ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν την απαίτηση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια

Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε τα «όμορφα λόγια» του Πούτιν

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία απέρριψαν τα αιτήματα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση συμβολαίων», προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμούσε με «εκβιασμό».

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

19:47 - Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι απέσυραν 700 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού από το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το Kyiv Independent προσθέτει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας που εξακολουθούν να παραμένουν γύρω από την πρωτεύουσα είναι «αρκετά μεγάλες».

19:45 - Ουκρανία: Ένας νεκρός από πυρά εναντίον πομπής ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο Τσερνίχιβ

Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι απέσυραν 700 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού από το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας
Το Kyiv Independent προσθέτει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας που εξακολουθούν να παραμένουν γύρω από την πρωτεύουσα είναι «αρκετά μεγάλες».

19:27 - Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους ευρωβουλευτές

Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι απέσυραν 700 μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού από το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Το Kyiv Independent προσθέτει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας που εξακολουθούν να παραμένουν γύρω από την πρωτεύουσα είναι «αρκετά μεγάλες».

19:20 - RT: Οι βρετανικές κυρώσεις είναι η χαριστική βολή για την ελευθερία των ΜΜΕ

Το κρατικά χρηματοδοτούμενο τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας RT δήλωσε σήμερα ότι οι βρετανικές κυρώσεις ενάντια σε ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης είναι η χαριστική βολή στην ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, δείχνοντας τις παρωπίδες που έχουν αξιωματούχοι θεωρώντας ότι οποιαδήποτε είδηση προέρχεται από την Ρωσία είναι ψευδής.

19:15 - Washington Post: Oι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν τους Ρώσους

Oι στρατιωτικές δυνάμεις της πρώτης γραμμής της Ουκρανίας έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι περίμεναν όταν εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις, σημειώνει σε δημοσίευμα της η WP. 

Σε περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας, η ρωσική προέλαση έχει σταματήσει, ενώ στο Μόστσουν και σε άλλες περιοχές, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε αντεπιθέσεις και απώθησαν τους εισβολείς από πόλεις και χωριά.

Από το Μόστσουν θα έχουν τη δυνατότητα να βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο Αντόνοβ που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι.

19:10 - Βρετανία: Τρεις ακόμη εταιρείες στη λίστα των κυρώσεων

Η Βρετανία πρόσθεσε τρεις ακόμη εταιρείες στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Τη Photon Pro LLP, τη Majory LLP και τη Djeco Group LP.

19:03 - Η στρατηγική Μπάιντεν για την πτώση των τιμών ενέργειας

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ένα σχέδιο για την απελευθέρωση έως και 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα, ελπίζοντας να μειώσει τις τιμές της ενέργειας.

Η αντίδραση από τη βιομηχανία πετρελαίου και τους εμπειρογνώμονες της ενέργειας ήταν σιωπηλή, παρόλο που η κίνηση θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση από το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου από τότε που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ως απόθεμα έκτακτης ανάγκης.

18:50 - Βομβαρδισμοί σε Κίεβο, Μαριούπολη και Τσερνίχιβ – Η Ρωσία στέλνει νέα στρατεύματα στην Ουκρανία

Πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, ενώ ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν. Ο ουκρανικός στρατός έχει απωθήσει ρωσικές δυνάμεις σε διάφορα σημεία. Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης είναι οι εξής:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν θέσεις γύρω από το Κίεβο
  • Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ
  • Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο λιμάνι της Μαριούπολης
  • Οι Ρώσοι ενισχύουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ντονμπάς
  • Περισσότερα ρωσικά στρατεύματα είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία

18:47 - Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι θα σταλεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός στην Ουκρανία. Η νέα αποστολή θα περιλαμβάνει πυροβόλα μεγαλύτερου βεληνεκούς και περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

18:42 - Η Αντζελίνα Τζολί επίσκέφθηκε Ουκρανούς πρόσφυγες στη Ρώμη

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφθηκε ασθενείς σε νοσοκομείο παίδων στη Ρώμη, που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής.

Η Τζολί είναι πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ospedale Pediatrico Bambino Gesu/Handout μέσω REUTERS

18:36 - Η Ρωσία αλλάζει τακτικές στο Κίεβο - Σταθερή η κατάσταση στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. 

«Ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές», είπε.

Ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, εκτίμησε ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο, όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

«Εκείνοι πίστευαν ότι θα περνούσαν στην Ουκρανία όπως το έκαναν στην Κριμαία. Όμως, αυτό δεν προχώρησε, για αυτό ακριβώς ο εχθρός αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται», δήλωσε ο στρατηγός Πάβλο «Μαέστρο».

«Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα, το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουγκάνσκ και τη Μαριούπολη», είπε ο στρατηγός.

18:31 - Το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια

Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.

Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν. Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

18:16 - Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ για τη ρωσική Ενέργεια

Η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει για τις εισαγωγές Ενέργειας από τη Ρωσία σε ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Κρίστιαν Λίντνερ, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο θα εξετάσει τώρα τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ, ο Λίντνερ είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν πως «δεν μπορεί να υπάρξει ένας πολιτικός εκβιασμός» σχετικά με τις εισαγωγές αερίου.

18:08 - ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία, στο στόχαστρο ο τεχνολογικός τομέας

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής της στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες κυρώσεις στοχεύουν φορείς στον τεχνολογικό τομέα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η Μόσχα από το να αποφύγει τις κυρώσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι επέβαλε κυρώσεις σε 21 οντότητες και 13 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Joint Stock Company Mikron, του μεγαλύτερου Ρώσου κατασκευαστή και εξαγωγέα μικροηλεκτρονικών και του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε επίσης τις κυρώσεις για να συμπεριλάβουν τους τομείς της αεροδιαστημικής, της ναυτιλίας και της ηλεκτρονικής της ρωσικής οικονομίας.

Η κίνηση επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτούς τους τομείς, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

17:57 - Πούτιν: 100 δισ. ρούβλια για τη στήριξη του εγχώριου αεροπορικού τομέα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παράσχει 100 δισεκατομμύρια ρούβλια (δήλ. 1,25 δισ. δολάρια) στον εγχώριο αεροπορικό τομέα, ως μέσο στήριξης προκειμένου να διαχειριστεί τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά μετά από συνάντηση με αντιπροσώπους ρωσικών αεροπορικών εταιρειών και κατασκευαστών αεροσκαφών, δήλωσε ότι και οι εγχώριες πτήσεις θα λάβουν κρατικές επιδοτήσεις το 202

17:47 - Βρετανία: Δεν θα πληρώσουμε τη Ρωσία σε ρούβλια

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου στο «τελεσίγραφο» Πούτιν για πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρωπαϊκή αγορά η απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

17:38 - Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από το Τσερνομπίλ και την πόλη Σλάβουτιτς

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

17:26 - Σολτς: Η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει για το ρωσικό αέριο σε ευρώ

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Πέμπτη ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα του έχει ελέγξει τα συμβόλαιά της με τη Ρωσία για παραδόσεις φυσικού αερίου και θα συνεχίσει να πληρώνει για αυτά σε ευρώ και μερικές φορές σε δολάρια.

Επανέλαβε ότι η Γερμανία ελπίζει ότι δεν θα έχει ανάγκη τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και άνθρακα εφέτος, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Πρόσθεσε ότι τα κενά στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να κλείσουν για να συνεχιστεί η πίεση στον Πούτιν.

17:08 - Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία είναι πιθανό να αυξηθούν

«Τα δυτικά έθνη θα προσπαθήσουν να βρουν νέους λόγους για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η χώρα του πρέπει να επιδιώξει να διατηρήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει νέες.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις, πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επωφελούνται από την παγκόσμια αναταραχή.

17:03 - Γερμανία και Γαλλία απορρίπτουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν τα αιτήματα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια ως «απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων», προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμούσε με «εκβιασμό», αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είπε ότι δεν έχει δει ακόμη νέο διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Βάλντιμιρ Πούτιν που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές σε ρούβλια απέτυχε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην εκβιαστούν από τη Ρωσία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

16:56 - Εταιρεία Τσερνόμπιλ: Αποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το πυρηνικό εργοστάσιο και κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η εταιρεία ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.

16:48 - Ουκρανή υπουργός: Ρώσοι σταμάτησαν λεωφορεία που κατευθύνονταν στη Μαριούπολη για την εκκένωση αμάχων

Ουκρανή αξιωματούχος δήλωσε ότι Ρώσοι σταμάτησαν λεωφορεία που κατευθυνόταν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη σε σημείο ελέγχου στη Βασίλιβκα, μια πόλη μεταξύ της πόλης Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία και της πόλης Μπερντιάνσκ που ελέγχεται από τη Ρωσία.

«Το καθήκον μας είναι να ανοίξουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επιβιώσουν», τόνισε η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Ιρίνα Βερεστσούκ.

«Από τις 12:30 μ.μ. (5:30 π.μ. EST), 45 λεωφορεία αναχώρησαν από τη Ζαπορίζια για το Μπερντιάνσκ. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο σημείο ελέγχου Βασίλιβκα και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αφήνει τα λεωφορεία μας να περάσουν», πρόσθεσε η Βερεστσούκ και υπογράμμισε πως περίπου 100.000 άμαχοι παραμένουν στην πόλη

16:41 - Έντονη η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να μας εκβιάσει με τις πληρωμές του φυσικού αερίου.

16:37 - Αναφορές για μεγάλη έκρηξη στο κέντρο του Κιέβου

Ένα μαύρο σύννεφο υψώθηκε στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή.

16:32 - Τελεσίγραφο Πούτιν: Το ρωσικό αέριο πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν γίνουν τέτοιες πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αδυναμία εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα είναι σταμάτησε», υπογράμμισε.

16:19 - Πούτιν: Όσοι αγοράζουν αέριο πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες

Διάταγμα για το φυσικό αέριο υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως τόνισε σε δήλωσή του, οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες σε ρούβλια και να πληρώνουν μέσω αυτών, από την 1η Απριλίου.

16:11 - Ηνωμένο Βασίλειο: Κυρώσεις σε ρωσικούς οργανισμούς ΜΜΕ

Η Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις σε 14 ακόμη ρωσικές οντότητες και άτομα, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται πίσω από το RT και το Sputnik και ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη τους, λέγοντας ότι στοχεύει αυτούς που προωθούν τις «ψευδείς ειδήσεις και αφηγήσεις» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι επιβάλλει άμεσα κυρώσεις σε κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του TV-Novosti που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, που κατέχει το RT και της Rossiya Segodnya, που ελέγχει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

16:04 - Στη Λευκορωσία για θεραπεία Ρώσοι στρατιώτες που εκτέθηκαν στο Τσέρνομπιλ

Στη Λευκορωσία όπου υποβάλλονται σε θεραπεία ύστερα από ακτινοβολία που δέχθηκαν στο Τσέρνομπιλ έχουν μεταφερθεί Ρώσοι στρατιώτες. Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

15:59 - Ρωσία: Στο 83% η δημοτικότητα του Πούτιν

Το 83% των Ρώσων εγκρίνουν τις ενέργειες Πούτιν, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ρωσικού ινστιτούτου Levada. Μόνο το 15% δηλώνουν ότι δεν εγκρίνουν την ενέργεια του Πούτιν και 2% δεν απαντούν.

Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν κερδίζει 11 ποσοστιαίες μονάδες (71%, έναντι 60% τον Φεβρουάριο) και η ρωσική κυβέρνηση 15 ποσοστιαίες μονάδες (70%, έναντι 55% τον Φεβρουάριο).

Για να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο για ενορχήστρωση γενοκτονίας του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Ουκρανία, την οποία χαρακτήρισε εφαλτήριο του ΝΑΤΟ για να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της περικύκλωσης και του υπαρξιακού φόβου των Ρώσων.

Το μήνυμα αυτό επαναλαμβάνεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι επικριτικές φωνές είτε φιμώθηκαν είτε αναγκάσθηκαν να φύγουν στο εξωτερικό, υπό την απειλή βαριών ποινών για δηλώσεις που θεωρούνται αρνητικές για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού.

Για να διασφαλίσει την μονολιθικότητα της ενημέρωσης, το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει υπό απαγόρευσιν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -Facebook, Twitter, Instagram, TikTok - που κατηγορούνται ότι ακολουθούν «ρωσοφοβική» γραμμή.

15:52 - Ισπανία: Σχεδόν 30.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στη χώρα από την έναρξη του πολέμου

Σχεδόν 30.000 ουκρανοί πρόσφυγες έχουν επίσημα καταγραφεί στην Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός πιθανόν να αυξηθεί σε 70.000 κατά τις επόμενες μέρες.

15:37 - ΝΑΤΟ: Οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επανατοποθετούνται αντί να αποχωρούν.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται αλλά επανατοποθετούνται. Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ασκεί πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις. Επομένως, μπορούμε να περιμένουμε πρόσθετες επιθετικές ενέργειες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά».

15:32 - Ο «χάρτης» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία ανά χώρα και κλάδο

15:21 - Τουρκία: Ο Αμπράμοβιτς εργάζεται «ειλικρινά» για να τερματίσει τον πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο κ. Αμπράμοβιτς έχει σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. «Φυσικά, οι επίσημες συνομιλίες είναι σημαντικές, οι διαπραγματεύσεις είναι σημαντικές, αλλά η κοινή γνώμη είναι ευαίσθητη, όλοι θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και υπάρχουν κανάλια που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά μεταξύ ηγετών και χωρών. Εδώ, ο Αμπράμοβιτς παίζει έναν χρήσιμο ρόλο», είπε.

15:12 - Η Σουηδία θα διαθέσει περισσότερα από 1 δισ. για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Σουηδία έχει διαθέσει 9,8 δισεκατομμύρια κορώνες ως προετοιμασία για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων. Αυτό είναι περίπου 1,05 δισ. δολάρια.

14:45 - Ντράγκι: Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν βρίσκονται σε κίνδυνο

Η Ιταλία δεν πιστεύει πως οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διακοπούν ως αποτέλεσμα της διαφωνίας σχετικά με το νόμισμα για την πληρωμή τους, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

«Όχι, δεν βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου, σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου.

14:24 - Στόλτενμπεργκ: Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται, δεν αποσύρονται

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα πως, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει η Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται εντός της Ουκρανίας προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθέσεις. Η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα με στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο μέτωπο του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ.

14:13 Ερντογάν: Απώτερος στόχος να βρεθούν στον ίδιο χώρο Πούτιν - Ζελένσκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σύντομα συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι ο «απώτερος στόχος είναι να τους φέρει σε επαφή».

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αντ' αυτού δίνει προτεραιότητα στις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας και στη συνέχιση του διαλόγου, δήλωσε ο Ερντογάν.

14:06 - Ουκρανία: Δεκάδες οι εκκλησίες που έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς

Οι ουκρανικές Αρχές καταγγέλλουν πως τουλάχιστον 59 χώροι λατρείας, μεταξύ αυτών και κάποιες από τις πιο γνωστές εκκλησίες της χώρας, έχουν καταστραφεί μέχρι στιγμής από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

13:44 - Κομισιόν: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της Gazprom στη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στην Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση των τιμών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Η Επιτροπή, τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε σε επιθεωρήσεις, σε συνεργασία με την γερμανική αρχή ανταγωνισμού, «στα γραφεία πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στην Γερμανία».

13:33 - Όσα είπε ο Πούτιν στον Ντράγκι

Tην άποψή του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν έχουν διαμορφωθεί συνθήκες για κατάπαυση πυρός μετέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σε σημερινές του δηλώσεις, ύστερα από την επικοινωνία που είχε (χθες) με το Ρώσο Πρόεδρο.

Ο ίδιος ανέφερε επίης ότι ο Πούτιν χαρακτήρισε «πρόωρη» μία πιθανή συνάντησή του με τον Β. Ζελένσκι.

Ακόμη ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ, οι δε ευρωπαϊκές εταιρίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια.

Τέλος ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι από τη συνομιλία του με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά.

13:28 - Αν. Ουκρανία: «Δύο νεκροί» από επίθεση σε στρατιωτική μονάδα και αποθήκη καυσίμων

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια στρατιωτική μονάδα και μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας σήμερα Πέμπτη, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο είπε επίσης ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση.

12:55 - Καταγγελίες για ναρκοθέτηση νεκρών Ουκρανών πολιτών

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν ότι ο ηττημένος ρωσικός στρατός ναρκοθετούσε πτώματα όπως αποχωρούσε από το Ιρπίν, στα βόρεια περίχωρα του Κιέβου.

Μετά την έξοδο και του ουκρανικού στρατού από το Ιρπίν, καταδιώκοντας τις ηττηθείσες ρωσικές δυνάμεις προς Βορράν, η ουκρανική αστυνομία έχει αναλάβει το μακάβριο έργο της περισυλλογής των πτωμάτων. Σύμφωνα με το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ukraina 24 έχουν περισυλλεγεί 14 σοροί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι κάποιες από τις σορούς έχουν ναρκοθετηθεί από τους αποχωρούντες Ρώσους, με σκοπό τις μέγιστες δυνατές ουκρανικές απώλειες.

«Μόνο τέρατα θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν τα σώματα των νεκρών πολιτών μας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Κιέβου, Άντριι Νεμπίτοφ.

12:54 - Βρετανία: 14 προσθήκες στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Δεν συγκεκριμενοποίησε άμεσα ποιους ιδιώτες ή επιχειρήσεις πρόσθεσε στη λίστα.

Σύμφωνα με το Reuters, προστέθηκαν άτομα από τον χώρο των ΜΜΕ.

12:43 - Επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από αμάχους την Παρασκευή

Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης από αμάχους ετοιμάζεται για την Παρασκευή με τη συμμετοχή και του Ερυθρού Σταυρού, αρκεί να συμφωνήσουν και οι ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να διευκολύνει την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέρη θα συμφωνήσουν για τις διαδρομές, τον χρόνο και τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση στη Γενεύη, η εκκένωση μπορεί να γίνει την Παρασκευή.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής βρίσκονται αυτή τη στιγμή «καθ' οδόν» ώστε να «είναι έτοιμοι να διευκολύνουν την ασφαλή έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη», ανέφερε η ανακοίνωση.

12:33 - Δήμευση της εξοχικής κατοικίας Ζελένσκι στην Κριμαία

Οι αρχές της ρωσοκρατούμενης χερσονήσου της Κριμαίας θα συμπεριλάβουν την εξοχική κατοικία της οικογένειας του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο χωριό Λιβαδειά, κοντά στη Γιάλτα, στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων Ουκρανών πολιτικών και επιχειρηματιών που υπόκεινται σε εθνικοποίηση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, δήλωσε ότι σχεδιάζεται να κρατικοποιηθεί η περιουσία της Κριμαίας Ουκρανών ολιγαρχών, πολιτικών και αξιωματούχων που αντιτίθενται στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς από αυτούς δεν θα μπορέσει να ανακτήσει πια την περιουσία του.

«Η λίστα με τα ακίνητα που εμπίπτουν στην εθνικοποίηση θα περιλαμβάνει τα διαμερίσματα του Ζελένσκι στη Λιβαδειά», είπε η πηγή στο Interfax.

Το χωριό Λειβαδιά, στα περίχωρα της Γιάλτας, ονομάσθηκε έτσι από τον συνταγματάρχη του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού Λάμπρο Κατσώνη σε ανάμνηση της γενέτειράς του στη Βοιωτία.

12:17 - Δύο στα τρία παιδιά έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους

Σχεδόν δύο στα τρία παιδιά στην Ουκρανία έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μέσω Twitter.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι λόγω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά πήγαν στο εξωτερικό, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια άλλαξαν σπίτι εντός της χώρας.

11:16 - Τσαβούσογλου: Εποικοδομητικός ο ρόλος του Αμπράμοβιτς

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Ρώσος μεγιστάνας, που υφίσταται βαρύτατες κυρώσεις από τη Δύση, εργάζεται αό τις 24 Φεβρουαρίου ειλικρινά και εποικοδομητικά για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο κ. Αμπράμοβιτς τράβηξε τα βλέμματα κατά την απροσδόκητη εμφάνιση και συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

11:10 - Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν είμαστε αρνητικοί σε μια συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι δεν αρνείται μια συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ουκρανό ομόλογό του ωστόσο όπως σημειώνει οι συζητήσεις θα πρέπει να είναι ουσιαστικές.

10:08 - Το Κίεβο αξιώνει νέες αυστηρότερες κυρώσεις

Νέες και περισσότερο αυστηρές κυρώσεις κατά της Μόσχας ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι.

Σε ομιλία του που απευθύνει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Αυστραλίας ο ηγέτης της Ουκρανίας αξιώνει ακόμη ισχυρότερα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας, ώστε να διορθωθούν σφάλματα του παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

10:06 - Ουκρανία: 45 λεωφορεία κατευθύνονται προς τη Μαριούπολη

Μια οχηματοπομπή από ουκρανικά λεωφορεία ξεκίνησε σήμερα με προορισμό την Μαριούπολη για να επιχειρήσει να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνει τους εγκλωβισμένους κατοίκους της πόλης, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η ίδια είπε ότι 45 λεωφορεία είναι καθ΄οδόν προς την Μαριούπολη μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού ότι η Ρωσία είχε συμφωνήσει να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε αυτή την εβδομάδα ότι έως και 170.000 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και με τις προμήθειες να εξαντλούνται.

09:34 - Ζελένσκι: Προετοιμαζόμαστε για νέες εχθροπραξίες - Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία 'όμορφη φράση'

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαναλαμβάνει πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές του Ζελένσκι έγιναν λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, η οποία θα ισχύσει από σήμερα το πρωί στις 10:00, προκειμένου να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Ζαπορίζια.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

«Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

08:32 - Χαμηλό ηθικό, σαμποτάζ και κρούσματα ανυπακοής στον ρωσικό στρατό

Η βρετανική υπηρεσία μυστικών υπηρεσιών GCHQ αναφέρει ότι τα ρωσικά στρατεύματα φέρεται να αρνούνται εντολές. Ο Πούτιν έχει υπολογίσει λανθασμένα σε μεγάλη κλίμακα την κατάσταση στην Ουκρανία και ορισμένοι Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, αναφέρει η GCHQ. «Οι στρατιώτες ξεμένουν από οπλισμό και ηθικό και σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εξοπλισμό», σημειώνει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Πηγή: CNN

07:40 - Απόπειρα για απομάκρυνση αμάχων στην Μαριούπολη

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

07:34 - Νέος γύρος συνομιλιών την Παρασκευή

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά την Παρασκευή, 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος την Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση