ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπέτι Νας: Πέθανε η μακροβιότερη αεροσυνοδός στον κόσμο μετά από 67 χρόνια στους αιθέρες

Οταν ξεκίνησε, το 1957, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το εισιτήριο Νέα Υόρκη - Ουάσιγκτον κόστιζε 12 δολάρια, οι αεροσυνοδοί σέρβιραν αστακούς και οι επιβάτες κάπνιζαν στις πτήσεις

Πέθανε σε ηλικία 88 χρόνων η μακροβιότερη εν ενεργεία αεροσυνοδός, με καριέρα 67 ετών στους αιθέρες.

Η Μπέτι Νας «ξεκίνησε το 1957 και γράφτηκε στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μακροβιότερη αεροσυνοδός, εμπνέοντας τις νέες γενιές. Πέτα ψηλά, Μπέτι» έγραψαν οι American Airlines στο Χ, αποχαιρετώντας την επί δεκαετίες υπάλληλό τους.

Η Νας ξεκίνησε την καριέρα της στην ηλικία των 21 ετών με την αεροπορική Eastern Airlines και στο δρομολόγιο μεταξύ Ουάσιγκτον και Βοστώνης, ώστε να περνά τα βράδια της στο σπίτι της, στην αμερικανική πρωτεύουσα, και με τον γιο της, που έπασχε από σύνδρομο Down.

Οταν ξεκίνησε, το 1957, πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το εισιτήριο Νέα Υόρκη – Ουάσιγκτον κόστιζε 12 δολάρια, οι αεροσυνοδοί σέρβιραν αστακούς και ζυγίζονταν πριν από κάθε πτήση, ενώ οι επιβάτες κάπνιζαν στο αεροσκάφος, αγόραζαν ασφάλειες ζωής από έναν αυτόματο πωλητή αεροδρομίου και πλήρωναν το αεροπορικό εισιτήριο κατά την επιβίβασή τους.

Παρότι σχεδίαζε να μετακινηθεί από το δρομολόγιο, τελικά κατέληξε μόνιμη και έγινε μια γνώριμη φυσιογνωμία για τους συχνούς επιβάτες της πτήσης – που αργότερα ανέλαβε να πραγματοποιεί η American Airlines.

Η Τζάκι Ο. και η πιο πολύτιμη πτήση της

Επισήμως δεν συνταξιοδοτήθηκε ποτέ από τη θέση της, και μέχρι τον θάνατό της, έχοντας βιώσει τις τεκτονικές αλλαγές στις αερομεταφορές και στην κουλτούρα των ταξιδιών, συνέχισε να εξυπηρετεί τους ανθρώπους. «Οι άνθρωποι είναι ακριβώς ίδιοι. Ολοι τους χρειάζονται λίγη αγάπη», έλεγε σε συνέντευξή της στο CBS το 2017.

Στο πέρασμα των χρόνων, η Νας εξυπηρέτησε πολλούς διάσημους επιβάτες – συμπεριλαμβανομένης της Τζάκι Κένεντι. Ωστόσο, η ίδια παραδεχόταν πως η πιο αξιομνημόνευτη συνάντησή της δεν ήταν με κάποιον διάσημο.

Σε συνέντευξή της το 2019 στο ταξιδιωτικό σάιτ The Points Guy, η Νας διηγήθηκε την ιστορία ενός επιβάτη ΑμεΑ που έμεινε πίσω κατά την επιβίβαση, με το προσωπικό εδάφους να μην ξέρει πώς να λειτουργήσει. Η Νας τον βοήθησε να επιβιβαστεί και τον τάισε κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χέρια του.

Το 2017, η American Airlines γιόρτασε το «διαμαντένιο ιωβηλαίο» της Νας σε μια εκδήλωση στην έδρα της, στο Εθνικό Αεροδρόμιο Ronald Reagan Washington National Airport, λίγο έξω από την Ουάσινγκτον.

Με αφορμή την 60ή επέτειό της στη δουλειά, η εταιρεία τής έκανε δώρο ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια και δώρισε 10.000 δολάρια στην Τράπεζα Τροφίμων της Καθολικής Εκκλησίας Sacred Heart – έναν σκοπό που υποστήριζε και η ίδια ηΝας.

Πηγή: BBC/NPR

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση