ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ΗΠΑ κηρύττουν πόλεμο στην Apple για το «μονοπώλιο» στα smartphones

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε μήνυση κατά της Apple κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την επιρροή της στον τομέα των smartphones για να «εξαφανίσει» τον ανταγωνισμό

Kathimerini.gr

Μήνυση κατά της Apple κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με 16 εισαγγελείς πολιτειών και περιφερειών. Η εταιρεία φέρεται, σύμφωνα με την αγωγή, να χρησιμοποιεί την επιρροή της στον τομέα των smartphones για να ελαχιστοποιήσει τον ανταγωνισμό περιορίζοντας έτσι τις επιλογές που έχουν οι καταναλωτές.

Πρόκειται για μια μήνυση-ορόσημο στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η Apple χρησιμοποιεί την ισχύ της στην αγορά με σκοπό να «καταπνίξει» την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, να μειώσει την ελκυστικότητα των ανταγωνιστικών smartwatches και να εμποδίσει την ανάπτυξη εφαρμογών streaming παιχνιδιών. Η εταιρεία κατηγορείται επίσης ότι επιβάλλει περιορισμούς στους προγραμματιστές, ενώ δυσκολεύει τους χρήστες να αλλάζουν συσκευές.

Η Apple χαρακτήρισε την αγωγή «λανθασμένη τόσο ως προς τα γεγονότα όσο και σχετικά με τη νομοθεσία».

«Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που περιμένουν οι καταναλωτές από την Apple – όπου το υλικό, το λογισμικό και οι υπηρεσίες συμπίπτουν. Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στον σχεδιασμό της τεχνολογίας», απαντά η εταιρεία.

Πρόκειται για την πρώτη αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Apple κατά την περίοδο διακυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία, ωστόσο, έχει τα τελευταία χρόνια θέσει στο «στόχαστρο» κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ σχετικά με τις φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε πέρυσι την Google επειδή φέρεται να ασκεί μονοπωλιακό έλεγχο στην αγορά της ψηφιακής διαφήμισης. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ έχει μηνύσει επίσης την Amazon, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποιεί παράνομα τη μονοπωλιακή της ισχύ για να υπερτιμολογεί τα προϊόντα, να εμποδίζει τους ανταγωνιστές της και να εκμεταλλεύεται όσους πωλούν προϊόντα μέσω των εφαρμογών της.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου για αγωγή κατά της Apple έρχεται εν μέσω εντεινόμενων παγκόσμιων αντιδράσεων σχετικά με τον αυστηρό έλεγχο που ασκεί η εταιρεία στο λειτουργικό σύστημα των φορητών συσκευών της, το iOS. Σύμφωνα με τους επικριτές, μέσω του iOS η Apple ακολουθεί μονοπωλιακές τακτικές όσον αφορά τις πληρωμές.

Με πληροφορίες από Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Apple
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση