ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο ιός «κτύπησε» ηγέτες που τον αμφισβήτησαν

Τραμπ, Τζόνσον και Μπολσονάρο υπήρξαν μεγάλοι «αρνητές της πανδημίας»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πολλά κράτη ανά τον κόσμο βρέθηκαν ανέτοιμα για να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά κατάφεραν μέσα από την έγκαιρη λήψη μέτρων, να αναχαιτίσουν την «προέλαση» του κορωνοϊού. Σε άλλες περιπτώσεις, πολιτικοί ηγέτες αψήφησαν τις συμβουλές των επιστημονικών τους συμβούλων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της σοβαρότητας της κατάστασης, και την μη έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξαν μεγάλοι «αρνητές της πανδημίας», μέχρι και τη στιγμή που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Μπόρις Τζόνσον: «Τόσο ακμαίος όσο ένα μπουλντόγκ»

Στα αρχικά στάδια της πανδημίας, ο Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να μην λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η τότε δήλωσή του ότι «πολλές οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν από την ώρα τους», είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Στις 27 Μαρτίου ο Βρετανός Πρωθυπουργός διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό ενώ λίγες μέρες αργότερα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασής του, μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείου St. Thomas στο Λονδίνο. «Οφείλω τη ζωή μου στους γιατρούς του Συστήματος Υγείας μας», ήταν το μήνυμα του Τζόνσον κατά την έξοδο του από το νοσοκομείο.

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγορείται για το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε η χώρα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, καθώς η αμφιλεγόμενη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» φαίνεται να μην είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η καθυστερημένη λήψη μέτρων είχε μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα, τον θάνατο πάνω από 40 χιλιάδων Βρετανών.

Στα πρόθυρα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει ξανά στην αποφυγή ενός - νέου - γενικού lockdown, λόγω φόβων για την εκτόξευση της ανεργίας, παρά την καταγραφή πάνω από 7 χιλ. νέων κρουσμάτων τόσο την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου όσο και την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου. Η βρετανική κυβέρνηση προέτρεψε τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. Παράλληλα επέβαλε το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των μπαρ στις 10 το βράδυ.

Αίσθηση είχε προκαλέσει και μια πρόσφατη συνέντευξη του Βρετανού πρωθυπουργού, όπου ο ίδιος άρχισε να κάνει κάμψεις, για να δείξει την καλή του φυσική κατάσταση μετά την μάχη του με τον ιό, σημειώνοντας ότι είναι «τόσο ακμαίος όσο ένα μπουλντόγκ».

Ζαΐχ Μπολσονάρο: «Εμπιστεύομαι την υδροξυχλωροκίνη. Εσύ;»

Ο δεύτερος ηγέτης-«αρνητής της πανδημίας» που προσβλήθηκε με τον SARS-COV-2 ήταν ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, που διαγνώστηκε θετικός στον ιό μετά από εξέτασή του στις 7 Ιουλίου 2020. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είχε επανειλημμένως υποβαθμίσει την επικινδυνότητα του ιού παρά το γεγονός ότι η χώρα του μετρούσε καθημερινά εκατοντάδες θανάτους από τον κορωνοϊό. Ο ίδιος συνεχίζει να επικρίνεται για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην διαχείριση της πανδημίας.

Ο Μπολσονάρο οποίος συχνά αψηφούσε τις συμβουλές των ειδικών για την χρήση μάσκας, είχε πολλάκις αποκαλέσει τον κορωνοϊό ως μια «γριπούλα». Μετά από την διάγνωσή του, πρότεινε ευρέως στους Βραζιλιάνους το «κοκτέιλ» υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης, παρά τα ελάχιστα τεκμήρια για την αποτελεσματικότητα των πιο πάνω φαρμάκων. Παράλληλα, κατά την παρουσία του σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Μπολσονάρο δήλωσε ότι μετά από δύο αρχικές δόσεις του «κοκτέιλ» αισθάνθηκε καλύτερα. Σε ξεχωριστό βίντεο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος σαν διαφημιστής, ανέφερε: «Εμπιστεύομαι την υδροξυχλωροκίνη. Εσύ;».

Η Βραζιλία λόγω των καθυστερημένων μέτρων που ελήφθησαν κατά του κορωνοϊού σημερα είναι τρίτη στον κόσμο σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε ανθρώπινες απώλειες, με σχεδόν 145 χιλιάδες Βραζιλιάνους να έχουν καταλήξει από τη νόσο.

Ντόναλντ Τραμπ: «Σχετικά με τις μάσκες, η χρήση τους είναι εθελοντική»

Ο Ντόναλντ Τραμπ στις 22 Ιανουαρίου δήλωνε στο δίκτυο CNBC ότι η αμερικανική Κυβέρνηση «έχει την κατάσταση υπό πλήρη έλεγχο». Έκτοτε, οι επίμαχες τοποθετήσεις του πλανητάρχη που ακολούθησαν, σχετικά με την πανδημία, απασχόλησαν αμέτρητες φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του στις 23 Απριλίου, όταν κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ΜΜΕ στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πρότεινε όπως διερευνηθεί το κατά πόσον ενέσεις με απολυμαντικά και η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά από διαγνωστικό έλεγχο βρέθηκε ο ίδιος θετικός στον «κινεζικό ιό», όπως ο ίδιος τον αποκαλεί, την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020. Η διάγνωσή του έρχεται μόλις τρεις μέρες μετά το πρώτο προεκλογικό ντιμπέιτ και μόλις ένα μήνα και μία ημέρα πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η αργή αντίδραση του Λευκού Οίκου και οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν - και παρατηρούνται - στο αμερικανικό σύστημα υγείας, αποτελούν βαρύ πλήγμα στην δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Για μήνες ο ίδιος υποβάθμιζε την σοβαρότητα της πανδημίας, αποφεύγοντας την χρήση μάσκας και επικρίνοντας άλλους που φορούσαν, όπως ο αντίπαλος του, Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και κατά την διάρκεια του πρώτου ντιμπέιτ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ερωτηθείς για την άρνησή του στη χρήση μάσκας, απάντησε ότι «δεν τη φορά, όταν νιώθει πως δεν χρειάζεται». Παράλληλα προχώρησε στην διοργάνωση μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων, στις οποίες παραβρίσκονταν χιλιάδες υποστηρικτές του, που δεν έφεραν μάσκες. Ο Τραμπ, σε ερώτηση κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας για αυτό το φαινόμενο και το εάν ανησυχεί για την εξάπλωση του κορωνοϊού, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», καθώς οι συγκεντρώσεις έλαβαν χώρα σε εξωτερικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Βρετανία  |  Ευρώπη  |  Ασία  |  Coronavirus  |  Υγεία  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X