ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ντμίτρι Μουράτοφ: Ο Ρώσος νομπελίστας προειδοποιεί για τα πυρηνικά σχέδια του Πούτιν

«Βλέπουμε πώς η κρατική προπαγάνδα προετοιμάζει τους ανθρώπους ώστε να πιστεύουν ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι κάτι κακό», παρατηρεί ο νομπελίστας.

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Μπορεί οι ρωσικές αρχές να έκλεισαν την εφημερίδα του, αλλά ο δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ αρνείται να σωπάσει.

Ο δημοσιογράφος του BBC, Στιβ Ρόζενμπεργκ, συνάντησε στη Μόσχα τον αρχισυντάκτη της Novaya Gazeta και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του σχετικά με τις κινήσεις του Πούτιν.

«Δύο γενιές έζησαν χωρίς την απειλή πυρηνικού πολέμου. Μήπως όμως αυτή η περίοδος έχει τελειώσει; Θα πατήσει ο Πούτιν το κουμπί για τα πυρηνικά ή όχι; Ποιος ξέρει; Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μπορεί να το πει με βεβαιότητα», σχολίασε ο Μουράτοφ.

Ο νομπελίστας εκφράζει αυτή την ανησυχία τη στιγμή που πριν από λίγες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανήγγειλε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Πρόκειται για μπλόφα ή για πραγματική απειλή; Ο Μουράτοφ έχει εντοπίσει ανησυχητικά σημάδια από τη Μόσχα.

«Βλέπουμε πώς η κρατική προπαγάνδα κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν είναι κάτι κακό», αναφέρει ο νομπελίστας, επισημαίνοντας πως «στα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, ο πυρηνικός πόλεμος και τα πυρηνικά όπλα προβάλλονται λες και είναι διαφημίσεις που δείχνουν τροφή για κατοικίδια ζώα».

Από την άλλη, η κρατική προπαγάνδα παρουσιάζει τη Ρωσία ως μια ειρηνική χώρα, τονίζοντας πως αυτοί που επιτίθενται στη χώρα είναι η Ουκρανία και η Δύση. 

Οι Ρώσοι δέχονται «ακτινοβολία προπαγάνδας»

«Οι άνθρωποι στη Ρωσία δέχονται “ακτινοβολία προπαγάνδας”», λέει ο κ. Μουράτοφ. «Ολοι είναι ευαίσθητοι σε αυτήν, όχι μόνο οι Ρώσοι. Στη Ρωσία, η προπαγάνδα γίνεται από δώδεκα τηλεοπτικά κανάλια, δεκάδες χιλιάδες εφημερίδες, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το VK (η ρωσική εκδοχή του Facebook) που εξυπηρετεί πλήρως την κρατική ιδεολογία».

Ο δημοσιογράφος διερωτάται τι θα γίνει αν αύριο η προπαγάνδα σταματήσει ξαφνικά.

«Η νεότερη γενιά μας είναι υπέροχη και καλά μορφωμένη. Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Πολλοί από αυτούς που έχουν μείνει είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Ολοι αυτοί είναι ενάντια στην κόλαση που έχει δημιουργήσει η Ρωσία εκεί. Είμαι πεπεισμένος ότι, μόλις σταματήσει η προπαγάνδα, αυτή η γενιά -και όλοι οι άλλοι με κοινή λογική- θα μιλήσουν». 

Πέρσι, ο Ντ. Μουράτοφ έβγαλε σε δημοπρασία το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να συγκεντρώσει χρήματα για τα προσφυγόπουλα της Ουκρανίας. Ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον.

Η μόνη μου ελπίδα είναι η νέα γενιά

«Ποτέ ξανά δεν θα υπάρξουν κανονικές σχέσεις μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ποτέ. Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συμβιβαστεί με αυτή την τραγωδία».

«Η μόνη ελπίδα που έχω βρίσκεται στη νέα γενιά – στους ανθρώπους εκείνους που βλέπουν τον κόσμο ως φίλο και όχι ως εχθρό και που θέλουν να αγαπήσουν τη Ρωσία και η Ρωσία να αγαπήσει τον κόσμο. Ελπίζω ότι αυτή η γενιά θα ζήσει περισσότερο από εμένα και τον Πούτιν», καταλήγει.

Πηγή: BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση