική αμφισημία»

Υποσχέθηκε ακόμη πως όπλα που αγόρασε η Ταϊβάν από τις ΗΠΑ θα παραδοθούν στις ένοπλες δυνάμεις της νήσου το συντομότερο δυνατόν.

Μολονότι οι ΗΠΑ επισήμως δεν αναγνωρίζουν τις αρχές της νήσου, αλλά αυτές της Κίνας, είναι ο κυριότερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ταϊβάν και η Ουάσιγκτον αφήνει πάγια ανοικτό, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης «στρατηγικής αμφισημίας» που εφαρμόζει, το ενδεχόμενο να την υπερασπιστεί αν δεχθεί επίθεση από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της η οποία εκκρεμεί να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ