Kathimerini.gr
Το ζήτημα της λειτουργικότητας των S-400 στην Τουρκία έχει λυθεί και εντός των επόμενων έξι μηνών θα λυθεί και αυτό της κατοχής τους, εκτίμησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ, μιλώντας σε συνέδριο για τη Μέση Ανατολή.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπάρακ αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-35 σε σχέση με την κατοχή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από την Αγκυρα.
«To πρόβλημα με την Τουρκία ήταν οι S-400, το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα. Το Κογκρέσο ψήφισε τον νόμο CAATSA, για να εμποδίσει την Τουρκία και τις κρατικές επιχειρήσεις να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό την περίοδο που θα κατέχουν τους S-400. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία. Ηρθε ο πρόεδρος Τραμπ και λέει “Αυτό είναι τρελό”», υπογράμμισε.
«Η Τουρκία ήδη έχει αμυντική βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις drones της Τουρκίας είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές drones της Ουκρανίας. Εχουν τα δικά τους τζετ. Οταν εμείς δεν τους πουλάμε μαχητικά, εκείνοι πάνε και αγοράζουν τα Eurojet (Eurofighter). Κατασκεύαζαν F-35, ήταν μαζί μας στο πρόγραμμα των F-35. Διαθέτουν F-35 τα οποία είναι αποθηκευμένα σε μας στην Καλιφόρνια και αποτελούσαν μεγάλο μέρος του προγράμματος της συναρμολόγησης της ατράκτου.
«Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν είχαν μια διμερή συνάντηση η οποία ήταν καταπληκτική. Είχαν έξι σημαντικά ζητήματα που ήταν εκεί για περίπου δέκα χρόνια και έλυσαν τα περισσότερα από αυτά συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των S-400 το οποίο έχει δυο απαιτήσεις για να προχωρήσει.
Πρώτον τη λειτουργικότητα, την οποία έχουν λύσει, και δεύτερον το θέμα κατοχής το οποίο είναι πιο δύσκολο. Ολα αυτά είναι υπό συζήτηση. Πιστεύω πως αυτά τα θέματα θα λυθούν τους επόμενους 4 με 6 μήνες», κατέληξε ο Αμερικανός πρεσβευτής.




























