ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Moskva: Τρεις ειδικοί αναλύουν το βίντεο και τις εικόνες πριν τη βύθιση

Δραματικές εικόνες καθώς και ένα αξιόπιστο βίντεο, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, δείχνουν το ρωσικό καταδρομικό Moskva πριν βυθιστεί

Kathimerini.gr

Δραματικές εικόνες καθώς και ένα αξιόπιστο βίντεο, που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, δείχνουν το ρωσικό καταδρομικό Moskva πριν βυθιστεί.

Το βίντεο και οι εικόνες ταιριάζουν με το σχήμα και το σχέδιο του Moskva. Η Ρωσία λέει ότι μια φωτιά πάνω στο πλοίο είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη πυρομαχικών και το πλοίο βυθίστηκε σαν ενώ βρισκόταν εν μέσω μιας καταιγίδας. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία αναφέρει ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους.

Οι νέες εικόνες δεν υποστηρίζουν άμεσα τους ισχυρισμούς καμίας από τις δύο πλευρές – αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι καταιγίδας.

Τι δείχνουν τα βίντεο και οι εικόνες;

Οι εικόνες φέρονται να τραβήχτηκαν στις 14 Απριλίου, μία ημέρα αφότου η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι έπληξε το καταδρομικό.

Το βίντεο διάρκειας τριών δευτερολέπτων – το οποίο πιθανώς τραβήχτηκε από σωσίβια λέμβο – δείχνει το Moskva να γέρνει έντονα προς τα αριστερά.

Ένα ρυμουλκό, πιθανότατα ρωσικό Shakhter, βρίσκεται στα δεξιά του.

Καπνός φαίνεται να βγαίνει από το πλοίο, ενώ τμήματα των εξάλων δείχνουν εντελώς κατεστραμμένα.

Σε μια εικόνα φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί τρύπες σε άλλα σημεία, κάτι που σημαίνει ότι στο πλοίο είχε εισέλθει μεγάλη ποσότητα νερού.

Φαίνεται επίσης ότι έχουν χρησιμοποιηθεί όλες οι σωσίβιες λέμβοι του καταδρομικού.

Υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα αίτια;

Η ουκρανική πλευρά αναφέρει ότι κατάφερε να πλήξει το Moskva με δύο πυραύλους Neptune την περασμένη Τετάρτη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπαν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι πιστεύουν την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το πλοίο επλήγη από έκρηξη και στη συνέχεια βυθίστηκε λόγω της «φουρτουνιασμένης θάλασσας».

Το BBC έδειξε τα πλάνα σε τρεις ειδικούς, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η ζημιά φαίνεται να προκλήθηκε από πυραυλική επίθεση, αλλά διαφώνησαν σχετικά με τον παρέμεναν πιθανά και άλλα αίτια.

Ο Τζόναθαν Μπένταμ από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, συμπέρανε ότι στις εικόνες, το πλοίο ήταν σίγουρα καταδρομικό τύπου Slava και « πολύ πιθανόν» το Moskva.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ορατές βλάβες στο πλοίο φαίνονταν σαν να είχαν προκληθεί από επίθεση με πυραύλους Neptune, αλλά επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη και άλλων αιτιών.

«Τα σημάδια από καπνό στην αριστερή πλευρά φαίνονται να είναι κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη αντιπλοϊκών πυραύλων (sea-skimming missiles), κάτι που αναφέρεται ότι περιγράφει τους Neptune», προσθέτει ο Μπένταμ.

Διαρροή καυσίμων

Ένας άλλος ειδικός, ο υποναύαρχος Κρις Πάρι, δήλωσε στο BBC ότι είναι σίγουρος πως η βλάβη προκλήθηκε από πυραυλική επίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται πως η μία πλευρά του πλοίου κατέρρεε. «Εάν επρόκειτο για έκρηξη στο εσωτερικό, θα βλέπαμε τη μεταλλική επιφάνεια του πλοίου στραμμένη προς τα έξω παρά προς τα μέσα. Αλλά εδώ φαίνεται πως κάτι διείσδυσε και στη συνέχεια προκάλεσε έκρηξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επλήγη από έναν ή δύο πυραύλους».

Ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ είπε ότι μια πιθανή εξήγηση για τον καπνό είναι ότι οι πύραυλοι που βρίσκονταν στο εσωτερικό, δέχθηκαν πλήγμα, με αποτέλεσμα τη διαρροή καυσίμων στα καταστρώματα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια καταστροφική φωτιά.

«Όπως βλέπετε, τα καταστρώματα έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, ολόκληρο το πλοίο μοιάζει σαν να έχει καεί. Νομίζω ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων κατά μήκος των καταστρωμάτων, ακόμη και στο πίσω μέρος», σημείωσε.

Έκρηξη πυρομαχικών

Επιπλέον, ο Σίνταρτ Καουσάλ, από το Ινστιτούτο Royal United Services, δήλωσε στο BBC ότι το κύριο σημείο που επλήγη από τη φωτιά είναι εκείνο «όπου βρίσκονται τα πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά όπλα του πλοίου».

«Μια εύλογη υπόθεση είναι ότι η φωτιά που ξέσπασε από το αρχικό πλήγμα, είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των πυρομαχικών από τα αντιαεροπορικά όπλα», αναφέρει ο Καουσάλ.

Καιρικές συνθήκες

Παρ’ όλο που οι καιρικές συνθήκες μπορεί να ποικίλουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, δεν υπάρχει τίποτα στο βίντεο που να επιβεβαιώνει τον αρχικό ισχυρισμό του Κρεμλίνου ότι το Moskva βυθίστηκε λόγω κακοκαιρίας.

Πριν από τη βύθιση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «το πλοίο έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Όλο το πλήρωμα έχει εκκενώσει».

Το BBC δεν κατάφερε να επαληθεύσει τις εν λόγω πληροφορίες.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει κάνει λόγο για απώλειες. Το Σάββατο, το ρωσικό υπ. Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που, όπως ανέφερε, έδειχναν το πλήρωμα του Moskva στη Σεβαστούπολη.

Το εν λόγω πλοίο, με πλήρωμα 510 ατόμων, ηγείτο της ναυτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, κάτι που το καθιστούσε έναν συμβολικό και στρατιωτικό στόχο μεγάλης σημασίας.

Στο πλαίσιο του πολέμου, το Moskva είχε γίνει γνωστό όταν κάλεσε τα ουκρανικά συνοριακά στρατεύματα που υπερασπίζονταν το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα να παραδοθούν. Ως απάντηση, τα στρατεύματα έστειλαν έναν μήνυμα άρνησης που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει: «να πάτε στον διάολο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση