ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο στρατός του Πεκίνου έκανε λόγο για «τιμωρία» που σχετίζεται με τις «αποσχιστικές πράξεις» του αυτοδιοικούμενου νησιού.

ΠΗΓΗ: Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «βαθιά ανήσυχες» για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στο Στενό της Ταϊβάν και γύρω από το νησί, και την κάλεσε έντονα να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση.

«Η χρησιμοποίηση μιας κανονικής, συνήθους και δημοκρατικής μετάβασης ως δικαιολογία για στρατιωτικές προκλήσεις ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης και διαβρώνει τους μακροχρόνιους κανόνες που επί δεκαετίες διατηρούσαν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο εξέδωσε τη δήλωση αφότου η Κίνα ολοκλήρωσε δύο ημέρες πολεμικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, κατά τις οποίες προσομοίωσε επιθέσεις με βομβαρδιστικά και εξασκήθηκε στην επιβίβαση σε πλοία.

Ο στρατός του Πεκίνου έκανε λόγο για «τιμωρία» που σχετίζεται με τις «αποσχιστικές πράξεις» του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Οι ασκήσεις του κινεζικού στρατού στην περιοχή ήρθαν μόλις τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν και να αποδεχθεί την ύπαρξή της.

Ωστόσο, το Πεκίνο θεωρεί εδώ και δεκαετίες ότι αποτελεί αποσχισθείσα επαρχία της κινεζικής επικράτειας που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιστραφεί. 

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες προκλήσεις». Παράλληλα, η Ταϊπέι απέστειλε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις για να «υπερασπιστεί την κυριαρχία [του νησιού]».

Προσομοίωση επίθεσης πλήρους κλίμακας

Τα γυμνάσια προσομοίωσαν για πρώτη φορά επίθεση πλήρους κλίμακας και όχι απλά έναν οικονομικό αποκλεισμό του νησιού, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις ουσιαστικά περικύκλωσαν το νησί και για πρώτη φορά είχαν επίσης στόχο τα ελεγχόμενα από την Ταϊπέι νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκίου και Ντονγκίν, τα οποία βρίσκονται κοντά στις κινεζικές ακτές, σύμφωνα με χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA).

Κίνα: Αναγκαία και νόμιμη κίνηση

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι οι ασκήσεις αποτελούν «αναγκαία και νόμιμη κίνηση» για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

«Πρέπει να τονίσω ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Αυτό είναι τόσο ένα γεγονός που βασίζεται στην ιστορία όσο και στο πραγματικό status quo. Αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γουάνγκ Γουένπιν.

Στέλνοντας ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες στα ανατολικά της Ταϊβάν, η Κίνα επιδιώκει, σύμφωνα με αναλυτές, να δείξει στην Ταϊπέι ότι και αυτή η πλευρά του νησιού είναι πλέον εκτεθειμένη σε κινεζικές επιθέσεις. Επιπλέον, στέλνεται μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανεφοδιασμού ή ενίσχυσης της Ταϊβάν από τα ανατολικά είναι ευάλωτη σε κινεζικά πυραυλικά πλήγματα και ναυτικές επιθέσεις.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση