ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεντβέντεφ: Η Μόσχα θέλει αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βαθιά μέσα στην Ουκρανία

«Πρέπει να επιτύχουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Kathimerini.gr

Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες μέσα στην Ουκρανία, γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει, δήλωσε σήμερα στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουν βαθύτερα εντός της Ουκρανίας αν τέτοιες ζώνες δεν μπορέσουν να δημιουργηθούν.

Δεκατρείς μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία οι κεντρικοί πολεμικοί στόχοι του Πούτιν δεν έχουν εκπληρωθεί παρά τον έλεγχο που ασκεί η Ρωσία σχεδόν στο ένα πέμπτο της χώρας.

Καμία πλευρά δεν δείχνει ότι σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με δυτικές πηγές.

Ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που αυτοπαρουσιάζεται δημόσια ως ο πιο πολεμοχαρής αξιωματούχος του Πούτιν, δήλωσε πως η Ρωσία χρειάζεται αποστρατιωτικοποιημένους διαδρόμους γύρω από τις περιοχές τις οποίες διεκδικεί.

«Πρέπει να επιτύχουμε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, δηλαδή τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Πρέπει να «διώξουμε όλους τους ξένους που είναι εκεί με την ευρεία έννοια της λέξης, να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέπει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους που λειτουργούν σε μεσαίες και μικρές αποστάσεις, δηλ. 70-100 χιλιόμετρα», είπε ο Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να προχωρήσει πιο πέρα στην Ουκρανία αν δεν διαμορφωθούν τέτοιες ζώνες, είπε, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Κίεβο ή ακόμη την πόλη Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας.

«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί εδώ. Αν χρειάζεται να πας στο Κίεβο, τότε χρειάζεται να πας στο Κίεβο, αν χρειάζεται να πας στο Λβιβ, τότε χρειάζεται να πας στο Λβιβ προκειμένου να καταστρέψεις αυτή τη μόλυνση», είπε ο Μεντβέντεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση