ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νότια Γάζα: Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη φάση του πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, περνώντας έτσι στην επόμενη φάση του πολέμου, μια φάση καθοριστική από στρατιωτική σκοπιά αλλά και επίφοβη

Kathimerini.gr

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, περνώντας έτσι στην επόμενη φάση του πολέμου, μια φάση καθοριστική μεν από στρατιωτική σκοπιά αλλά και επίφοβη συνάμα καθώς εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους για τους αμάχους.

Αφού προηγουμένως κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της βόρειας Γάζας από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν πια προχωρήσει στο τελευταίο τμήμα του εδάφους που ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο της Χαμάς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια σύγκρουση στο Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη στον νότο στην οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς έχει αναζητήσει, πια, καταφύγιο.

Νέες δορυφορικές εικόνες, που αναλύθηκαν από τους New York Times, δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει πια φτάσει, με τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Χαν Γιουνίς.

Οι συγκρούσεις στον νότο εκτιμάται ότι θα είναι η πιο έντονη φάση του εν εξελίξει πολέμου, ενός πολέμου ο οποίος άλλωστε ήδη ο πιο πολύνεκρος των τελευταίων δεκαετιών.

Από τις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυση η Χαμάς κατά Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου και έπειτα, έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας περισσότεροι από 15.500 άνθρωποι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η παλαιστινιακή πλευρά.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται τώρα στο νότιο τμήμα του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα, καθώς περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί. Σημειώνεται ότι πριν από τον πόλεμο συνολικά στη Λωρίδα της Γάζας ζούσαν περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται τώρα στον νότο.

Οι νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών αναμένεται, ωστόσο, να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες στη νότια Γάζα, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέων ανθρώπινων απωλειών και νέων εκτοπισμών.

Ο υψηλός αριθμός των νεκρών και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή αλλά και ανησυχία στις τάξεις της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ που είναι και ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Ισραήλ, όπως αναφέρουν οι New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι λέγεται μάλιστα ότι άσκησαν πιέσεις στις ισραηλινές δυνάμεις ζητώντας τους να ενεργήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε αυτήν τη φάση του πολέμου προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων. Ωστόσο, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την επανέναρξη των εχθροπραξιών μετά την κατάρρευση της επταήμερης εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή.

Με πληροφορίες από the New York Times

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση