ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:27
 

Ο κορωνοϊός πέρα από τις Άλπεις

Η ρευστή κατάσταση προκαλεί παγκόσμια ανησυχία και κινητοποίηση στην Κύπρο

Του Νικόλα Βωνιάτη

Καθώς ο νέος κορωνοϊός COVID-19 εξαπλώθηκε στην Ασία με την πηγή του να θεωρείται η πόλη Γουχάν και κρούσματα του να έχουν εμφανιστεί όχι μόνο στην επικράτεια της ηπειρωτικής Κίνας αλλά και σε γειτονικά κράτη όπως η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν κλπ, ο ιός ο οποίος έχει μεταδοθεί πλέον σε όλες σχεδόν τις ηπείρους του πλανήτη, εισέβαλε, πλέον και στην «γηραιά ήπειρο».

Μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του ιού σε ευρωπαϊκό έδαφος στην Γαλλία, η πρώτη μεγάλη εστία του COVID-19 σημειώνεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της, όπου δέκα πόλεις της επαρχίας της Λομβαρδίας βρίσκονται σε καραντίνα με μέχρι στιγμής πάνω από 320 κρούσματα του ιού και τους θανάτους να ανέρχονται στους 10.

Ακόμη τις πρωινές ώρες της 25 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού σε κεντρική και νότια Ιταλία, σε Φλωρεντία και Σικελία αντίστοιχα. Η ιταλική κυβέρνηση διέκοψε μέσω ανακοίνωσης της όλες τις σχολικές εκδρομές τουλάχιστον μέχρι την 15η Μαρτίου.

Από τις Άλπεις στην Ευρώπη

Όπως ήταν αναμενόμενο η άμεση εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη προήλθε από τα βόρεια ιταλικά σύνορα και τα κράτη με τα οποία η χώρα γειτνιάζει. Τα πρώτα κρούσματα εκτός Ιταλίας σημειώθηκαν στην Αυστρία με αυτά να είναι δύο Ιταλοί πολίτες οι οποίοι κατοικούν στην χώρα. Τα κρούσματα στην Αυστρία εντοπίστηκαν στην επαρχία του Τιρόλο.

Άλλα κρούσματα του COVID-19, σημειώθηκαν σε Κροατία, Ελβετία, Ισπανία και Ρουμανία μέχρι αργά το βράδυ της την 25 Φεβρουαρίου. Παράλληλα το πρώτο επίσημο κρούσμα κατέγραψε και η Αλγερία. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για άτομο ιταλικής καταγωγής το οποίο βρισκόταν στην χώρα για διακοπές.

Ακολουθεί διαδραστικός χάρτης της «Κ» με τα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη:

Η Στέλλα Κυριακίδου στην Ιταλία

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, κα. Στέλλα Κυριακίδου, όπως είχε ανακοινωθεί, μετέβη στις 25 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, στην Ρώμη για να πραγματοποιήσει επαφές με τις ιταλικές αρχές σε σχέση με την ραγδαία εξάπλωση της νόσου. Σε επικοινωνία της με την «Κ», η Κύπρια Επίτροπος, ενημέρωσε πως λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στη χώρα και με αρκετές επαφές να συνεχίζονται ως προς τον επαρκή συντονισμό μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, δεν δύναται επί της παρούσης να τοποθετηθεί επί το θέματος. Όπως είπε, αναμένεται να το πράξει μετά τις επαφές της με τις αρχές της χώρας.

Μαζί με την κυρία Κυριακίδου στην Ιταλία μετέβη η κοινή αποστολή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για να στηρίξει τις προσπάθειες ελέγχου αλλά και πρόληψης του COVID-19.

Πλάνο δράσης στην Κύπρο

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης με την Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, την προσθήκη στην λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου την Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, την Ιταλία και το Ιράν. Οι επιβάτες από τις πιο πάνω χώρες οι οποίοι θα καταφθάνουν στη χώρα μας θα υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους με αυτούς που ισχύουν μέχρι σήμερα για όσους ταξιδιώτες προέρχονταν από την Κίνα.

Παράλληλα σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΟΥ περί του ενδεχόμενου επιδημίας, ο Υπουργός ανέφερε πως η χώρα μας βρίσκεται σε προετοιμασία για αυτό το σενάριο και οι διεργασίες άρχισαν προ τριών εβδομάδων. Μάλιστα, ο Υπουργός ανέφερε ότι δόθηκε ένα πλάνο δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του κορωνοϊού. Στο πλάνο αναφέρεται συγκεκριμένα το νοσοκομείο αναφοράς, καθώς και ο τρόπος δράσης, σε περίπτωση που ο ιός εξελιχθεί σε πανδημία και στην Κύπρο καταγραφούν δεκάδες περιστατικά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Την Τετάρτη 26/02 θα πραγματοποιηθεί διυπουργική συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ώστε να αξιολογηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται στα οδοφράγματα και να αποφασιστεί αν χρειάζεται η ενίσχυσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X