ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κίνα περικυκλώνει με διήμερα στρατιωτικά γυμνάσια την Ταϊβάν

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις προσομοίωσαν για πρώτη φορά μια επίθεση πλήρους κλίμακας

Kathimerini.gr

Διήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ξεκίνησε η Κίνα με τον στρατό του Πεκίνου να κάνει λόγο για «τιμωρία» που σχετίζεται με τις «αποσχιστικές πράξεις» του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Οι ασκήσεις του κινεζικού στρατού στην περιοχή έρχονται μόλις τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να απειλεί το νησί και να αποδεχθεί την ύπαρξη της χώρας. Ωστόσο, το Πεκίνο θεωρεί εδώ και δεκαετίες ότι η Ταϊβάν αποτελεί αποσχισθείσα επαρχία της κινεζικής επικράτειας που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιστραφεί.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν καταδίκασε τις κινεζικές ασκήσεις χαρακτηρίζοντάς τες «παράλογες προκλήσεις». Παράλληλα, η Ταϊπέι απέστειλε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις για να «υπερασπιστεί την κυριαρχία [του νησιού]».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σημερινά γυμνάσια προσομοίωσαν για πρώτη φορά μια επίθεση πλήρους κλίμακας και όχι απλά έναν οικονομικό αποκλεισμό του νησιού, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Ταϊβάν. Οι ασκήσεις ουσιαστικά περικύκλωσαν το νησί και για πρώτη φορά είχαν επίσης στόχο τα ελεγχόμενα από την Ταϊπέι νησιά Κινμέν, Μάτσου, Γουκίου και Ντονγκίν, τα οποία βρίσκονται κοντά στις κινεζικές ακτές, σύμφωνα με χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA).

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας τόνισε ότι οι ασκήσεις αποτελούν μια «αναγκαία και νόμιμη κίνηση» για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας. «Πρέπει να τονίσω ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας. Αυτό είναι τόσο ένα γεγονός που βασίζεται στην ιστορία όσο και στο πραγματικό status quo. Αυτό δεν θα αλλάξει στο μέλλον. Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι καταδικασμένη να αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γουάνγκ Γουένπιν.

Στέλνοντας ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες στα ανατολικά της Ταϊβάν, η Κίνα επιδιώκει, σύμφωνα με αναλυτές, να δείξει στην Ταϊπέι ότι και αυτή η πλευρά του νησιού είναι πλέον εκτεθειμένη σε κινεζικές επιθέσεις. Επιπλέον, στέλνεται μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ανεφοδιασμού ή ενίσχυσης της Ταϊβάν από τα ανατολικά είναι ευάλωτη σε κινεζικά πυραυλικά πλήγματα και ναυτικές επιθέσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση